Tips φθινοπωρινής διακόσμησης

Υποδεχθείτε το Φθινόπωρο με ζεστές ιδέες που δεν θα σας κοστίσουν μία περιουσία, αλλά θα φωτίσουν την διάθεσή σας με χρώματα, υφές και αρώματα εντός και εκτός σπιτιού.
Tips φθινοπωρινής διακόσμησης
της Έλενας Μπούλια

Ο καιρός δροσίζει και η στιγμή να ανανεώσουμε τα χρώματα και το ύφος του σπιτιού μας για να υποδεχθούμε με την καλύτερη δυνατή διάθεση το φθινόπωρο έχει φτάσει για τα καλά. Μην ξοδέψετε μία περιουσία σε ακριβά διακοσμητικά και μικρο-έπιπλα. Οι καιροί δεν επιτρέπουν παρά μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές σε σημεία του σπιτιού που «τραβούν» το μάτι και επηρεάζουν την διάθεση: Το χρώμα, το φως, την υφή και τις μυρωδιές. Πάρτε μια ιδέα από τις συμβουλές του In2life για δραστική φθινοπωρινή ανανέωση.

Γλάστρες με φθινοπωρινά φυτά
Ποιος είπε ότι το φθινόπωρο δεν φυτεύουμε; Με τον ήλιο να κάνει συχνά την εμφάνισή του στην χώρα μας και σε συνδυασμό με τις δροσερές φθινοπωρινές βροχές, ο κήπος ή η βεράντα μας μπορούν, αν επιλέξουμε τα σωστά φυτά, να μεταμορφωθούν σε ολάνθιστες οάσεις με λουλούδια και πρασινάδες σε υπέροχες αποχρώσεις.
Τι θα χρειαστείτε: Στο φυτώριο της περιοχής σας θα βρείτε γλάστρες και χώμα, ανάλογο με αυτό που θα χρειαστείτε για τα φυτά σας. Το Φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για να φυτέψετε βολβούς (π.χ. τουλίπες, νάρκισσους), τους οποίες θα δείτε σταδιακά να μεγαλώνουν και μέχρι την Άνοιξη να ανθίζουν. Από λουλούδια, ωστόσο, αυτά που «βγαίνουν» περί τα τέλη Αυγούστου και μπορούν να διατηρηθούν όλο το Φθινόπωρο είναι τα κυκλάμινα, τα κολχικά και οι κρόκοι. Ανθεκτικά φυτά για όλον σχεδόν τον χρόνο, έστω και χωρίς ανθοφορία όλους τους μήνες, είναι τα γεράνια, οι μπιγκόνιες, οι μαργαρίτες, οι πανσέδες, οι πετούνιες και οι καλεντούλες, ενώ αν θέλετε να επενδύσετε από τώρα για όλον τον χειμώνα, προτιμήστε κάποια νανόμορφα κωνοφόρα ή ποικιλόχρωμους κισσούς που θα δώσουν υπέροχα χρώματα στον κήπο ή την βεράντα σας. Στην φωτογραφία βλέπετε ποικιλία από χρυσάνθεμα, τα οποία επίσης μπορούν να διατηρηθούν το φθινόπωρο, γρασίδι σε μωβ και πράσινο χρώμα, καθώς και μερικές μικρές λευκές κολοκύθες.

Υποδεχθείτε το Φθινόπωρο στην πόρτα σας…
Μία όμορφη ιδέα για να στολίσουμε το σπίτι μας με φθινοπωρινά χρώματα είναι πάντα τα διακοσμητικά στεφάνια στην κεντρική είσοδο. Αυτά είτε θα τα βρείτε σε καταστήματα με διακοσμητικά είδη για το σπίτι, όπως το Le Shop και το Sia, είτε θα τα φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας υλικά της προτίμησής σας.
Τι θα χρειαστείτε: Για να φτιάξετε μόνοι σας το στεφάνι της εισόδου του σπιτιού σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρές κληματόβεργες ή εύκαμπτα, λεπτά κλαδιά, τα οποία θα διπλώσετε έτσι ώστε να σχηματίζουν στεφάνι. Στην συνέχεια προσθέστε διακοσμητικά, όπως μεγάλα ξερά φύλλα, βελανίδια και πευκοβελόνες και δέστε ή κολλήστε τα με σύρμα και υγρή κόλλα στιγμής. Ολοκληρώστε με έναν μεγάλο χρυσαφί φιόγκο.

