Πώς να ανανεώσετε τα παλιά σας έπιπλα

Αφιερώστε λίγες ώρες και λίγο χρήμα και επιδοθείτε στην ανανέωση των παλιών επίπλων που σας κληροδότησε η γιαγιά σας και είχατε μέχρι τώρα κρυμμένα στην αποθήκη. Δείτε φωτογραφίες και πάρτε ιδέες για το πώς θα τα κάνετε καλύτερα από καινούργια.
Πώς να ανανεώσετε τα παλιά σας έπιπλα
Ίσως είναι μία νεώτερη εκδοχή του κατοχικού συνδρόμου, ίσως η υποσυνείδητη αναγνώριση της πραγματικής τους αξίας, λίγοι πάντως από εμάς αποφασίζουμε να αποχωριστούμε τα παλιά έπιπλα που μας κληροδότησαν μαμάδες και γιαγιάδες με την πρόφαση «κάπου θα σου χρησιμεύσει». Στην καλύτερη περίπτωση τα έπιπλα αυτά τοποθετήθηκαν ως είχαν σε κάποιο εξοχικό ή σε κάποιο σκοτεινό σημείο του σπιτιού, στην χειρότερη «πετάχτηκαν» σε πατάρια και αποθήκες. Πόσο σίγουροι, όμως, είστε ότι δε μπορείτε να τα αξιοποιήσετε και να τα επανεμφανίσετε με ανανεωμένη όψη;

Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Τα περισσότερα παλιά έπιπλα έχουν μία ασύγκριτη γοητεία σε σχέση με τα πιο λιτά σημερινά. Πολλά από αυτά είναι περίτεχνα φτιαγμένα από υλικά άριστης ποιότητας, τα οποία ακόμα κι αν έχουν φθαρεί δεν παύουν να εντυπωσιάζουν με την ιδιαιτερότητα και συχνά την χρηστικότητά τους. Πάρτε μερικές ιδέες από τα παρακάτω παλιά έπιπλα και προτιμήστε να τα ανακαινίσετε από το να αγοράσετε καινούργια.

Το παλιό ντιβανομπάουλο

Μπορεί να έχει σκισμένα μαξιλάρια, γρατζουνιές στο ξύλο και χαλασμένους μεντεσέδες, το γεγονός, όμως, ότι μπορείς να κάτσεις σε αυτό αλλά και να αποθηκεύσεις μέσα του πράγματα το κάνει ιδανικό για χώρους όπως η είσοδος του σπιτιού ή κάποιο φαρδύ χολ.
Για να το ανανεώσετε όπως στη φωτογραφία θα χρειαστείτε απλά λούστρο, μπογιά, μαξιλάρι (ή μαξιλάρια) στις ανάλογες διαστάσεις και καινούργιους μεντεσέδες. Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε να του βάλετε καρούλια, για να γίνει ακόμα πιο πρακτικό. Για ακόμα πιο εντυπωσιακή ανανέωση, η οποία θα σας κοστίσει όμως κάτι παραπάνω, μπορείτε να το ντύσετε με ταπετσαρία.

Το παλιό τραπεζάκι-τρόλεϋ

Πρακτικό μεν όχι ιδιαίτερα ευπαρουσίαστο δε. Το παλιό, φθαρμένο τρόλεϊ μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερα κομψή όψη αν το λουστράρετε, το βάψετε σε ένα έντονο, pop χρώμα και διακοσμήσετε την επιφάνειά του με ειδικά αυτοκόλλητα που θα δημιουργήσουν ένα όμορφο σχέδιο όπως αυτό της φωτογραφίας. Εναλλακτικά, κόψτε χαρτάκια με σχέδια και χρησιμοποιήστε ειδική κόλλα ντεκουπαζ –πάρτε ιδέες από εδώ.

