Πώς να φροντίσεις το κατοικίδιό σου τον χειμώνα

Ναι, και το σκυλάκι θέλει ιδιαίτερη φροντίδα τον χειμώνα. Νομίζεις αυτό δεν κρυώνει; Δεν έχει ψυχή;
Πώς να φροντίσεις το κατοικίδιό σου τον χειμώνα
Τα λατρεύουμε τα κατοικίδιά μας, οριακά θα δίναμε τη ζωή μας γι’ αυτά. Θέλουμε να ζουν ευτυχισμένα, κι αφού είχαμε εμείς την τύχη να τα έχουμε δίπλα μας, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είναι χαρούμενα και υγιή. 

Τον χειμώνα, ένα ζωάκι (κυρίως σκυλάκι) χρειάζεται σε ένα βαθμό διαφορετική φροντίδα από το καλοκαίρι. Όχι τίποτα σπουδαίο, απλά πραγματάκια.

Φρόντισε τα πατουσάκια του

Νομίζεις ότι μόνοι οι δικές σου πατούσες κρυώνουν; Κάνεις λάθος. Κρυώνουν εξίσου και του σκυλάκου σου. Όπως και αυτάκια του και η ουρίτσα του. Αν και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για την ουρά του και τα αυτιά του, μπορείς να κρατήσεις ζεστά τα πατουσάκια. Αρχικά, μπορείς να παρατείνεις την πρωινή βόλτα που έχει ήλιο και να μειώσεις τη βραδινή που κάνει περισσότερο κρύο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπότες -ναι, εννοείται ότι υπάρχουν μπότες για σκυλάκια, μα καλά πού ζεις; Αν μένεις και σε μέρος που πιάνει πάγο ο δρόμος τους χειμερινούς μήνες, το μποτάκι θα προστατεύσει τον σκύλο σου από το αντιψυκτικό ή το αλάτι. Αν δεν θέλει μποτάκια, καθάρισε τις πατούσες του με μία πετσέτα όταν γυρνάτε σπίτι.

Άλλαξε λίγο τη διατροφή του

Εξαρτάται βέβαια από τον τρόπο που αντιδρά στο κρύο. Αν δεν επηρεάζεται από το κρύο και συνεχίζει να τρέχει σαν παλαβό, τότε ίσως θα πρέπει να του αυξήσεις λίγο την ποσότητα που το ταΐζεις καθημερινά. Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, καίνε περισσότερες θερμίδες στο κρύο, συνεπώς αν είναι ενεργητικό σκυλί θα χρειαστεί γενναιόδωρες ποσότητες φαγητού. Αν από την άλλη είναι μπουχ… οκνηρό σκυλί και δεν του αρέσει και πολύ να βγαίνει στο κρύο, τότε καταλαβαίνεις ότι θα πρέπει να του μειώσεις την ποσότητα.

Παίξε λίγο με την τροφή του

Αν το σκυλάκι σου ανήκει στην δεύτερη κατηγορία -στην κατηγορία δηλαδή που τα σκυλιά γίνονται μπουχ… οκνηρά- τότε θα πρέπει να το ενθαρρύνεις να κουνηθεί λίγο. Κρύψε φαγητό σε διάφορες γωνιές του σπιτιού. Ξεκίνα πετώντας μπροστά του σβώλους τροφής (στον διάδρομο για παράδειγμα) και μετά, αν είναι και λίγο κοιλιόδουλο, θα ψάξει μόνο του να τα βρει. ΟΚ, θα φάει, αλλά τουλάχιστον θα κουνηθεί λίγο.

Μην του επιτρέπεις την πρόσβαση στα σώματα θέρμανσης

Τα ζώα δεν έχουν επίγνωση της θερμοκρασίας που έχουν ανεβάσει. Ειδικά οι γάτες. Κι αν έχεις παρατηρήσει, οι γάτες πάνε και κάθονται μπροστά από κάθε είδους αντικείμενο ακτινοβολεί ζέστη. Όσο κι αν βολεύεται όμως η γάτα σου κι εσύ χαίρεσαι να τη βγάζεις φωτό μπροστά από το σώμα θερμότητας, καλό είναι να μην της επιτρέπεις την πρόσβαση. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Επανεξέτασε το χρονικό διάστημα μεταξύ των μπάνιων του

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά, τον χειμώνα υποφέρουν από ξηροδερμίες λόγω του κρύου. Κι όταν τα κάνεις μπάνιο η ξηροδερμία τους αυξάνεται. Ναι, μπορεί να μην ακούγεται και τόσο σοβαρή κατάσταση, αλλά το ζώο ταλαιπωρείται. Η λύση είναι απλή. Δεν θα σταματήσεις να το κάνεις μπάνιο, απλά δεν θα το κάνεις τόσο συχνά και θα επιλέξεις ένα σαμπουάν για σκύλους με ενυδατική δράση. Τελείως τα μπάνια δεν μπορεί να τα κόψεις γιατί ίσως εμφανίσει κάποια αλλεργία. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v