ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Βάψτο μόνος σου: Tips για… ωραίους τοίχους

Οι τοίχοι, εκτός από αυτιά, έχουν και ψυχή. Γι’ αυτό, όταν κουραστούν, χρειάζονται μια δόση χρωματικής ανανέωσης. Μην τα «βάφετε μαύρα» με τις τιμές των επαγγελματιών. Μπογιές, ρολά, καλή διάθεση και… ξυπνήστε τον μπογιατζή που κρύβετε μέσα σας.

Βάψτο μόνος σου: Tips για… ωραίους τοίχους

Ο ιδιωτικός σας χώρος είναι η προσωπική σας όαση. Κάθε τόσο, όμως, η «όαση» πρέπει να ανανεώνεται για να ανεβάζει και την δική σας διάθεση. Αν ήρθε η ώρα που οι τοίχοι σας χρειάζονται βάψιμο, μην βαρυγκωμάτε. Ίσως είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε το δημιουργικό σας ταλέντο, φροντίζοντας οι ίδιοι την εικόνα που εκπέμπει ο χώρος σας.

Αρχικά, χρειάζεται να προμηθευτείτε με τα απαραίτητα «όπλα» για το «σπιτικό σας paintball». Μια βόλτα από ένα χρωματοπωλείο θα σας εξοπλίσει με ρολά, πινέλα, προστατευτικά υλικά για τα έπιπλά σας και φυσικά με τα χρώματα που θέλετε να «φιλοξενήσετε» στους τοίχους σας.

Η επιλογή του χρώματος είναι σημαντική, καθώς ορίζει την «διάθεση» του σπιτιού σας, τις αντιθέσεις, την φωτεινότητα και γενικά το ύφος που θέλετε να έχει ο χώρος σας. Αν επιθυμείτε να διατηρήσετε την ήδη υπάρχουσα απόχρωση, τα πράγματα είναι εύκολα. Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε νέους χρωματικούς πειραματισμούς, πρέπει να έχετε υπόψη πως η απόχρωση που διαλέγετε στο χρωματολόγιο είναι πιθανό να φαίνεται διαφορετική στον τοίχο σας. Για τους απαιτητικούς της λεπτομέρειας, η λύση είναι να πάρετε πρώτα ένα μικρό κουτάκι του χρώματος που θέλετε για να δοκιμάσετε σε ένα μικρό μέρος του τοίχου πώς θα φαίνεται.

Επίσης, καλό είναι να μην υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των τοίχων σας ή των δωματίων σας. Παρόμοιες αποχρώσεις σε όλους τους χώρους του σπιτιού, δίνουν την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου, λόγω της ομοιομορφίας που υπάρχει.

Βέβαια, τίποτα δεν απαγορεύεται. Υπάρχουν ειδικά ρολά βαψίματος με τα οποία έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε διάφορες τεχνοτροπίες στους τοίχους σας, ώστε να έχετε ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα. Στους αυτοσχέδιους τρόπους για να δώσετε «νότες» διαφορετικότητας στους τοίχους ανήκει και η χρήση ενός απλού σφουγγαριού, με το οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε κατά την διάρκεια του βαψίματος.

Αφού έχετε καταλήξει στο χρώμα, φροντίστε να προμηθευτείτε την κατάλληλη μπογιά. Γνωρίζοντας το εμβαδόν των επιφανειών που χρήζουν ανανέωσης, ζητήστε από το χρωματοπωλείο να σας ενημερώσουν για τις διάφορες ποιότητες μπογιάς. Μία μέση τιμή είναι στα 12 ευρώ ανά λίτρο, αλλά κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα. Οι πιο «καλές» μπογιές αντέχουν περισσότερο στον χρόνο, ενώ αν είναι οικολογικές, ενδείκνυνται για χώρους όπου κινούνται μικρά παιδιά.

