Ανοιξιάτικη διακόσμηση: Η επιστροφή του μπρούτζου

Όταν ο χαλκός συνάντησε τον κασσίτερο γεννήθηκε ένας έρωτας που έμελε όχι μόνο να διαρκέσει πολλούς αιώνες αλλά και να εγκατασταθεί στα σπίτια μας ως στοιχείο κομψής πολυτέλειας και σύμβολο ισορροπίας. Το όνομα αυτού; Μπρούτζος. Γνωρίστε τον.
Ανοιξιάτικη διακόσμηση: Η επιστροφή του μπρούτζου
της Έλενας Μπούλια

Σε μία περίοδο που εθνικές οικονομίες καταρρέουν και η ανάγκη του κόσμου για ισορροπία, δύναμη και σταθερότητα γίνεται όλο και πιο επιτακτική, οι σχεδιαστές στρέφονται στα ευγενή και κλασικά υλικά που προσφέρουν οπτική και συναισθηματική ανακούφιση. Ο μπρούτζος που αποτελεί πλέον το δημοφιλέστερο από αυτά τα υλικά, επαναπροσδιορίζεται από τους σχεδιαστές που το χρησιμοποιούν είτε σε μορφή λεπτών φύλλων ως διακοσμητικό στοιχείο, είτε ως βασικό υλικό για έπιπλα και φωτιστικά. Αυτό το λείο, ανθεκτικό κράμα χαλκού αποκτά νέο ρόλο στην εσωτερική διακόσμηση και δε μπορούμε να μην αναρωτηθούμε πώς και γιατί.

Απαντήσεις δίνει ο δημιουργικός διευθυντής της βρετανικής εταιρίας συμβούλων εσωτερικής διακόσμησης Candy & Candy, Matthew Carlisle, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια υπέρμαχος της χρήσης του μπρούντζου, τον οποίον επιλέγει ως υλικό είτε σε συνδυασμό με ξύλο, για έπιπλα, είτε ως βασικό υλικό για φωτιστικά και αντικείμενα τέχνης. «Το μέταλλο είναι εμφανές στα περισσότερα από τα σχέδιά μας, αλλά η απήχηση του μπρούτζου είναι αυτή που κάνει την διαφορά χάρη στη ζεστασιά που αποπνέει και την λεία αφή που έχει –σε αντίθεση με άλλα, πιο κρύα μέταλλα. Το υλικό αυτό είναι, επίσης, τρομερά ευέλικτο και μπορείς να το ταιριάξεις με πολλά άλλα υλικά, χωρίς να τα ‘καπελώνει’ στον χώρο».

Ο Carlisle χρησιμοποιεί τον μπρούτζο είτε σε μορφή φύλλων, τοποθετώντας τα σε τοίχους υπνοδωματίων και βάφοντάς τους έπειτα σε αντίστοιχο μπρονζέ χρώμα, είτε ως συμπληρωματικό υλικό για έπιπλα.

Ο μπρούτζος, ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκε τώρα ως εξαιρετικό υλικό για την εσωτερική διακόσμηση. Ήδη από το 1508 σχεδιαστές και διακοσμητές στο Λονδίνο τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορα σημεία του σπιτιού, π.χ. ως λεπτομέρεια σε σκάλες και παράθυρα αλλά και ως διακοσμητικό στοιχείο που υποδήλωνε πολυτέλεια και εκλεπτυσμένο γούστο.

Αυτό, τέλος, που συναρπάζει τους σχεδιαστές με τον μπρούτζο είναι η τρομερή ευελιξία του: Μπορεί να έχει διαφορετικούς χρωματικούς τόνους, από σκούρο καφέ μέχρι πολύ ανοιχτό, αλλά και πατιναρισμένες σκιές. Μπορεί να «πλαστεί», να κοπεί με laser, να γυαλιστεί και να σφυρηλατηθεί σε διάφορα σχέδια και πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες, π.χ. να γίνει λείος ή τραχύς. Μπορεί να ταιριάξει με μοντέρνα ή με κλασική διακόσμηση, να προσθέσει φως σε ένα δωμάτιο με σκοτεινά χρώματα ή έμφαση και λιτή πολυτέλεια σε ένα δωμάτιο με πολύ φωτεινά χρώματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα το βαρεθείτε.

Εποχή του μπρούτζου (δείτε τις εικόνες στο Photo Gallery)
-“Bronze Age, London 2008”, φωτογραφία του Tolis Tatolas, διαστ. 40 x 60 cm, από το Cartecoshop.gr. Τιμή: 246 ευρώ.

-Κορνίζες από μπρούτζο και ξύλο της γαλλικής εταιρίας M Frames –θα τις βρείτε στο Etsy.com. Τιμή: 27,33 ευρώ για την μεγάλη. Θα την αγοράσετε online από εδώ.). Τιμή: 45,99 ευρώ.

-Μπρονζέ πορτατίφ με πράσινο γυαλί και ξύλο, από το Praktiker (δείτε διευθύνσεις). Τιμή: 41,90 ευρώ.

-Maroccan Pouf από δέρμα σε μπρονζέ απόχρωση, από το online κατάστημα Jonathan Adler –αγοράστε το online από εδώ. Τιμή: 275 δολάρια (περίπου 208 ευρώ).

-Διακοσμητικό στεφάνι από μπρούτζο και γυαλόχαντρες του Αρχοντή Δεμηρίδη, από τα Bizart (δείτε διευθύνσεις). Τιμή: 56 ευρώ.

-Γλυπτό από μπρούτζο του δημιουργού Κατσούλη, ύψους 47 εκ. Μπορείτε να το αγοράσετε online από το doradiko.gr. Τιμή: 368 ευρώ.

-Μπρούτζινο φωτιστικό δαπέδου από το e-décor.gr. Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ. Τιμή: 550 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v