Τα… πεντέμισι ακριβότερα γιοτ στον κόσμο

Ολόκληρες πλαζ στο κατάστρωμα και ανέσεις που θα ζήλευε και το ακριβότερο ξενοδοχείο του κόσμου. Τα πιο πολυτελή γιοτ προσφέρουν στους κροίσους ιδιοκτήτες τους όλα τα παραπάνω, ενώ εκείνοι πλέουν στην θάλασσα, κάνοντας βουτιές στο χρήμα.
Τα… πεντέμισι ακριβότερα γιοτ στον κόσμο
του Γιώργου Φλώκα

Ελικοδρόμια, κινηματογράφοι, σάουνα και... ολόκληρη παραλία με φοινικόδεντρα θα συναντήσει κανείς, όχι μόνο στα όνειρά του, αλλά μέσα σε ένα γιοτ. Πλωτά "παλατάκια" απέκτησαν για τις θαλάσσιες βόλτες τους οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη. Συγκεντρώσαμε τα πέντε συν ένα πιο ακριβά, που αποτελούν την ελίτ των πλεούμενων.

Το πιο πρόσφατο... θαλάσσιο "παλάτι"
Η τελευταία δημιουργία της Hermes, έστω και κάπως… αντισυμβατική, αποτελεί την τελευταία λέξη στην τεχνολογία των υπερλούξ γιοτ. Όταν το πρωτοβλέπεις, νομίζεις ότι λείπει το υπόλοιπο μισό και ότι ίσως το έχασε σε κάποιο… ταξίδι στο τρίγωνο των Βερμούδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλάτος του είναι στα 2/3 του μήκους του, που φτάνει τα 58 μέτρα καθώς αντί για την παραδοσιακή πρύμνη, το Why, όπως ονομάστηκε, διαθέτει στο πίσω μέρος μια εντυπωσιακή «παραλία» 30 μέτρων.

Ωστόσο, όσο …μήκος του λείπει, το διαθέτει σε κομφόρ και ανέσεις. Το “Why” έχει μεταξύ άλλων τρία καταστρώματα, χώρο για στάθμευση ελικοπτέρων, κινηματογράφο, πισίνα 25 μέτρων, γυμναστήριο, σάουνα-σπα, τουρκικό χαμάμ, βιβλιοθήκη και άλλες…μικρές απολαύσεις για να περάσει ευχάριστα η ώρα. Δεν είδαμε εάν στις πολυτέλειες περιλαμβάνεται και Playstation.

Το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει έως δώδεκα «παραθεριστές» σε πέντε υπερπολυτελείς σουίτες στο δεύτερο όροφο, ενώ ο τυχερός ιδιοκτήτης θα έχει σουίτα 200 τ.μ. με ιδιωτική βεράντα, που καταλαμβάνει ολόκληρο τον τρίτο όροφο του γιοτ.

Για την κατασκευή του, η Hermes, γνωστή από τις πανάκριβες τσάντες και τα κασκόλ, συνεργάστηκε με την ναυπηγική εταιρία Wally. Το κόστος κατασκευής του ανήλθε περίπου στα 90 εκατ. στερλίνες.

Το πλεονέκτημα του γιοτ σε σχέση με τα συμβατικά μέσα μεταφοράς είναι φυσικά ότι… δεν θέλεις να τελειώσει το ταξίδι. Όπως εύγλωττα επισημαίνει και ο αρχιτέκτονας, Mauro Sculii, «όταν ταξιδεύεις με το Why, παίρνεις το δικό σου χώρο μαζί σου, το σπίτι σου, και δεν βιάζεσαι να φτάσεις στον προορισμό σου».

Ο Luca Bassini, ιδρυτής της κατασκευάστριας εταιρίας Wally τονίζει ότι η πρύμνη είναι σαν «μια πραγματική παραλία σε νησί. Μια παραλία που είναι προστατευμένη από τον άνεμο και τα κύματα». Ο κ. Sculli προσθέτει ότι οι παράξενες διαστάσεις προσδίδουν απίστευτη σταθερότητα στο γιοτ.

Τα ακριβότερα γιοτ στον κόσμο
Ωστόσο, παρά τις απίστευτες ανέσεις και το μοναδικό design, το κόστος κατασκευής του Why δεν πλησιάζει καν τα ακριβότερα σκάφη αναψυχής στον κόσμο, τα αγαπημένα «παιχνίδια» των δισεκατομμυριούχων. Το ακριβότερο, μακράν, ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς. Θυμίζουμε:

Octapus
Αξία: 200 εκατ. δολάρια

Ανήκει στον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen. Κατασκευάστηκε το 2003 και, με μήκος 126 μέτρα, αποτελεί το όγδοο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο. Από τα… παρελκόμενα, ξεχωρίζουμε τα δυο ελικόπτερα και το υποβρύχιο με χώρο για 10 άτομα.

Rising Sun
Αξία: 200 εκατ. δολάρια

Το… πενταόροφο σκάφος, μήκους 138 μέτρων ανήκει στον Larry Ellison της Oracle και στον μεγαλοεκδότη David Geffen, ενώ λέγεται ότι κατασκευάστηκε με μοναδικό σκοπό να ξεπεράσει σε μήκος το Octapus του Paul Allen. Φυσικά περιλαμβάνει τζακούζι, σπα, σάουνα, γυμναστήριο και ιδιωτικό κινηματογράφο με οθόνη plasma.

Lady Moura
Αξία: 210 εκατ. δολάρια

Με μήκος μόλις στα 100 μέτρα, ξεχωρίζει για την εσωτερική πισίνα με αποσπώμενη οροφή αλλά κυρίως, για την «παραλία» με άμμο και φοινικόδεντρα που έχει κατασκευαστεί στη μια πλευρά του γιοτ. Ανήκει στον Άραβα δισεκατομμυριούχο Nasser Al – Rashid.

Dubai
Αξία: 350 εκατ. δολάρια

Το σκάφος αρχικά είχε παραγγελθεί από τον πρίγκηπα Jefri Bolkjah του Μπρουνέι το 1996, αλλά η κατασκευή του είχε διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το 2001, το απέκτησε -ημιτελές- ο σεϊχης Ρασίντ Αλ Μακτούμ, του αραβικού κρατιδίου του Ντουμπάι.

Το γιοτ, μήκους 160 μέτρων, έχει μεταξύ άλλων έξι σουϊτες VIP και πολλά δωμάτια φιλοξενούμενων, γραφεία, φουαγέ και αίθουσες ψυχαγωγίας.

Eclipse
Αξία: 1,2 δισ. δολάρια

Το ακριβότερο σκάφος αναψυχής στον κόσμο ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο και ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Με μήκος στα 170 μέτρα, θυμίζει περισσότερο κρουαζιερόπλοιο παρά …κότερο ενώ για να ξεμυτίσει από το λιμάνι, χρειάζεται minimum πλήρωμα 70 ατόμων.

Ως πρώην στέλεχος της KGB, ο Ρώσος ολιγάρχης έχει επανδρώσει το σκάφος με συστήματα ασφαλείας κατά πιθανών εισβολέων, κατά των ψηφιακών φωτογραφήσεων από παπαράτσι, καθώς και μηχανισμούς εντοπισμού «κοριών» και βλημάτων.

Το σκάφος διαθέτει ακόμη δυο πισίνες, ενυδρείο, ελικοδρόμιο με δυο ελικόπτερα και φυσικά… υποβρύχια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v