Σπίτια για… να φάνε τα μάτια ψάρια

Θαύματα αρχιτεκτονικής, παραμυθένιες ανέσεις, και χώροι στους οποίους χάνεσαι… Αυτά είναι μερικά από τα πιο πολυτελή σπίτια του πλανήτη, και δεν ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Παρ’ ότι μοιάζουν άπιαστο όνειρο, είναι πέρα για πέρα αληθινά.
Σπίτια για… να φάνε τα μάτια ψάρια
Μερικοί τύποι δεν συμβιβάζονται με ένα απλό τριάρι. Ούτε με μια όμορφη μεζονέτα σε ακριβή περιοχή. Οι πιο «οικονομημένοι» αυτού του πλανήτη δεν θα μπορούσαν παρά να χτίσουν –όχι μεροδούλι-μεροφάι προφανώς- παλάτια με πισίνες-γήπεδα, αρχιτεκτονική που θα ζήλευαν και οι αρχαίοι Έλληνες και πολυτέλειες που αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου.

Ιδού, λοιπόν, τα «φτωχικά» που στεγάζουν μερικούς από τους πιο τυχερούς ανθρώπους. Αν ζούσαμε σε τέτοια σπίτια, θα το σκεφτόμασταν πολύ να ξεμυτίσουμε, έστω και για να πάμε στο περίπτερο.

Το «δισεκατομμυριούχο» σπίτι


27 πολυτελείς όροφοι, που μεταφράζονται σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια και πολλά χαμόγελα της απαιτητικής συζύγου, φρόντισε να χτίσει ο μεγιστάνας των πετροχημικών επιχειρήσεων Mukesh Ambani. Το σπίτι-γυάλινος πύργος βρίσκεται στην Βομβάη και είναι το πρώτο ιδιωτικό κτίριο που κόστισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Κάθε όροφος έχει διαφορετικό στιλ, με συνδετικό κρίκο την ασιατική αισθητική που έθεσε η γυναίκα του επιχειρηματία σαν βάση.

Όπως μπορούμε να δούμε, μάλλον ο Ambani έχει μεγάλη αδυναμία στην σύζυγό του. Πολύ γυαλί, πολύ πράσινο και πολύ χρήμα έπεσε στο ιδιόμορφο κτίσμα, του οποίου το τεράστιο κόστος οφείλεται στην ποικιλία των πανάκριβων οικοδομικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Τεραστίων διαστάσεων για τα ήθη μας, αλλά δεν θα μας χαλούσε να μέναμε σε ουρανοξύστη.

Ατενίζοντας την βασιλική μπουγάδα


Η συγκεκριμένη αγγλική έπαυλη, που επίσημα ανήκει σε διεθνή εταιρία, έχει πολλά (και συμφέρει): Κατ’ αρχήν, αν ζούσατε εκεί, θα είχατε για γειτονάκια την Βασίλισσα της Αγγλίας και τον Elton John, καθώς οι εξοχικές τους κατοικίες βρίσκονται δίπλα του. Θα αλωνίζατε σε όποιο από τα 103 δωμάτια θέλατε, δεν θα μαλώνατε με τους συγκατοίκους σας για τα πλατσουρίσματα στην πισίνα, καθώς διαθέτει πέντε(!) και δεν θα χρειαζόταν να φοράτε παπούτσια, γιατί οι μαρμάρινοι διάδρομοί του είναι θερμαινόμενοι. Ελικοδρόμιο και γήπεδο του tennis στις αυλές του δεν θα σας άφηναν να πλήξετε ποτέ, ενώ στις ώρες χαλάρωσης στην βιβλιοθήκη, θα πατούσατε σε πάτωμα με φύλλα χρυσού 24 καρατίων. Το ύψος του στεγαστικού που θα χρειαζόσασταν; 150 εκατομμύρια δολάρια.

