Καινούργιο σπίτι: Συμβουλές για επίδοξους ιδιοκτήτες

Αποφασίσατε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να αγοράσετε το ολοκαίνουργιο σπίτι που σας έχει "μπει" στο μάτι. Μην βιάζεστε. Η αγορά σπιτιού προϋποθέτει μπόλικο ψάξιμο και προσοχή. Tips και μυστικά για να κάνετε την καλύτερη επιλογή κατοικίας.
Καινούργιο σπίτι: Συμβουλές για επίδοξους ιδιοκτήτες
Η αγορά ενός νέου σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί χρόνο, σκέψη, χρήματα και μπόλικη... έρευνα, προτού καταλήξετε στην τελική σας επιλογή. Τα έξοδα είναι το λιγότερο που πρέπει να σας απασχολεί, μιας και η αγορά ενός σπιτιού με ελαττώματα ή περιορισμένες παροχές μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό μπελά για εσάς και την οικογένειά σας. Τα κριτήρια που διέπουν μια πραγματικά άρτια κατασκευή είναι πολλά και θα πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπόψιν πριν αγοράσετε το νέο σας σπίτι. Πάρκινγκ, θέα, ποιότητα κατασκευής, περιοχή, ανέσεις, αλλά και προσεχτικός σχεδιασμός τον κινήσεών σας με βάση τα χρήματα που επιθυμείτε να διαθέσετε. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τι θέλουν οι αγοραστές του μέλλοντος;

Σύμφωνα με τους μεσίτες η εποχή της αγοράς για μετέπειτα ενοικίαση και γενικότερα για επένδυση έχει παρέλθει προ πολλού. Οι αγοραστές πλέον ασχολούνται πολύ περισσότερο με το μακροπρόθεσμο κόστος και τη ποιότητα κατασκευής. Δεν αναζητούν εξαιρετικά πολύπλοκες λύσεις ή πανάκριβο εξοπλισμό. Περισσότερο ψάχνουν ένα καλοχτισμένο οίκημα, με χώρο στάθμευσης (απαραίτητο κυρίως για το κέντρο της πόλης), που να είναι κοντά σε μαγαζιά. Οι ανάγκες όμως διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, γι'αυτό οφείλετε να κάνετε ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό σας. Αρχικά σε ποιά περιοχή θα θέλατε να αγοράσετε το σπίτι; Θέλετε να είναι κοντά στον τόπο εργασίας σας ή όχι; Στο κέντρο της πόλης ή στα προάστια; Κοντά σε μετρό και συγκοινωνίες; Με άμεση πρόσβαση σε κεντρικές αρτηρίες; Και τελευταία και πιο βασική: Πόσα είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε για την επιλογή σας; Αφού ξεκαθαρίσετε όλα τα παραπάνω τότε μπορείτε να συνεχίσετε έχοντας κατά νου τα εξής:

*Προσλάβετε έναν πολιτικό μηχανικό. Μπορεί να σας κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά θα σας απαλλάξει από την υποχρέωση να ψάχνετε για τυχόν ατέλειες στα σπίτια. Επίσης, θα ελέγξει κατά πόσο το κτίσμα πληροί τους κανόνες ασφαλείας.

*Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί και μετριάστε τον αρχικό σας ενθουσιασμό που μπορεί να συνοδέψει την πρώτη σας επίσκεψη σε κάποιο σπίτι. Σκοπός του ιδιοκτήτη είναι να σας πουλήσει το προϊόν του και για να το κάνει θα φροντίσει να παραβλέψει τα όποια αρνητικά στοιχεία και να αναδείξει τα θετικά. Ελέγξτε τα πάντα: Από το ντουζ και τα εξαρτήματα της μπανιέρας, μέχρι και τα εξαρτήματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Εστιάστε στην μόνωση του σπιτιού (πχ. τζάμια που να μην μπάζουν, κατά προτίμηση διπλά), ζητώντας τα απαραίτητα στοιχεία για τις μονώσεις που έχουν γίνει στο διαμέρισμα/σπίτι.

*Δώστε έμφαση στις αντισεισμικές κατασκευές. Τα σπίτια που χτίστηκαν μετά το 1982-3 όπου άλλαξε ο αντισεισμικός συντελεστής είναι συνήθως καλύτερες κατασκευές απ ό,τι αυτά των παλαιότερων χρόνων. Τόσο τα "παλιά" όσο και τα "καινούργια" χτίσματα χρήζουν ειδικής μελέτης για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ασφαλή ή όχι.

*Όσο νωρίτερα κάνετε την αγορά τόσο μεγαλύτερο κέρδος θα έχετε. Αγοράζοντας ένα σπίτι όταν ακόμα βρίσκεται στα μπετά θα σας δώσει την δυνατότητα να το διαμορφώσετε όπως εσείς θέλετε και επίσης να δώσετε τα χρήματα τμηματικά.

*Όταν αγοράζετε ένα σπίτι, όπως και με οτιδήποτε άλλο (αμάξι, υπολογιστή κτλ.) στο πίσω μέρος του μυαλού μας πάντα υπάρχει η επιλογή της μεταπώλησης. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή και να πρέπει να το πουλήσετε για τον έναν ή τον άλλον λόγο. Έχοντας τις βασικές ανέσεις ένα σπίτι σίγουρα θα πουληθεί πολύ ευκολότερα. Σύμφωνα με τους μεσίτες, το πάρκινγκ είναι ίσως η σημαντικότερη παροχή που οφείλει να έχει ένα σπίτι. Επίσης: αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση και μεγάλες βεράντες.

*Για το πάρκινγκ συγκεκριμένα, αν διαλέξετε να αγοράσετε διαμέρισμα σε πολυκατοικία, προσέξτε στους όρους του συμβολαίου να αναγράφεται καθαρά η θέση που σας αναλογεί στην πιλοτή.

*Το θέμα της εγγύτητας σε κάποιον σταθμό του μετρό ή σε μαζικά μέσα μεταφοράς είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσετε σοβαρά. Αν το αυτοκίνητο σας είναι βάρος (οικονομικό και ψυχολογικό), τότε ίσως πρέπει να ανάζητήσετε κάποια κατοικία που να βρίσκεται κοντά σε στάσεις μέσων μεταφοράς. Έτσι θα βελτιώσετε κατά πολύ την ποιότητα ζωής σας, πολύ περισσότερο αν και η δουλειά σας είναι προσβάσιμη με συγκοινωνία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v