Τα τελευταία εφόδια που θα χρειαστείτε περιλαμβάνουν γάντια και παλιές εφημερίδες ή χαρτόνια για να προστατεύσετε τα πατώματα, ενώ τα έπιπλα, αν δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν, πρέπει να καλυφθούν με νάυλον. Αντίστοιχα, τα κουφώματα της πόρτας και των παραθύρων μπορούν να προστατευθούν με απλή χαρτοταινία.

Σημαντικό στάδιο πριν «πάρουν φωτιά» τα πινέλα είναι το στοκάρισμα. Αν οι τοίχοι σας έχουν τρύπες από καρφιά ή άλλες κοιλότητες που θέλετε να καλύψετε, πρέπει να το κάνετε πριν το βάψιμο. Στα καταστήματα θα βρείτε έτοιμο στόκο, με τον οποίο θα γεμίσετε τα κενά. Αν υπάρχουν «φλούδες» παλιού χρώματος και σκασίματα, ο τοίχος χρειάζεται ξύσιμο για να διευκολυνθεί το βάψιμο. Καλό είναι στη συνέχεια να καθαρίσετε τον τοίχο με ένα σφουγγάρι και απορρυπαντικό διαλυμένο σε νερό, γιατί το χρώμα «κάθεται» καλύτερα σε καθαρές επιφάνειες. Τέλος, αφήστε τον τοίχο να στεγνώσει.

Από εκεί και πέρα ξεκινά το «πανηγύρι». Μην αντιμετωπίζετε το βάψιμο σαν κουραστική αγγαρεία, αλλά σαν δημιουργικό παιχνίδι στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε το στοιχείο της διασκέδασης. Καλέστε τους φίλους σας για να βοηθήσουν, βάλτε μουσική και ξεκινήστε με ευχάριστη διάθεση τις «πινελιές» στους «πίνακες ζωγραφικής» σας.

Στις μεγάλες επιφάνειες το «παιχνίδι» είναι εύκολο, αφού με το ρολό βαψίματος θα έχετε τελειώσει σε ελάχιστη ώρα. Πρέπει να θυμάστε όμως ότι χρειάζεται να περάσετε και δεύτερο «χέρι» χρώματος. Τα πιο απαιτητικά σημεία είναι οι ενώσεις και οι γωνίες των τοίχων, καθώς και οι τυχόν γύψινες επιφάνειες, όπου θα πρέπει να εφαρμόσετε το χρώμα με πινέλο και πολλή προσοχή, γιατί με μια «στραβοπινελιά» θα χάσετε «πόντους» αισθητικής.

Όταν έρθει η ώρα του… ταβανιού, χρησιμοποιήστε την μακριά λαβή για το ρολό. Δεν είναι απαραίτητο να ανεβαίνετε στα ψηλότερα σκαλιά μιας σκάλας και να κουράζεστε τεντώνοντας διαρκώς το χέρι σας. Περάστε μία φορά το ταβάνι με οριζόντια φορά και συνεχίστε με ένα κάθετο πέρασμα.

Μερικά ακόμη tips που θα σας βοηθήσουν να μην την… βάψετε!
- Έχετε κάπου κοντά ένα σφουγγάρι για να καθαρίσετε τυχόν ανεπιθύμητους λεκέδες στο πάτωμα προτού στεγνώσουν.
- Προσπαθήστε να αδειάσετε τον χώρο που πρόκειται να βάψετε όσο περισσότερο μπορείτε. Ένα «άδειο γήπεδο» απελευθερώνει τις κινήσεις σας και γλιτώνει έπιπλα και αντικείμενα από χρωματιστούς λεκέδες.
- Κρατήστε την μπογιά που θα σας περισσέψει, κλείνοντας καλά την συσκευασία και διατηρήστε σε καλή κατάσταση τα «εργαλεία». Αργά ή γρήγορα, θα σας ξαναφανούν χρήσιμα.
- Αερίστε καλά τον χώρο μετά το βάψιμο. Μπορεί σε κάποιους να αρέσει η μυρωδιά του φρέσκου χρώματος, αλλά ο σωστός αερισμός είναι απαραίτητος για τους τοίχους και για την υγιεινή του χώρου.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2