Χρώμα στο σπίτι: Low budget ανανέωση

Γυρίσατε από διακοπές και το σπίτι σας φαίνεται μουντό; Έχουμε οκτώ tips και ιδέες για γρήγορη και κυρίως ανέξοδη ανανέωση, που θα χρωματίσει τον χώρο και θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την άποψη ότι το cocooning είναι χειμωνιάτικο σπορ.
Χρώμα στο σπίτι: Low budget ανανέωση
Αδειάζετε τη βαλίτσα, χαζεύετε τις φωτογραφίες των διακοπών, ρίχνετε μια ματιά γύρω σας… και το σπίτι σας φαίνεται μουντό. Μετά το γαλάζιο του Αιγαίου, το φούξια της βουκαμβίλιας και το πράσινο της φύσης, δεν είναι εύκολο να αρκεστείτε στους τέσσερις τοίχους σας, που μπορεί μέχρι πριν από είκοσι μέρες να σας φαίνονταν μια χαρά, σήμερα όμως δείχνουν εξαιρετικά βαρετοί. Αυτό που χρειάζεστε είναι μια γρήγορη –και προπάντων ανέξοδη– ανανέωση που θα σας φτιάξει το κέφι και θα σας κάνει να ανυπομονείτε για το φθινοπωρινό cocooning. Κλέψτε ιδέες από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.


Το μυστικό των αξεσουάρ: Σας φαίνεται πολύχρωμος ο χώρος αυτής της φωτογραφίας; Κοιτάξτε προσεκτικότερα: οι τοίχοι είναι μπεζ και τα έπιπλα λευκά. Την ψευδαίσθηση του χρώματος δίνουν μόνο τα μαξιλαράκια, τα λουλούδια στο βάζο, οι κουρτίνες και τα χρωματιστά ποτήρια στο τραπέζι. Ακόμη κι αν δεν έχετε διαθέσιμο budget για καινούρια αξεσουάρ, κουρτίνες και μαξιλαράκια, μπορείτε πάντα να βασιστείτε στη λύση ενός μπουκέτου λουλουδιών ή να απλώσετε για παράδειγμα σε ένα τραπεζάκι λίγα χρωματιστά ρεσό ή –γιατί όχι;– χαμηλά ποτήρια μέσα στα οποία θα τοποθετήσετε κεράκια.
 


Μία πινελιά χρώματος είναι αρκετή: Το ίδιο ακριβώς δωμάτιο με αυτό της φωτογραφίας, αλλά με μια μπεζ ή λευκή απόχρωση στη θέση αυτού του εντυπωσιακού πράσινου στο κρεβάτι, θα ήταν εξαιρετικά μουντό. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια πινελιά «τολμηρού» χρώματος για να αναδείξετε έναν χώρο. Η μετάβαση από το βαρετό στο funky μπορεί να γίνει σχεδόν ανέξοδα, αν βάψετε απλά μια μικρή επιφάνεια του δωματίου μόνοι σας.






Πανδαισία χρωμάτων: Γαλάζιο, πορτοκαλί, λαχανί και λευκό. Ακούγεται παράτολμο; Κι όμως, στο δωμάτιο της φωτογραφίας δείχνει υπέροχο. Το μυστικό βρίσκεται στις σωστές δόσεις χρώματος –πολύχρωμο χαλί και τοίχοι βαμμένοι σε μία μόνο από τις ζωηρές αποχρώσεις του– τις οποίες υποστηρίζουν τα λευκά έπιπλα και οι απλές κουρτίνες στα παράθυρα, που αφήνουν το μάτι να ξεκουραστεί. Με άλλα λόγια, μπορείτε άφοβα να πειραματιστείτε με μια μεγάλη, πολύχρωμη επιφάνεια, αν αφήσετε τον υπόλοιπο χώρο σε ήσυχες, ή ακόμα καλύτερα ουδέτερες, αποχρώσεις.




Τραβήξτε το βλέμμα: Επιλέξτε μια ζωηρή (έως πολύ ζωηρή) απόχρωση, όπως το φούξια της φωτογραφίας, και βάψτε με αυτήν έναν μόνο τοίχο του δωματίου. Στο παράδειγμα της φωτογραφίας, το συγκεκριμένο χρώμα που παραείναι έντονο για να βάψει ένα ολόκληρο δωμάτιο, κάνει τέλεια αντίθεση με το πορτοκαλί στο κεφαλάρι του κρεβατιού και το απαλό ροζ των υπόλοιπων τοίχων, αφήνοντας στο κρεβάτι –το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε επιπλέον με μαξιλαράκια ή εντυπωσιακά σεντόνια– τον πρωταγωνιστικό ρόλο.






Ζεστό και κρύο: Τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα αναμειγνύονται μεταξύ τους, δημιουργώντας αρμονική εικόνα σε χώρους όπως η κουζίνα της φωτογραφίας, στην οποία μόνο το κίτρινο θα παραήταν φωτεινό, ενώ μόνο του το μπλε θα «σκοτείνιαζε» τον χώρο. Πέρα από την ισορροπία που επιτυγχάνεται, η αντίθεση των χρωμάτων κάνει επίσης τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και πιο φωτεινός.







Τα χρώματα της φύσης: Το σαλονάκι της φωτογραφίας μεταμορφώνεται, ανάλογα την εποχή και την διάθεση, με μια εύκολη και γρήγορη ανανέωση των κουρτινών και των μαξιλαριών στις πολυθρόνες. Τα έπιπλα και οι τοίχοι είναι σε ουδέτερο χρώμα, η συνολική εικόνα, όμως, είναι κάθε άλλο παρά αδιάφορη, χάρη στις φωτεινές αποχρώσεις των κουρτινών, που επιτρέπουν στο φως να διαχέεται στο δωμάτιο και στα φρέσκα λουλούδια που παραμένουν σταθερή αξία.







Το εντυπωσιακό τραπεζάκι: Σε αυτό το δωμάτιο, οι απαλές αποχρώσεις του πράσινου αφήνουν το εντυπωσιακό γκρενά να αναδειχθεί, δημιουργώντας cozy, φθινοπωρινή αίσθηση, και ταυτόχρονα γεμίζοντας με χρώμα το δωμάτιο. Το άπλετο φυσικό φως που διαχέεται από τα παράθυρα μεγεθύνει αυτό το εφέ και ολοκληρώνει την εντυπωσιακή εικόνα.







Ο κανόνας των αντιθέσεων: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αναδείξετε ένα χρώμα, από το να το βάλετε δίπλα –ή ακόμα καλύτερα ανάμεσα– σε άσπρο ή μαύρο. Στην κουζίνα της φωτογραφίας, το χρώμα είναι μόνο ένα, το μπλε, και μάλιστα σε πολύ μικρές δόσεις: υπάρχει μόνο στον πάγκο και στο εσωτερικό των τζαμιών στα ντουλάπια. Κάνει, όμως, υπέροχη αντίθεση με το λευκό των ντουλαπιών και το μαύρο κάτω από τον πάγκο και μετατρέπει την κουζίνα από ένα βαρετό δωμάτιο σε εξαιρετικά ενδιαφέρων χώρο.

H.K.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v