Ποια είναι η σχέση των σκύλων με την τηλεόραση;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο σκύλος σας γαβγίζει στην τηλεόραση και τι μπορεί να βλέπει; Σίγουρα, πάντως, η όραση του διαφέρει από τη δική σας.
Ποια είναι η σχέση των σκύλων με την τηλεόραση;
Αν έχετε υιοθετήσει σκύλο, ίσως έχετε αναρωτηθεί εάν αισθάνεται πιο ασφαλής όταν αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή. Πολύ πιθανό να την έχετε αφήσει κιόλας να παίζει ενώ λείπετε από το σπίτι. Δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με μία έρευνα του Rover, τα 2/3 των γονιών κατοικίδιων αφήνουν την τηλεόραση ανοιχτή όταν λείπουν από το σπίτι, το 60% αυτών δηλώνει ότι τα σκυλιά τους έχουν αγαπημένη σειρά, και το 80% ότι τα σκυλάκια τους αντιδρούν όταν βλέπουν κάτι να συμβαίνει στην τηλεόραση.

Πώς αντιλαμβάνονται τα σκυλιά τις εικόνες που δείχνει η τηλεόραση;

Τα σκυλιά επεξεργάζονται την τηλεόραση, και εν γένει τις οθόνες, διαφορετικά από ό,τι οι άνθρωποι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αναγνωρίζουν και δεν βλέπουν αυτό που απεικονίζει. Ορισμένα σκυλιά δεν ενδιαφέρονται, αλλά κάποια άλλα γοητεύονται από τις εικόνες που βλέπουν. Όσον αφορά το περιεχόμενο, τα σκυλιά αντιδρούν πιο έντονα όταν βλέπουν άλλα σκυλιά.

Οι σκύλοι βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά από ό,τι εμείς. Καταρχήν, έχουν διαφορετική αντίληψη των χρωμάτων, κι αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν τόσα χρώματα όσα οι άνθρωποι. Επιπλέον, οι σκύλοι είναι αρκετά πιο ευαίσθητοι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Πέρα από το χρώμα, διαφορετικές ράτσες σκύλων έχουν διαφορετική οπτική οξύτητα. Η οπτική ράβδωση στο μάτι του σκύλου είναι η περιοχή με την πιο ευκρινή όραση. Kάθε ράτσα, όμως, όπως και κάθε σκυλί ξεχωριστά, έχει διαφορετικό σχήμα και αριθμό υποδοχέων. Οι διαφορές σε αυτή τη δομή των ματιών παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς βλέπουν τα σκυλιά τον κόσμο.

Άλλος ένας παράγοντας είναι το «τρεμόπαιγμα». Ο μέσος άνθρωπος δεν βλέπει το τρεμόπαιγμα της τηλεόρασης όταν η συχνότητα ξεπερνά τα 55 Hz. Οι σκύλοι που έχουν καλύτερη αντίληψη της κίνησης. Συνεπώς, αυτό που απεικονίζουν οι τηλεοράσεις των 60 Hz, ενώ σε εμάς είναι αντιληπτό ως ρευστή κίνηση, για τους σκύλους είναι απλώς ένα σύνολο από εικόνες οι οποίες εναλλάσσονται γρήγορα.

Οι νέας γενιάς τηλεοράσεις (και τα smartphone μας) που διαθέτουν εικόνα υψηλής ανάλυσης και καθαρό ήχο, προσφέρουν στα κουτάβια μας μια καθαρή θέα σε έναν άλλο κόσμο. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις HD/4K ουσιαστικά επιτρέπουν στους σκύλους να βλέπουν ρευστή κίνηση. Οι ήχοι μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τρόπο που παρακολουθεί ένας σκύλος τηλεόραση. Και όπως θα έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι, αν είστε γονείς κατοικίδιων ζώων, μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουτάβια παρακολουθούν πιο προσεκτικά εκείνα τα βίντεο που περιλαμβάνουν γάβγισμα, γκρίνια και ήχους επαίνου.

Τηλεόραση για σκύλους

Το κανάλι DOGTV κυκλοφόρησε το 2012 ακριβώς για να καλύψει αυτές τις μοναδικές ανάγκες του σκύλου. Μεταδίδει περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο, δείχνει χρώματα που είναι πιο «κατανοητά» από για έναν σκύλο και είναι ειδικά σχεδιασμένο για κουτάβια που μένουν στο σπίτι. Σύμφωνα με το DOGTV, το δίκτυο αναπτύχθηκε επιστημονικά για να παρέχει την κατάλληλη παρέα στους σκύλους όταν μένουν μόνοι τους. Μετά από έρευνες, δημιουργήθηκε ειδικά σχεδιασμένο περιεχόμενο το οποίο ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της αίσθησης όρασης και ακοής ενός σκύλου και υποστηρίζει τα φυσικά πρότυπα συμπεριφοράς του. Αυτό ίσως και να μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο, όσο λείπει ο γονιός του από το σπίτι,  να νιώθει πιο ασφαλής, και να μην αναπτύξει άγχος αποχωρισμού ή άλλα σχετικά προβλήματα.

Αρέσει τελικά στα σκυλιά να παρακολουθούν τηλεόραση;

Ακόμη και με ένα ειδικά κατασκευασμένο κανάλι, τα σκυλιά τείνουν να βλέπουν τηλεόραση μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους -συνήθως απλώς ρίχνουν μια ματιά στην τηλεόραση. Παρ’ όλα αυτά, μερικά σκυλιά αντιδρούν περισσότερο στην τηλεόραση από άλλα. Τα ποιμενικά, για παράδειγμα, συχνά αφοσιώνονται σε αυτό που βλέπουν λόγω της έλξης που έχουν στα κινούμενα αντικείμενα. Ο κτηνίατρος συμπεριφοριστής του Πανεπιστημίου Tufts, Nicholas Dodman, ήταν υπεύθυνος στο εγχείρημα του DOGTV. Σε μια συνέντευξη στο National Geographic, ο Dodman εξήγησε γιατί ορισμένα σκυλιά αντιδρούν στην τηλεόραση και άλλα όχι. «Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Πέρα από τη βιολογία, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα σκυλιά στην τηλεόραση - είτε τρέχει, είτε γαβγίζει ενθουσιασμένος, είτε απλώς το αγνοεί - μπορεί να οφείλεται στην προσωπικότητα ή στη φυλή».

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα σκυλιά μπορούν να δουν, να ακούσουν και να ερμηνεύσουν ό,τι δείχνει τηλεόραση — αυτό που μένει να απαντήσουμε είναι το αν πράγματι το απολαμβάνουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v