Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν υιοθετήσεις σκύλο

Είναι υπέροχοι, είναι πανέξυπνοι, είναι χνουδωτοί και γλυκούληδες, αλλά είναι σκύλοι και εκτός από όρεξη για παιχνίδι, έχουν και απαιτήσεις.
Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν υιοθετήσεις σκύλο
Δεν θα αντέξουμε να δούμε άλλο ένα σκυλάκι στον δρόμο ή σε καταφύγιο επειδή η οικογένειά του το παράτησε. Είναι θλιβερό να υιοθετείς ένα πλάσμα που σε λατρεύει και μετά επειδή δεν το σκέφτηκες καλά να το εγκαταλείπεις. Τα σκυλιά δένονται με τον γονιό τους και κάποια από αυτά, αν ο γονιός τους τα παρατήσει, πολύ δύσκολα προσαρμόζονται σε μία καινούρια οικογένεια -είναι στενάχωρο, αλλά ορισμένα μελαγχολούν για πάντα και περιμένουν ότι ο γονιός τους θα γυρίσει να τα πάρει.

Γι’ αυτό λοιπόν, αν είσαι υποψήφιος σκυλογονιός, σκέψου το πολύ καλά πριν πάρεις σκύλο. Ναι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, ναι θα σε κάνουν πιο υπεύθυνο, αλλά πριν φέρεις έναν χνουδωτό φίλο σπίτι σου, πρέπει να γνωρίζεις και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις σου.

1) Τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση

Όλα τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση, αλλά το πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος σου θα εξαρτηθεί από τη ράτσα. Τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται πολύ χρόνο, επομένως ανάλογα με τον σκύλο, θα πρέπει να δεις αν μπορείς να προγραμματίσεις αναλόγως τον χρόνο σου.

Εάν δεν έχεις πολύ χώρο στο σπίτι, ούτε χρόνο να το βγάζεις συχνά για μεγάλες βόλτες, μπορείς να επιλέξεις ένα μικρότερο σκυλί. Σε αρκετά καταφύγια υπάρχουν μικρότερου μεγέθους σκυλάκια. Ωστόσο, υπάρχουν και μεγαλύτερου μεγέθους τα οποία εμφανώς είναι λιγάκι, ας το πούμε, πιο νωχελικά -αν έχεις μικρό σπίτι και εμπεριστατωμένα γνωρίζεις ότι ο σκύλος που έχεις βάλει στο μάτι ψιλοβαριέται γενικά, τότε δεν σε κρατά τίποτα από το να τον υιοθετήσεις.

2) Θα χρειαστεί εκπαίδευση

Είτε υιοθετήσεις κουτάβι, είτε έναν ενήλικο σκύλο, θα χρειαστεί εκπαίδευση. Επίσης μην ξεχνάς ότι  η εκπαίδευση είναι μια συνεχής διαδικασία. Αν ο σκύλος που πρόκειται να υιοθετήσεις δεν είναι ένας συνταξιούχος αστυνομικός σκύλος λαγωνικό Κ9, θα πρέπει καθημερινά να του υπενθυμίζεις τις εντολές του.

Τα σκυλιά είναι έξυπνα ζώα και με τη σωστή επιβράβευση, απολαμβάνουν την εκπαίδευση. Όταν συμπεριφέρονται σωστά να είσαι γενναιόδωρος με τις λιχουδιές, να έχεις υπομονή και όλα θα πάνε καλά.

3) Θα έχεις επιπλέον οικογενειακές υποχρεώσεις

Η υιοθεσία ενός σκύλου μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ένταση. Είναι μια κοινή οικογενειακή ευθύνη, αλλά είναι φυσικό να προκύψουν κάποιες προστριβές. Καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για τις διαφωνίες που θα έρθουν σχετικά με το ποιος θα βγάλει τον σκύλο βόλτα, και αν είσαι γονιός, έχε κατά νου ότι ίσως τελικά να αναλάβεις εξ ολοκλήρου την ευθύνη αν δεν το χειριστείς σωστά.

Εξίσου σημαντικό είναι όλα τα μέλη της οικογένειας να είναι συνεπή με το διατροφικό πρόγραμμα του σκύλου. Όλα τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν καλά ποιο είδος ανθρώπινης τροφής είναι ωφέλιμο για τους σκύλους και ποιο απαγορεύεται αυστηρά.

Φτιάξε ένα ρεαλιστικό πλάνο πριν αποφασίσεις να υιοθετήσεις έναν σκύλο. Ποιος θα μπορέσει να το βγάλει βόλτα και πότε; Ποιος θα πάει να πάρει τροφή; Ποιος θα το κάνει μπάνιο;

4) Θα πρέπει να μπορείς να καλύψεις τους λογαριασμούς του κτηνιάτρου

Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι το κόστος των κτηνιάτρων. Απαιτούνται κάποια έξοδο για την τροφή του, αλλά οι κτηνίατροι και τα φάρμακα έχουν τα περισσότερα έξοδα. Ωστόσο, μπορείς να αναζητήσεις και σχετικές ασφαλίσεις υγείας ζώων.

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να καλύπτει τις ενέσεις και τις επεμβάσεις του σκύλου. Θα χρειαστούν τακτικές εξετάσεις στον κτηνίατρο, επομένως είναι συνετό να υπολογίσεις, στο περίπου τουλάχιστον, ποια θα είναι τα έξοδά σου.

5) Θα χρειαστείς dog sitter

Τα σκυλιά είναι μια μεγάλη δέσμευση και αυτό γίνεται εντελώς κατανοητό όταν θέλεις να πας ένα ταξίδι.

Αλλά αν είσαι οργανωμένος, αυτό δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορείς εύκολα να βρεις μια σίτερ στο διαδίκτυο ή να ζητήσεις βοήθεια από έναν φίλο ή συγγενή που γνωρίζει και αγαπά τον σκύλο σου. Εναλλακτικά, υπάρχουν και pet-friendly καταλύματα αλλά και camping που δέχονται σκυλάκια.

7) Τα αδεσποτάκια είναι μια χαρά

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το ότι τα ζώα καταφυγίου είναι βρώμικα και αρρωστιάρικα. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο – οι σκύλοι εμβολιάζονται, τσιπάρονται και μερικές φορές στειρώνονται με το που περάσουν το κατώφλι του καταφυγίου. Το εκάστοτε καταφύγιο ενημερώνει σχετικά με την υγεία του σκύλου.

Το προσωπικό των καταφυγίων εργάζεται σκληρά για την αποκατάσταση όλων των ζώων και τους δίνεται η καλύτερη δυνατή θεραπεία. Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το ζώο που θα υιοθετήσεις είναι υγιές ή ότι έστω θα γνωρίζεις αν έχει κάποιο θέμα υγείας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v