Ανοιξιάτικη διακόσμηση… on a budget

Ανοίγουμε διάπλατα το σπίτι μας στην Άνοιξη μεταμορφώνοντάς το στον πιο φωτεινό, πολύχρωμο και ζεστό χώρο των ονείρων μας, με κεντρική ιδέα την ομορφιά της φύσης και δέκα έξυπνες συμβουλές επαγγελματιών για εύκολη και οικονομική διακόσμηση.
της Έλενας Μπούλια

Η Άνοιξη έχει κάνει επίσημα πλέον την εμφάνισή της, θυμίζοντάς μας για άλλη μία φορά την ομορφιά της φύσης. Η φετινή Άνοιξη ωστόσο -αν και σε καμία περίπτωση οικονομική- απαιτεί επιστροφή στην φύση περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Και αυτό γιατί μόνο η φύση μπορεί να φέρει στο σπίτι μας αρμονία, οικολογικό πνεύμα και μία αναζωογονητική αίσθηση λιτότητας, που οι περισσότεροι από εμάς (ειδικά όσοι ζούμε στην πόλη) έχουμε ανάγκη.

Σε αυτές τις ιδέες βασίστηκαν φέτος οι περισσότεροι interior designers, προτείνοντάς μας θέματα εξοχικά: Ρουστίκ, ζεστασιά, καθαρότητα, φως και κλασσικό είναι οι λέξεις-κλειδιά που επέλεξαν για να εφαρμόσουν φέτος οι διακοσμητές στα σπίτια μας, χαρίζοντάς τους φωτεινή, ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα. Τα δε χρώματα που επιλέχθηκαν για την παλέτα του σπιτιού μας είναι -προφανώς- φυσικά: Μπεζ, ανοιχτό πράσινο, ιβουάρ, navy-blue, αλλά και φλοράλ και παλ ροζ και θαλασσί. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ένα. Να μπαίνετε στο σπίτι σας, να παίρνετε μία βαθιά ανάσα με ένα πλατύ χαμόγελο και να χαλαρώνετε. Πώς;

1. Δώστε χρώμα στους τοίχους
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να βάψετε τους τοίχους σας, κάτι που θα απαιτούσε και πολλά χρήματα αλλά και δυσκολία διαμονής σε ένα φρεσκοβαμμένο σπίτι. Υπάρχουν και λιγότερο κοστοβόρες και χρονοβόρες λύσεις, όπως οι ταπετσαρίες που έχουν επανέλθει δυναμικά στην μόδα αλλά και τα πολύχρωμα πινακάκια, τα λεγόμενα πολύπτυχα, τα οποία μπορείτε να βρείτε παντού. Διαλέξτε ένα κολάζ από μικρούς τέτοιους πίνακες σε χρώματα που να ταιριάζουν με τον υπόλοιπο χώρο σας και τοποθετήστε τους σε έναν γυμνό τοίχο ή σε κάποιον που φιλοξενεί αυτήν την στιγμή έναν «βαρύ» μεγάλο πίνακα. Προτιμήστε πάντως φωτεινά χρώματα και μην τοποθετήσετε κορνίζες για ένα πιο ζωντανό αποτέλεσμα. Το έξοδο δεν θα είναι μεγάλο, ενώ η αλλαγή που θα φέρουν στον χώρο θα σας αποζημιώσει αφάνταστα. (Το τρίπτυχο της φωτογραφίας ονομάζεται «Vemedeva» είναι της Rose Armgart και θα το βρείτε στα καταστήματα BizArt. Διάσταση: 45x60cm, τιμή: 294 ευρώ).

2. Ανακατάταξη και ανακύκλωση
Αυτό, αν μην τι άλλο, δεν θα σας κοστίσει τίποτα. Το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι λίγο από τον χρόνο σας για να σκεφτείτε τι δεν χρειάζεστε, τι σας πιάνει χώρο, τι δεν χρησιμοποιείτε πια, τι δεν σας αρέσει και το έχετε επειδή σας το έχουν κάνει δώρο… και πολύ απλά να το αλλάξετε, ή ακόμα πιο απλά να το ξεφορτωθείτε! Μπορείτε να μετακινήσετε και να αλλάξετε θέση σε κάποια έπιπλα, να φέρετε π.χ. τις πολυθρόνες πιο κοντά σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Να καθαρίσετε και να αδειάσετε το τζάκι από ξύλα και σχάρες και στην θέση του να τοποθετήσετε όλα τα κεριά που έχετε σκόρπια εδώ και εκεί. Μπορείτε ακόμα να αλλάξετε θέση στην τηλεόραση ή στην βιβλιοθήκη, ή να ανακατατάξετε τα βιβλία σας σε αυτήν. Το «less is more» είναι εγγυημένη συμβουλή για το σπίτι και δεν ανταποκρίνεται μόνο στο minimal design αλλά και στην ίδια την φύση, την οποία επιχειρούμε να εντάξουμε στον χώρο μας.