…Και καλωσορίστε το στο κατώφλι σας
Τώρα που οι σαγιονάρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αντικαθιστώνται από λασπωμένες μπότες και γαλότσες, ένα νέο, πιο ανθεκτικό χαλάκι για την πόρτα είναι απαραίτητο, ενώ ταυτόχρονα θα ανανεώσει την εικόνα της εισόδου σας.
Πού θα τα βρείτε: Χαλάκια για την είσοδο του σπιτιού σας θα βρείτε σε αμέτρητα καταστήματα με είδη για το σπίτι, σε τιμές που κυμαίνονται από 5 έως 55 ευρώ –ανάλογα με το υλικό και το κατάστημα. Καλύτερες τιμές θα βρείτε σε ορισμένα καταστήματα της Ευριπίδου 31-33 (δείτε εδώ), στα οποία πωλούνται τάπητες και μοκέτες με το μέτρο, καθώς και σε κάποια καταστήματα χαμηλά στην Ερμού (δείτε εδώ). Πρωτότυπα σχέδια βρήκαμε στο Ouaou.gr, όπως η χνουδωτή πασχαλίτσα της φωτογραφίας, την οποία μπορείτε να αγοράσετε από εδώ. Τέλος, όμορφα χαλάκια για την είσοδο σε τιμές που κυμαίνονται από 20 έως 30 ευρώ θα βρείτε στα καταστήματα Andreadis Home Stores, στα Habitat και στα Home.com.

Απολαύστε το Φθινόπωρο… στα μαλακά
Το Φθινόπωρο μας βρίσκει περισσότερες ώρες στο σπίτι, να κουρνιάζουμε στον καναπέ τα δροσερά βράδια για ταινία στο DVD Player ή να συγκεντρωνόμαστε γύρω από το καθιστικό για επιτραπέζια με φίλους. Απαραίτητα αξεσουάρ για τις χαλαρές αυτές στιγμές στο σπίτι, με διακοσμητική αλλά και χρηστική αξία, είναι τα μαξιλάρια, μικρά και μεγάλα, επιδαπέδια ή μικρά, για τον καναπέ, σε μοναδικά φθινοπωρινά χρώματα. Διαλέξτε πιο «βαριά» υφάσματα, τα οποία όμως έχουν μαλακή υφή, ώστε να μπορείτε να ξαπλώνετε πάνω τους αναπαυτικά, χωρίς να φοβάστε ότι θα τα φθείρετε.
Πού θα τα βρείτε: Μπορείτε να ντύσετε μαξιλάρια που ήδη έχετε με νέες θήκες –κάτι που συνιστούμε γιατί οι θήκες μπορούν να αφαιρεθούν και να πλυθούν, ή να αγοράσετε καινούργια μαξιλάρια στις διαστάσεις που προτιμάτε. Μεγάλη ποικιλία σε μαξιλάρια και θήκες θα βρείτε φυσικά στα καταστήματα Zara Home, σε τιμές που κυμαίνονται από 4 έως 50 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και το ύφασμα, στα καταστήματα Χυτήρογλου, στα οποία έχετε άλλωστε την δυνατότητα να αγοράσετε ύφασμα στις διαστάσεις που θέλετε και να το ράψετε (ή να ζητήσετε να σας το ράψουν) για τα μαξιλάρια σας, καθώς και στα καταστήματα Fab, όπου επίσης μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία υφασμάτων αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον χώρο σας.