Σύγχρονες Βερσαλλίες


Το σπίτι, την πρόσοψη του οποίου βλέπετε πιο πάνω, είναι διαθέσιμο για προσφορές, καθώς δεν έχει βρει ακόμη ιδιοκτήτη. Βρίσκεται στην Φλόριδα, πήρε το όνομα «Βερσαλλίες» και μεταξύ άλλων διαθέτει πολλά γήπεδα, ειδικό κτίσμα για βάρκες, που συνδέεται με λίμνη, διώροφο κελάρι για το σπιτικό κρασί, τρεις πισίνες, δεκάδες δωμάτια, ειδική αίθουσα για πάρτι και ένα παιδικό θέατρο. Ό,τι πρέπει για μια οικογένεια (κροίσων).

Η έπαυλη «Η»


Το μέγαρο που χτίστηκε σε σχήμα «Η» για να στεγάσει τον μεγαλοεκδότη της Αμερικής William Hearst, έχει μείνει πλέον χωρίς ενοίκους. Παρ’ όλα αυτά, η αίθουσα bowling, το ιδιωτικό night club, οι 29 κρεβατοκάμαρες και τα τεράστια γλυπτά και τα έργα τέχνης του προκατόχου, περιμένουν υπομονετικά τους επόμενους που θα ζήσουν… ζωή και κότα στο παλάτι του Beverly Hills, με γείτονες τους Beckham και τον Τομ Κρουζ. Μπορεί η Victoria να ξεμείνει από ζάχαρη ή ο Τομ να επιθυμήσει μια παρτίδα bowling. Δεν είναι κρίμα να μην τους ανοίξει κανείς;

Η «πράσινη» έπαυλη


Το κτίσμα της παραπάνω φωτογραφίας είναι το πιο οικολογικό «σπιτάκι» από όσα έχουμε δει ως τώρα. Πιο διακριτικό από τα υπόλοιπα – έχει μόνο τρεις ορόφους και εννέα δωμάτια- και πιο… οικονομικό, διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες που θα μπορούσαν να σκεπάσουν ένα γήπεδο μπάσκετ και καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τριών συμβατικών νοικοκυριών. Επίσης, επεξεργάζεται το υπάρχον νερό για να εφοδιάσει τις πισίνες του, ενώ τριγύρω έχουν φυτευτεί φοίνικες και τροπικά δέντρα, σε ένα concept εμπνευσμένο από τα ταξίδια του ιδιοκτήτη του στην Χαβάη και σε άλλους εξωτικούς παραδείσους.

Φυσικά, εκεί που τελειώνει η οικολογία, αρχίζει η πολυτέλεια: spa με καταρράκτη, Jacuzzi με ειδικά διαμορφωμένη τεχνολογία, ώστε να υπάρχει το εφέ φωτιάς μέσα στο νερό και μια τεράστια πράσινη έκταση για τα… πικ νικ της οικογένειας είναι μερικά από τα ατού του σπιτιού-θαύματος της οικολογίας. Εμπνευστής και ιδιοκτήτης του; Ο Frank McKinley, γνωστός ως ο «καλλιτέχνης του real estate», ο οποίος επένδυσε περί τα 29 εκατομμύρια δολάρια στο οικολογικό παλατάκι του.

«Όνειρο στο κύμα»


Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την παραθαλάσσια έπαυλη, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στα πόδια του έχει περίπου 160 μέτρα παραλίας, ενώ ο ωκεανός συνεχίζεται και εντός των τειχών, καθώς το σπίτι διαθέτει τεράστιο ενυδρείο με καρχαρίες. Πιο δίπλα, ο ιδιοκτήτης και η παρέα του απολαμβάνουν τα κοκτέιλ τους στο υδάτινο μπαρ, ενώ, πριν περάσουν στο ιδιωτικό καζίνο, μπορούν να ξεκουραστούν στις κρεβατοκάμαρες με εμβαδό γηπέδου. Δύο ασανσέρ οδηγούν τους ενοίκους στην αίθουσα bowling, στην κινηματογραφική αίθουσα, στο γυμναστήριο και στο μεγάλο γκαράζ, ενώ πιο έξω υπάρχει πίστα go cart. Αλλά το να έχεις την παραλία κυριολεκτικά στην πόρτα σου είναι από μόνο του ικανό να εντάξουμε την συγκεκριμένη έπαυλη στις αγαπημένες μας. Πόσο κοστίζει το «Ατλαντικό» σπίτι; Μόλις 135 εκατομμύρια δολάρια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v