Τι ράτσα σκύλου μου ταιριάζει;

Μόλις συνειδητοποιήσατε κι εσείς πόση αλήθεια κρύβει το κλασικό γνωμικό «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος» και αποφασίσατε να βάλετε έναν στην «οικογένειά» σας. Ποια ράτσα όμως είναι η κατάλληλη για εσάς;
Τι ράτσα σκύλου μου ταιριάζει;
Μικρά, μεγάλα, τριχωτά, άτριχα, παιχνιδιάρικα, ήσυχα, απαιτητικά… Υπάρχει μια πληθώρα τύπων σκύλων και είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε σαν βγείτε στον πηγαιμό για το pet shop.

Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η εμφάνιση, ή αλλιώς ο «έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι μια επισφαλής προσέγγιση στην επιλογή του τετράποδου συντρόφου σας. Αν δεν γνωρίζετε πολλά από σκυλιά, μπορεί το μικρόσωμο πλασματάκι που προορίζετε για την αγκαλιά σας να εξελιχθεί σύντομα σε έναν εύσωμο σκύλο «με τα όλα του». Γι’ αυτό, χρειάζεται αρκετή σκέψη προτού καλωσορίσετε τον «φιλαράκο» σας.

Αρχικά, βάλτε κάτω τα δεδομένα και υπολογίστε: αν διαθέτετε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα και ιδανικά μια αυλή, τότε μπορείτε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες ενός πιο «αθλητικού» σκύλου. Αν μάλιστα ζείτε σε κάποιο προάστιο ή σε περιοχή με κοντινά πάρκα και είστε κι εσείς οι ίδιοι αθλητικοί τύποι, τότε ένας μεσαίου μεγέθους ευκίνητος σκύλος, όπως για παράδειγμα ένα αμερικάνικο pit bull terrier ή ένας δαλματικός είναι το κατάλληλο ταίρι για να σας συντροφεύει στο καθημερινό σας τρέξιμο.

Στην περίπτωση που… «νοικοκυρευτήκατε» και έχετε οικογένεια με παιδιά, τότε σας ταιριάζει ένα κατοικίδιο που συνδυάζει τις ιδιότητες του καλού φύλακα αλλά και του παιχνιδιάρικου φιλικού ζώου που θα αντέχει στις σκανταλιές και τα κυνηγητά των μικρών σας. Ένας γερμανικός ποιμενικός ίσως είναι αυτό που ψάχνετε.

Αν μένετε μόνοι σας και εργάζεστε αρκετές ώρες την ημέρα, θα πρέπει να κινηθείτε προς μια ράτσα σκύλου που μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στο να παραμένει στο σπίτι μόνο του, ώστε όταν επιστρέφετε στο διαμέρισμά σας, αυτό να μη θυμίζει σκηνικό από ταινία καταστροφής. Μια τέτοια ράτσα είναι τα εγγλέζικα cocker spaniel, που είναι εξαιρετικά φιλικά, και παρότι χρειάζονται αρκετή άσκηση, είναι κατά κανόνα υπομονετικά.

Μερικά άλλα κριτήρια στην επιλογή του τετράποδου φίλου είναι η ηλικία και η υγιεινή. Για παράδειγμα, σε μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους αντιστοιχούν πιο ήσυχα και «τεμπέλικα» σκυλάκια, όπως τα τσιουάουα. Η ίδια ράτσα ανταποκρίνεται και στην προσωπικότητα των πιο «χουχουλιάρηδων» αφεντικών, λαμβάνοντας σταθερή θέση στην αγκαλιά τους ή στο πλάι τους. Ο παράγοντας υγεία αφορά όσους υποφέρουν από κάποια αλλεργία και πρέπει να αποφύγουν τις ράτσες που αφήνουν πολλές τρίχες στο διάβα τους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε «υποαλλεργικές ράτσες» όπως τα Yorkshire terrier ή κάποια διασταύρωση χωρίς τρίχωμα είναι κατάλληλα, ώστε να έχετε την υγεία σας και οι καναπέδες σας να μην χρειάζονται «αποτρίχωση».

Αν πάλι η προσωπικότητά σας εμπεριέχει διάθεση για πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες, όπως είναι το κυνήγι, τότε κάποια ανάλογη ράτσα όπως ο ελληνικός ιχνηλάτης είναι το ταίρι σας.

Ως τώρα όμως, γίνεται λόγος για τις ανάγκες του ιδιοκτήτη. Απαραίτητο είναι, για να ανακαλύψετε ποιος σκύλος σας ταιριάζει και του ταιριάζετε αντίστοιχα, να αναλογιστείτε τις δικές του ανάγκες. Οι ανάγκες ενός κατοικίδιου για ελεύθερο χώρο, για άθληση, για εκπαίδευση θα πρέπει να καθορίσουν την αναζήτησή σας. Επίσης, ορισμένες ράτσες χρειάζονται αυξημένη κτηνιατρική αλλά και κατ’ οίκον φροντίδα και καθαριότητα. Λόγου χάρη, τα Yorkies και τα Pomeranian απαιτούν συχνότατο «βούρτσισμα», όποτε πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά αν διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο για τον «καλλωπισμό» τους.

Άλλωστε, καλές είναι οι αντιστοιχίσεις του τύπου αν είστε δραστήριοι άνθρωποι σας ταιριάζει το τάδε, ή αν είστε συντροφικοί άνθρωποι σας ταιριάζει το δείνα. Αλλά, πάνω από όλα, αν είστε απλά άνθρωποι, οφείλετε να έχετε στο μυαλό σας την προοπτική να σας ταιριάζει ένα αδέσποτο τετράποδο κουκλί.

Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται καθημερινά από τον δρόμο είναι πολλά, και ένα από αυτά μπορεί να βρει κοντά σας το σπιτικό που έχει χάσει. Οι διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις, όπως η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία και αρκετοί Δήμοι της χώρας μας έχουν συγκεκριμένα προγράμματα αποθεραπείας αδέσποτων σκύλων και διάθεσής τους προς υιοθεσία. Ο Δήμος Αθηναίων για παράδειγμα προχωρά σε εμβολιασμό, στείρωση και αποπαρασίτωση των ζώων που περισυλλέγει και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με μια εύκολη διαδικασία να δει τα ζώα (στο κέντρο φιλοξενίας στο Μαρκόπουλο Αττικής, κάθε Σάββατο 9.00-14.00) και να κάνει μία αίτηση υιοθεσίας. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη σχετική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα 2105278014 και 2105278009 ή μέσω email στο [email protected].

Άλλοι φορείς μέσω των οποίων έχετε τη δυνατότητα να βρείτε την «αδέσποτη φάτσα» που θα γεμίσει ζωή το σπίτι σας είναι το "adespotologio" και το Stray.gr.

Διότι, με το να «υιοθετήσετε» ένα αδέσποτο σκύλο, και τον σύντροφο που θέλατε αποκτάτε, αλλά και κάνετε μια ουρά που ως τώρα δεν είχε τύχη, να πάει πέρα-δώθε από χαρά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v