Εκπαιδευτήρια… Γουφ! Γουφ!

Αν αντιμετωπίζετε πραγματικά τον σκύλο σας σαν παιδί, τότε σίγουρα θέλετε να του μάθετε καλούς τρόπους και σωστή συμπεριφορά. Από προσωπική εμπειρία, σας συνιστούμε την θετική μέθοδο και ξεχωρίζουμε τους καλύτερους εκπαιδευτές που θα την εφαρμόσουν.
Εκπαιδευτήρια… Γουφ! Γουφ!
Όταν αποκτήσαμε τον Αττίλα ήταν ένα νεογέννητο, τρυφερό κουτάβι που αν δεν τον κράταγες συνέχεια αγκαλιά έκλαιγε ασταμάτητα. Ήταν τόσο αδύναμος και φοβητσιάρης, που, εντελώς ειρωνικά, του δώσαμε αυτό το όνομα, ελπίζοντας έστω ότι με τα χρόνια μπορεί να έπαιρνε λίγο από το δυναμισμό του φοβερού βασιλιά των Ούννων. Αλλά ότι θα γινόταν κάποτε και αυτός «μάστιγα του Θεού», ή μάλλον μάστιγα της ζωής μας, δεν το φανταζόμασταν.

Συναντάμε κατά καιρούς πολλά σκυλιά, αλλά αυτό που συνέβαινε με τον Αττίλα δεν το είχαμε ξαναδεί. Το σκυλί, ένα ημίαιμο λυκόσκυλο (το άλλο μισό παραμένει άγνωστο) όσο μεγάλωνε έκανε σαν παρανοϊκό. Μέρος του παιχνιδιού του ήταν να τρέχει ασταμάτητα γύρω-γύρω στο σπίτι. Για ώρες. Να χοροπηδάει από καναπέ σε καναπέ, από φίλο σε φίλο, να δαγκώνει με λύσσα τα έπιπλα αλλά και να κοιμάται μόνο στην κρεβατοκάμαρά μας.

Του φωνάξαμε, τον μαλώσαμε, γελάσαμε φυσικά μαζί του, αλλά η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και η εναλλακτική να του ασκήσουμε βία δεν υπήρξε ποτέ ούτε σαν σκέψη. Στραφήκαμε, λοιπόν, σε έναν εκπαιδευτή σκύλων. Τον καλέσαμε στο σπίτι και παρακολουθήσαμε τον τρόπο με τον οποίο μας υποσχέθηκε πως θα βελτίωνε τη συμπεριφορά του Αττίλα.

Με τη θετική εκπαίδευση (περισσότερες πληροφορίες στα Σχετικά Άρθρα) o Αττίλας έγινε άλλος… σκύλος. Έμαθε να στέκεται και να κάθεται, με τη βοήθεια του «κλικ» και καμιά φορά την επιβράβευση ενός μικρού «σνακ», ηρέμισε κάπως και έγινε πιο επικοινωνιακός. Δεν σταμάτησε, φυσικά, να είναι ένα ζωηρό σκυλί, είναι άλλωστε μόνο ενός έτους, αλλά πλέον παίζει μαζί μας και δείχνει να καταλαβαίνει πότε ξεπερνάει τα όρια.

Δεν είναι ανάγκη, όμως, να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος. Από τη μέρα που γεννιέται μαθαίνει και σκοπός είναι να καταφέρει να ζει αρμονικά στην οικογένεια και να μην αντιμετωπίζεται ως «φόβητρο». Η σωστή, θετική εκπαίδευση, με την επιβράβευση και την συνεχή ένδειξη αγάπης, χωρίς ίχνος βίας και επιθετικότητας, είναι ένα πραγματικό σχολείο για τον σκύλο. Εσείς σε… ποιο θα τον στείλετε;

* Del Vento Margio: Το Del Vento Margio ασχολείται με την επιλεκτική εκτροφή Γερμανικών Ποιμενικών εδώ και 15 χρόνια. Εκπαιδεύει όμως στις εγκαταστάσεις του κάθε φυλή σκύλου. Κατά την εκπαίδευση, το σκυλί μαθαίνει στη βασική υπακοή, στην άρνηση τροφής, στα καθήκοντα προστασίας και στην διόρθωση προβληματικής συμπεριφοράς με τη μέθοδο της επιβράβευσης. Η εκπαίδευση διαρκεί 4-6 εβδομάδες και το σκυλί εκπαιδεύεται δύο φορές την ημέρα, ενώ στα τελευταία μαθήματα είστε και εσείς παρόντες. Το κόστος της εκπαίδευσης ανέρχεται στα 900 ευρώ. (Αγ. Στέφανος, Αττική, τηλ. 22950 23791).