Βάλτε τα καπέλα σας αλλιώς
Μία ακόμα σημαντική αλλά και οικονομική ταυτόχρονα αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στο καθιστικό σας, για να προσθέσετε φθινοπωρινές πινελιές, είναι να αλλάξετε τα καπέλα στα λαμπατέρ σας. Για την εποχή που διανύουμε, η οποία απαιτεί απαλό, «ζεστό» φωτισμό, προτιμήστε καπέλα σε ανοιχτές αποχρώσεις του μωβ και του μελιτζανί, του σοκολατί, ή του κυπαρισσί. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε φωτισμό που να παραπέμπει στα χρυσαφένια, αν και μελαγχολικά, χρώματα της φθινοπωρινής φύσης.
Πού θα τα βρείτε: Τεράστια ποικιλία σε χάρτινα και υφασμάτινα καπέλα σε πραγματικά χαμηλές τιμές που δύσκολο θα ξεπεράσουν τα 30 ευρώ από θα βρείτε στα ΙΚΕΑ, στα Praktiker και στα Leroy Merlin. Όμορφα σχέδια, με ποιοτικότερα υλικά όπως ύφασμα και ψάθα, θα βρείτε ακόμα σε καταστήματα όπως το Habitat, το Palladium και το Ikia. Ωστόσο, οι τιμές εκεί θα είναι λίγο πιο τσιμπημένες, φτάνοντας και τα 50 ευρώ ανά καπέλο. Τέλος, αν διαθέτετε λίγο υψηλότερο budget επισκεφθείτε και τον Ψυνάκη (Πραξιτέλους 39-41), όπου θα βρείτε τα πάντα για τα φωτιστικά.

Κουρτίνες… φίνες
Από τις πλέον απαραίτητες αλλαγές στο εσωτερικό του σπιτιού εν όψει του χειμώνα: Οι λεπτές, δροσερές κουρτίνες που κρεμάσαμε το καλοκαίρι για να επιτρέπουν στο φως και το αεράκι να μπαίνει στα δωμάτια, τώρα πρέπει να αντικατασταθούν με βαρύτερα υφάσματα, όπως βελούδο ή ακρυλικό, προκειμένου να μπλοκάρουν τον κρύο αέρα που ξεγλιστρά από μπαλκονόπορτες και παράθυρα και ρίχνει την θερμοκρασία του σπιτιού.
Πού θα τις βρείτε: Η οικονομικότερη λύση είναι να φτιάξετε τις κουρτίνες μόνοι σας, αγοράζοντας ύφασμα από πολύ φθηνά -αλλά σε εξαιρετικά σχέδια- τόπια που θα βρείτε είτε στις μεγάλες λαϊκές αγορές (με κόστος που κυμαίνεται στα 5 ευρώ το μέτρο) είτε στα καταστήματα ΙΚΕΑ (με ίσως λίγο υψηλότερο κόστος). Το ύφασμα αυτό μπορείτε έπειτα είτε να το ράψετε μόνοι σας -αν διαθέτετε ραπτομηχανή- είτε να το δώσετε σε μία μοδίστρα για να σας το ετοιμάσει. Διαφορετικά, για ποιότητα αλλά πιο τσιμπημένες τιμές θα επισκεφθείτε τα καταστήματα Χυτήρογλου και Fab, στα οποία το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το ύφασμα και να δώσετε τις διαστάσεις.

Ραντεβού στα ζεστά
Προσθέστε μία λεπτή μάλλινη κουβέρτα στην άκρη του κρεβατιού σας. Ο καιρός δεν έχει κρυώσει τόσο ώστε να απαιτείται πάπλωμα, αλλά μία χαριτωμένη κουβερτούλα για τα δροσερά βράδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα προσδώσει, πέρα από χρηστικότητα, μία πιο φθινοπωρινή νότα στην κρεβατοκάμαρά σας. Επιλέξτε μία κουβέρτα σε γήινες αποχρώσεις, όπως σοκολατί ή μπεζ, για να ταιριάξει με τα σεντόνια ή το κρεβάτι σας, αν αυτό είναι ξύλινο.
Πού θα την βρείτε; Υπέροχες, απαλές κουβερτούλες για το κρεβάτι ή τον καναπέ θα βρείτε φυσικά στα Zara Home, σε αμέτρητα χρώματα και τιμές που κυμαίνονται από 60 έως 120 ευρώ, καθώς και στα καταστήματα Bed & Bath. Ακόμα, λίγο πιο τσιμπημένες τιμές αλλά μοναδικές υφές και χρωματικές αποχρώσεις θα βρείτε στα καταστήματα Laura Ashley (δείτε τις διευθύνσεις εδώ) και στα καταστήματα Aivatidis.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v