Φυτά εσωτερικού χώρου: Ζούγκλα στο σαλόνι

Τι φυτά να διαλέξετε; Ποια βγάζουν τα ομορφότερα λουλούδια; Πόσο συχνά πρέπει να τα ποτίζετε; Γιατί είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου ο παράδεισος του αρχάριου κηπουρού; Όσα θέλετε να ξέρετε για το… δάσος δίπλα στο υπνοδωμάτιό σας.
Φυτά εσωτερικού χώρου: Ζούγκλα στο σαλόνι
Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, ομορφαίνουν το τοπίο, σας κάνουν περήφανους καθώς τα βλέπετε να μεγαλώνουν χάρη στη δική σας φροντίδα. Θέλετε κι άλλους λόγους για να στήσετε τη δική σας μίνι ζούγκλα στο σαλόνι; Έχουμε: Απαιτούν ελάχιστη φροντίδα, δεν θα σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα πεθαίνοντας αν ξεχάσετε να τα ποτίσετε μια μέρα (και δύο, και τρεις) και –για τους οπαδούς του feng sui– φτιάχνουν το chi του σπιτιού. Ακόμα το σκέφτεστε;

Τι φυτά να διαλέξω;
 

Σανσεβιέρια ή "γλώσσα της πεθεράς":
Είναι εξαιρετικά ανθεκτική, δεν χρειάζεται τακτικό πότισμα –μπορείτε να την «ξεχάσετε» έως και δύο μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα– και είναι επίσης ομορφότερη από τους κάκτους. Το μόνο που μπορεί να την ενοχλήσει είναι η υπερβολική υγρασία.





Δράκαινα: Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά εσωτερικού χώρου. Οι ποικιλίες της με τα χρωματιστά φύλλα χρειάζονται περισσότερο φως, ενώ στην «κλασική» μορφή της προτιμά την σκιά. Χρειάζεται απαραιτήτως θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από 15 βαθμούς. Θα μεγαλώσει και θα ζήσει περισσότερο αν είναι φυτεμένη σε κομπόστ, το οποίο θα διατηρείται πάντα υγρό. Καλό είναι να της αλλάζετε γλάστρα κάθε δύο χρόνια.



Σπαθίφυλλο: Είναι το φυτό που έχετε δει στα περισσότερα γραφεία, κι υπάρχει λόγος γι’ αυτό: θεωρείται πως καθαρίζει τον αέρα από τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα. Μεγαλώνει κυρίως σε πλάτος και λιγότερο σε ύψος, και βγάζει τα εντυπωσιακά λουλούδια που θυμίζουν κρίνους. Χρειάζεται υγρασία, αλλά και καλή στράγγιση. Τοποθετήστε το σε σημείο που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος, και ρυθμίστε την θερμοκρασία οπωσδήποτε πάνω από τους 12 βαθμούς Κελσίου.


 
Αγλαόνημα: Άλλο ένα δημοφιλέστατο φυτό εσωτερικού χώρου, το αγλαόνημα είναι το αγαπημένο των αρχαρίων κηπουρών εσωτερικών χώρων, καθότι μεγαλώνει εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, και είναι σχεδόν απρόσβλητο από ασθένειες. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες, μπορείτε να το τοποθετήσετε και σε σχετικά σκοτεινούς χώρους, ενώ δεν χρειάζεται πότισμα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Το μόνο που απαιτεί είναι θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς.


 

Κέντια:
Ένα από τα ομορφότερα και πιο «πλούσια» φυτά εσωτερικού χώρου. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ότι, αν και αναπτύσσεται αργά, μπορεί εύκολα να φτάσει ακόμα και τα δύο μέτρα σε ύψος. Χρειάζεται προσεκτική στράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες της. Δεν χρειάζεται πολύ φως, πράγμα που την καθιστά ιδανική για σκιερούς χώρους. Καλό είναι η θερμοκρασία του δωματίου που την φιλοξενεί να μην πέφτει κάτω από τους 12-15 βαθμούς Κελσίου.


 
Πού θα τα τοποθετήσω;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται φως, δεν αγαπούν όμως την άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν τα τοποθετούμε σε σημεία του σπιτιού όπως είναι το χολ –εκτός αν πρόκειται για τη σπάνια περίπτωση ενός φωτεινού χολ– ή το κλεισμένο με τζαμαρίες μπαλκόνι. Ο ιδανικός φωτισμός είναι οι ακτίνες του ήλιου που «φιλτράρονται» από μια λευκή κουρτίνα πριν περάσουν στο δωμάτιο.

Σημεία που πρέπει επίσης να αποφεύγονται είναι αυτά που εκτίθενται εύκολα σε ρεύματα αέρα όταν, για παράδειγμα, αερίζετε το σπίτι (π.χ. διάδρομοι) και όσα βρίσκονται κοντά σε εστίες θερμότητας –καλοριφέρ, ηλεκτρική κουζίνα, τζάκι, air condition κλπ. Η θερμοκρασία του δωματίου που τα φιλοξενεί πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Τα σημεία δίπλα στα παράθυρα, η θερμοκρασία των οποίων είναι η πλέον ευμετάβλητη όλου του σπιτιού, δεν είναι καλή ιδέα.

Τι γίνεται με το πότισμα;

Κάθε φυτό έχει τις δικές του ιδιοτροπίες όσον αφορά το πότισμα. Ένας κανόνας που ισχύει γενικά είναι ότι ποτίζουμε το χώμα της γλάστρας, μέχρι να τρέξει λίγο νερό από τις τρύπες της, και ελέγχουμε ότι το χώμα είναι βρεγμένο για να βεβαιωθούμε ότι το φυτό έχει ξεδιψάσει. Αποφύγετε την παγίδα του πρωτάρη να το παρακάνετε, γιατί το «πλημμυρισμένο» χώμα εμποδίζει το φυτό να αναπνεύσει σωστά.

Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει; Γκρι κηλίδες στα φύλλα, κιτρινισμένες ή καφετιές άκρες, νέα φύλλα που μαραίνονται και/ ή πέφτουν μαζί με τα παλιά είναι ενδεικτικά σημάδια υπερ-ποτίσματος. Γενικά, καλό είναι να θυμάστε ότι τον χειμώνα όλα τα φυτά, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, χρειάζονται λιγότερο νερό.

Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται;

- Ψεκάστε τακτικά τα φύλλα τους με λίγο αποσταγμένο νερό
- Βοηθήστε τα να ανθοφορήσουν όταν βρίσκονται στην κατάλληλη εποχή με ένα φωσφοροκαλιούχο λίπασμα, αφού πρώτα διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του.
- Αφαιρείτε τακτικά τα ώριμα άνθη, τα νεκρά και τα κίτρινα φύλλα.
- Κρατήστε μακριά τα έντομα, ψεκάζοντάς τα με διάλυμα σαπουνόνερου που θα φτιάξετε μόνοι σας, διαλύοντας 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερού και προσθέτοντας μία κουταλιά καθαρό οινόπνευμα, για να μην αφρίζει.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v