* Argos Dog Club: Αναλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου σας με ήπιες και θετικές μεθόδους, παρέχοντας σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και παροχή γνώσεων συμπεριφοράς. Τα μαθήματα γίνονται στο δικό σας χώρο, έτσι ώστε να βρίσκεται το σκυλί στο χώρο σας και να επιβλέπετε και εσείς την εκπαίδευσή του. Ο έμπειρος εκπαιδευτής κ. Διαμαντάκος ειδικεύεται σε θέματα συμπεριφοράς που τα τελευταία χρόνια απασχολούν του ιδιοκτήτες σκύλων. Έτσι ανάλογα με την περίπτωση οι επισκέψεις του μπορεί να διαρκέσουν από έναν έως τρεις μήνες, ενώ το κόστος της εκπαίδευσης ξεκινά από 800 ευρώ. (Ζαννή 66, Πειραιάς, τηλ. 210 4526892).

* Boss: Η σχολή ασχολείται από το 1994 με την εκπαίδευση κάθε ράτσας σκύλου και ειδικεύεται στην υπακοή, την άρνηση τροφής, της σωματοφυλακής και φύλαξης χώρου, καθώς και στην εκπαίδευση σκύλων Security, στην προεκπαίδευση κουταβιών και την εκπαίδευση σκύλων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτές παραδίδουν μαθήματα και στον δικό σας χρόνο. Η εκπαίδευση διαρκεί πέντε περίπου εβδομάδας και το κόστος της ξεκινά από 700 ευρώ. (2ο χλμ. Λεωφ. Πικερμίου, Σπάτα, τηλ. 210 6025224).

* Dimitriou Land: Ο Ανδρέας Δημητρίου είναι εκπαιδευτής από το 1986. Πίστη του είναι πως η εκπαίδευση σκύλων δεν είναι ζήτημα αυστηρότητας, κακομεταχείρισης ή πίεσης, αλλά σωστών γνώσεων, εμπειρίας και τεχνικής. Έτσι, στη σχολή ειδικεύονται στη βασική υπακοή, στα καθήκοντα προστασίας και στις εξετάσεις εργασίας. Η εκπαίδευση γίνεται στον ιδιωτικό χώρο του κ. Δημητρίου. Η διάρκειά της εξαρτάται από την περίπτωση αλλά συνήθως δεν είναι λιγότερο από έναν μήνα και το κόστος της ξεκινά από 500 ευρώ. (Ι. Νίκα 14, Αχαρναί, τηλ. 210 2311618).

* StarDogs: Η εταιρία προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σκύλων με μαθήματα ιδιαίτερα, ομαδικά αλλά και με συμβουλές επίλυσης προβλημάτων συμπεριφοράς, κατ’οίκον αλλά και στον ιδιωτικό χώρο της StarDogs. Η εταιρία είναι, άλλωστε, πρωτοπόρα στη μέθοδο της θετικής εκπαίδευσης και παροτρύνει τον ιδιοκτήτη να συμμετέχει ενεργά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Ο υπεύθυνος, κ. Αραχωβίτης, μας είπε συγκεκριμένα ότι «ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρέπει να εκπαιδευτεί πρώτος». Η διάρκεια της εκπαίδευσης κυμαίνεται στον ενάμιση μήνα με συχνότητα μία με δύο φορές στις δέκα ημέρες και το κόστος ξεκινά από 700 και μπορεί να φτάσει τα 900 ευρώ. (Περισσότερες πληροφορίες στο site της StarDogs και στο τηλέφωνο 210 6029053).

Ακόμα…
* Dogs Heaven: Το DogsHeaven.gr δημιουργήθηκε με τη συνεργασία θετικών εκπαιδευτών και σκοπό να προβάλει την αξία της θετικής εκπαίδευσης όχι μόνο για τη ζωή των σκύλων αλλά και των ανθρώπων. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε πληροφορίες για τον τρόπο εκπαίδευσης, ενδιαφέροντα άρθρα αλλά και θετικούς εκπαιδευτές και φόρουμ για να θέσετε τα ερωτήματά σας.

* Puppies Park: Αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας σε έναν εξωτερικό αλλά ασφαλή χώρο ή να παίξετε και να περάσετε λίγο χρόνο μαζί του, το Puppies Park δημιουργήθηκε για να χαρίσει στιγμές ευχαρίστησης, εκτόνωσης και νέων εμπειριών. Στο ειδικά διαμορφωμένο πάρκο τα κουτάβια μπορούν να παίξουν με ασφάλεια, να γυμναστούν κάνοντας κολύμπι και να κάνουν νέους φίλους, με την επίβλεψη έμπειρου προσωπικού και ενώ εσείς θα πίνετε τον καφέ σας ή θα κάνετε τα ψώνια και τις δουλειές σας. Υπάρχουν δύο Puppies Park στην Αττική: Λ. Βάρης-Κορωπίου 18, Βούλα (Πηγαδάκια), τηλ. 210 9658555 και Παπαδιαμάντη 32 & Ειρήνης (Θέση Σωρός), Μαρούσι, τηλ. 210 6095462.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v