Home Design Blogs: Η ανακαίνιση ξεκινάει... online

Φρέσκες ιδέες διακόσμησης, vintage προτάσεις για τους εσωτερικούς χώρους, αυτοσχέδιες κατασκευές για το σπίτι και πλήθος από χρήσιμες πληροφορίες για interior design, απέχουν μόλις ένα... κλικ και -το κυριότερο- είναι δωρεάν.
Home Design Blogs: Η ανακαίνιση ξεκινάει... online
Πολιτική, αθλητισμός, τέχνες, σχέσεις, μόδα, ταξίδια... Το blogging έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να εκφράσει τις ιδέες, τις σκέψεις και τις συμβουλές του δημόσια, χωρίς κόστος και με το ενδεχόμενο να γίνει κάποια στιγμή γνωστός. Η διακόσμηση σπιτιού δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα, ιδιαιτέρως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το τεράστιο κόστος που πρέπει να δαπανήσει κάποιος για να ανανεώσει – ριζικά ή όχι- το εσωτερικό του σπιτιού του.

Στηριζόμενοι σε αυτό, εκατοντάδες επίδοξοι interior designers έσπευσαν να δημιουργήσουν τα δικά τους blogs προτείνοντας ιδέες, λύσεις και συμβουλές για όσους σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ριζική ανανέωση της εσωτερικής διακόσμησης του σπιτιού τους - ή απλά να την αλλάξουν προς το καλύτερο. Αποτέλεσμα; Τα design blogs «αυξάνονται και πληθύνονται» με γεωμετρική πρόοδο και πλέον, εν έτει 2010 είναι κυριολεκτικά αναρίθμητα.

Καλύπτουν κάθε γούστο, βαλάντιο και τύπο σπιτιού. Ορισμένα από αυτά είναι πραγματικά άξια θαυμασμού και θα μπορούσαν με σχετική άνεση να αντικαταστήσουν ακόμα και την ζωντανή παρουσία ενός επαγγελματία interior designer. Παρέχουν στον αναγνώστη χρήσιμες και συνάμα πρωτότυπες ιδέες, tips, φθηνές εναλλακτικές, πληροφορίες για αγορές επίπλων και ο,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας και έχει να κάνει με το interior design.

Με αφορμή την πρόσφατη ψηφοφορία του γνωστού blog για θέματα σπιτιού The Homies, η οποία ανέδειξε τα καλύτερα home design blog για το έτος που πέρασε επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα design blogs που μας έκαναν να δούμε με άλλο μάτι την πιθανότητα ανακαίνισης του σπιτιού μας.

Remodelista
Στιλάτο, φρέσκο και πλήρως ενημερωμένο το blog Remodelista δημιουργήθηκε από μια παρέα τεσσάρων φίλων γένους θηλυκού, που ήθελαν να μοιραστούν με τον κόσμο την αγάπη τους για – τι άλλο;- το interior design. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε δεκάδες και άκρως ενδιαφέρουσες ιδέες για εσωτερική διακόσμηση που «παντρεύουν» το καινούργιο με το παλιό, το μοντέρνο με το vintage, ενώ προτείνονται έπιπλα και δημιουργίες που δοκιμάστηκαν από το ίδιο το team.

Όπως λένε και οι δημιουργοί του, δεν έχουν σκοπό να προωθήσουν τίποτα που δεν το αξίζει, ούτε να διαφημίσουν κάποιο συγκεκριμένο προϊόν. Το κείμενο συνοδεύεται από όμορφες φωτογραφίες και είναι πλήρως κατανοητά ακόμα και για τους... αρχάριους wannabe διακοσμητές. Θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για αξεσουάρ, υφάσματα, κουρτίνες, έπιπλα, κουζινικά σκεύη και πρωτότυπες προτάσεις για την διακόσμηση όλων των χώρων του σπιτιού. Θα δείτε ακόμα, ιδέες για δώρα, ευκαιρίες και προτάσεις αγοράς προϊόντων, τα οποία έχουν ταξινομηθεί κατά όνομα και κατά κατασκευαστή.

RetroRenovation
Με βάση ένα... συγκρατημένο μανιφέστο της δημιουργού του , το RetroRenovation δεν παρέχει μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όσους επιθυμούν μια... α λα 60’s ανακαίνιση, αλλά αποτελεί και μια πρώτης τάξης πηγή πληροφοριών σχετικά με τα retro designs, βγάζοντάς τα από το «μουσείο» του χρόνου και ενσωματώνοντάς τα στο σύγχρονο σπίτι. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε μεταξύ άλλων galleries, slide shows με retro διακοσμήσεις, έναν «οδηγό για αρχάριους» που θα σας εξοικειώσει με το συγκεκριμένο στυλ και θα σας δώσει τις βασικές πληροφορίες για να ξεκινήσετε την ανακαίνιση και τέλος, παραπάνω από 1.500 posts από χρήστες και την ίδια την δημιουργό του blog, τα οποία μάλιστα ταξινομούνται σε κατηγορίες (ανά δωμάτιο, ανά χρώμα κτλ.) για να τα αναζητείτε πιο εύκολα.