Το παλιό δερμάτινο πουφ-σκαμπό

Τα συγκεκριμένα πουφ ήταν πολύ της μόδας στην δεκαετία του ’70, αλλά όχι τόσο σήμερα. Ειδικά αν έχουν χαλάσει τα δέρματα και οι κλωστές τους. Αν, όμως, το ντύσετε με ένα όμορφο εμπριμέ ύφασμα (ακόμα καλύτερα αν μπορείτε να ράψετε μόνοι σας το κάλυμμα έτσι ώστε να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει για να πλένεται) και βιδώσετε στον πάτο του τρία ποδαράκια, θα γίνει το αγαπημένο σας σκαμπό-ταμπουρέ για μπροστά από την πολυθρόνα.

Η παλιά συρταριέρα

Όσο κακόγουστη, φθαρμένη και ταλαιπωρημένη μπορεί να είναι η παλιά συρταριέρα που έχετε χωμένη στον ξενώνα και καλυμμένη με ακόμα πιο ντεμοντέ σεμέν για να μην φαίνεται, άλλο τόσο funky και εντυπωσιακή μπορεί να γίνει με μερικές αλλαγές. Τι θα κάνετε; Καταρχήν βάψτε ολόκληρο το έπιπλο. Έπειτα, καλύψτε την πάνω επιφάνειά της είτε με χρώμα είτε με αυτοκόλλητη ταπετσαρία και αφαιρέστε τα πολύ φθαρμένα συρτάρια τοποθετώντας στη θέση τους όμορφα κουτιά ή ψάθινα καλάθια. Διακοσμήστε αν θέλετε με αυτοκόλλητα φιλαράκια ή ειδικές στάμπες –θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εδώ, απίστευτα σχέδια εδώ, ενώ σχετική ποικιλία έχει και στην ΙΚΕΑ.

Η παλιά καρέκλα τραπεζαρίας

Εδώ δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς η παλιά καρέκλα πιθανότατα χρειάζεται σούστες, σφίξιμο, ύφασμα αλλά και λουστράρισμα και βάψιμο. Αν δεν θέλετε να την δώσετε σε επιπλοποιό μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας να την λουστράρετε και να την βάψετε, να ξηλώσετε το παλιό και να ράψετε νέο ύφασμα και να τοποθετήσετε καινούργια λάστιχα στο κάτω μέρος του καθίσματος. Αν η καρέκλα δεν σας φαίνεται ιδιαίτερα σταθερή τοποθετήστε την κάπου διακοσμητικά –θα είναι το δικό σας έργο… τέχνης!

Το παλιό μπουντουάρ

Αυτό κι αν είναι ένα έπιπλο που απαγορεύεται να πετάξετε! Όσο φθαρμένο ή γδαρμένο κι αν είναι, μπορεί να διορθωθεί! Αν ο καθρέφτης έχει σπάσει μπορείτε είτε να τον αλλάξετε ή να αφαιρέσετε εντελώς το πάνω μέρος και να κρατήσετε μόνο το κάτω, με τα βολικά συρταράκια. Λουστράρετε και βάψτε το, τοποθετήστε καινούργια πόμολα στα συρτάρια (θα βρείτε πολλά εδώ) και κολλήστε ταπετσαρία ή αυτοκόλλητα με τη μέθοδο ντεκουπάζ που αναφέραμε παραπάνω. Σε ένα μικρό δωμάτιο του σπιτιού θα δείξει πανέμορφο.

Η παλιά ντουλάπα

Μα είναι δυνατόν να πετάξετε μια ντουλάπα, ενώ μπορείτε να την λουστράρετε, να την βάψετε και να κολλήσετε πάνω της ειδικά αυτοκόλλητα για έπιπλα (δείτε πού θα τα βρείτε παραπάνω); Ακόμα, βάλτε καινούργιους μεντεσέδες, αλλάξτε τα πόμολα και τοποθετήστε μέσα –αν χρειάζεται- μπάρα για να κρεμάτε τα ρούχα. Το συγκεκριμένο έπιπλο είναι ιδανικό για γκαρνταρόμπα στην είσοδο του σπιτιού, όπου μπορείτε να κρεμάτε παλτά και μπουφάν. 

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v