Making It Lovely
Η προσπάθεια της Nicole Balch να μεταμορφώσει το σπίτι της, αλλάζοντας ριζικά τους εσωτερικούς του χώρους, δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του blog της να μάθουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την χρήση των χρωμάτων, των υφασμάτων και των ταπετσαριών στην εσωτερική διακόσμηση. Οι ιδέες τις είναι θηλυκές και φρέσκιες και απορρέουν από κάθε πτυχή της ζωής της – την δουλειά της (σχεδιάζει είδη γραφικής ύλης), το σπίτι της (ανακαινίζει το bungalow στο οποίο μένει) και την οικογένειά της (είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί).

Decor8blog
Από τα πρώτα blogs που ασχολήθηκαν με την εσωτερική διακόσμηση, το Decor8 διαθέτει χρήσιμες συμβουλές, φρέσκιες προτάσεις , κριτικές προϊόντων, συνεντεύξεις, do-it-yourself projects, ακόμα και... διαγωνισμούς που έχουν να κάνουν με το interior design. Τα κείμενα της δημιουργού του blog Holly Becker εμπνέουν καθημερινά περίπου 25.000 επισκέπτες, οι οποίοι όπως διαβάζουμε και στα σχόλια του blog, εμπνέονται από τις ιδέες της και απορροφώνται από το γράψιμό της. Η ανανέωση της ιστοσελίδας γίνεται καθημερινά, ενώ είναι πολύ πιθανό να βρείτε και περισσότερες αναρτήσεις κατά την διάρκεια της μέρας.

Door Sixteen
Λατρεύει τον καφέ, σχεδιάζει εξώφυλλα βιβλίων και ζει μαζί με τον άντρα της Evan σε ένα βικτοριανό σπίτι του 1885 στην Νέα Υόρκη. Ο λόγος για την Anna –αγνώστων λοιπών στοιχείων- η οποία παράλληλα με το να μετατρέπει το παλιό αυτό σπίτι, σε κατοικία των ονείρων της, μοιράζεται πολλές και χρήσιμες συμβουλές με τους αναγνώστες του blog Door Sixteen (ο αριθμός της οδού στην οποία μένει). Αγαπάει το μαύρο και το άσπρο, κάτι που γίνεται εμφανές από τις φωτογραφίες του σπιτιού της, το οποίο δεν παύει ποτέ να ανανεώνει προσθέτοντας συνεχώς μικρές – αλλά αξιολάτρευτες – λεπτομέρειες. Μπορεί να είναι ένα χαλί στην κρεβατοκάμαρα ή ένα καινούργιο ντουλάπι στην κουζίνα. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδέες της είναι πρωτότυπες, το σπίτι της είναι hip και όπως λένε οι φανατικοί αναγνώστες της που το έχουν επισκεφτεί: «Είναι το τέλειο μέρος για να ζήσεις».

Young House Love
Όταν ένα ζευγάρι έχει χιούμορ, κέφι, γούστο και αγάπη για την διακόσμηση, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να μην είναι θετικό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την περίπτωση του Young House Love, της ιστοσελίδας ενός νεαρού ζευγαριού από το Richmond της Virginia, του John και της Sherry Petersik. Φοβερά Do it Yourself, πρωτότυπα Πώς να, «Πριν και Μετά» περιπτώσεις που θα σας εντυπωσιάσουν και μια ιστοσελίδα χάρμα οφθαλμών, όπως ακριβώς και το σπίτι του ευτυχισμένου ζευγαριού, το οποίο μάλιστα πρόσφατα απέκτησε και παιδί. Τα posts τους είναι έξυπνα, διασκεδαστικά και κατανοητά, ενώ πολλές από τις συμβουλές τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και με σχετικά μικρό budget. Εν ολίγοις, ένα blog- παράδεισος για τους Do it yourself’ers!

Ikea Hacker
Διαφορετικό σε στυλ, αλλά εξίσου ενδιαφέρον και πρωτότυπο με τα υπόλοιπα, το Ikea Hacker μπορεί να μην περηφανεύεται για το μοντέρνο design του, αλλά ξεχωρίζει για την κεντρική του ιδέα. Αν τα έπιπλα της γνωστής αλυσίδας σας φαίνονται μονότονα, τότε μάλλον δεν έχετε σκεφτεί να τα... χακάρετε. Στο blog θα βρείτε δεκάδες εναλλακτικές για να μετατρέψετε τα έπιπλα προς το καλύτερο, ενώ έχετε την δυνατότητα να καταθέσετε και την δικιά σας «πρόταση» ή ιδέα στον δημιουργό του blog και – αν αξίζει – να την δείτε δημοσιευμένη. Οι «μεταλλάξεις» δεν έχουν όρια. Οι καναπέδες, τα φωτιστικά, ακόμα και οι... σακούλες της αλυσίδας χρησιμοποιούνται με περίσσια πρωτοτυπία και αποκτούν καινούργιο και σαφώς πιο ενδιαφέροντα ρόλο στο σπίτι σας.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v