3. Έξυπνος φωτισμός
Όταν μιλάμε για φωτισμό δεν εννοούμε μόνο τα φώτα του σπιτιού, αν και από εκεί θα ξεκινήσουμε, αλλάζοντας ενδεχομένως τα καπέλα στις λάμπες μας σε πιο ανοιχτόχρωμα (ίσως και λευκά) και αντικαθιστώντας όλες τις λάμπες με εξοικονόμησης ενέργειας. Ακόμα, μια καλή ιδέα είναι τοποθετήσουμε κάποια επιδαπέδια φωτιστικά με γαλακτερό κάλυμμα για να διαχέουν λευκό φως ομοιόμορφα στον χώρο, ενώ για το βράδυ μία συλλογή κεριών σε ένα τραπεζάκι ή μέσα στο τζάκι είναι ό,τι καλύτερο. Από εκεί και πέρα, ο ιδανικότερος φωτισμός είναι ο πιο φυσικός και μπορείτε να τον πετύχετε ανοίγοντας διάπλατα τα παράθυρα, τοποθετώντας ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή στόρια, βάφοντας κάποιον τοίχο λευκό κ.λπ. (θα μιλήσουμε και παρακάτω). (Αμέτρητα καπέλα για φωτιστικά θα βρείτε στα ΙKEA, σε τιμές που ξεκινούν από 7,95 ευρώ για τα βαμβακερά έως 17,95 ευρώ για τα σατέν).

4. Αλλάξτε (ή προσθέστε) μαξιλάρια
Καταλαβαίνουμε ότι κατά βάθος θα θέλατε να αλλάξετε ολόκληρο τον καναπέ ή τις πολυθρόνες σας. Αλλά επειδή οι καιροί που διανύουμε δεν προσφέρονται για ένα τόσο μεγάλο έξοδο, μπορείτε να ανανεώσετε τους καναπέδες πολύ πιο απλά και οικονομικά, προσθέτοντας ένα ανοιξιάτικο ριχτάρι ή τοποθετώντας όμορφα, πολύχρωμα μαξιλαράκια. Πολύχρωμα, μονόχρωμα, φλοράλ, σε διάφορα μεγέθη, τα μαξιλάρια εφόσον επιλεγούν σωστά μπορούν να ομορφύνουν ανέλπιστα τον χώρο σας και να βελτιώσουν την αναπαυτικότητα του καναπέ σας. Φροντίστε, ωστόσο, να επιλέξετε κάποια με απλό αλλά απαλό ύφασμα, χωρίς πολλά διακοσμητικά (π.χ. χάντρες ή πέτρες) και κεντήματα που μπορεί να ξηλωθούν. Επίσης, είναι προτιμότερα αυτά που τα κάλυμμά τους έχει φερμουάρ, ώστε να μπορεί να βγαίνει και πλένεται εύκολα. Οικονομικά μαξιλαράκια σε υπέροχα σχέδια θα βρείτε παντού, από τα καταστήματα Χυτήρογλου, τα Ανδρεάδης Home Stores, στο Notos Galleries Home, στο Zara Home αλλά και στο IKEA. Αν, πάλι, έχετε ήδη μαξιλάρια, μπορείτε απλά να τους αλλάξετε ύφασμα και έτσι να κάνετε μία πολύ οικονομικότερη ανανέωση. Μία καλή ιδέα, επίσης, είναι, όταν σε λίγο καιρό βγάλετε και τα χαλιά, να τοποθετήστε μεγάλες μαξιλάρες για να μπορείτε να κάθεστε αναπαυτικά και στο πάτωμα.

5. Βάλτε καθρέφτες
Μιλώντας προηγουμένως για φυσικό φωτισμό στον χώρο, εννοούσαμε, μεταξύ άλλων, και τους καθρέφτες. Η λειτουργία ενός καθρέφτη, εκτός από πρακτική (ναι, προφανώς θα κοιταχτούμε κάποια στιγμή) είναι και διακοσμητική αλλά και φωτιστική. Διακοσμητική γιατί μπορεί να αντικαταστήσει έναν πολύ ακριβό πίνακα τον οποίον δυσκολευόμαστε να αγοράσουμε, μπορεί με μία πολύ ωραία κορνίζα να ομορφύνει έναν τοίχο, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και σε μικρά τεμάχια, δημιουργώντας ένα ευχάριστο παιχνίδισμα. Από την, άλλη, όμως μέσω ενός καθρέφτη το φως διαχέεται ομοιόμορφα στον χώρο, κάνοντάς τον να δείχνει μεγαλύτερος. Τα αντικείμενα γύρω από τον καθρέφτη αντανακλώνται και μοιάζουν να διογκώνονται, και μπορεί έτσι να αποτελέσει ένα πολύ φωτεινό παράθυρο σε μία μέχρι πριν σκοτεινή μεριά του σπιτιού. Χαρίζει στον χώρο προσωπικότητα και στιλ και ειδικά αν βρείτε κάποιον παλιό, από αντικερί και τον πατινάρετε, μπορεί να εκτιμηθεί περισσότερο ακόμα και από έργο τέχνης. Κάντε, λοιπόν, μία βόλτα στην πλατεία Αβυσσηνίας και αν δεν βρείτε κάτι εκεί, επισκεφθείτε το κατάστημα My Home (στα εμπορικά κέντρα The Mall και Avenue) ή, για ακόμα οικονομικότερες λύσεις, τα IKEA.

6. Μεταποίηση παλιών επίπλων
Όλοι μας έχουμε στο σπίτι μας ένα έπιπλο που -επιεικώς- μισούμε. Κάποιος έχει μία παμπάλαια τραπεζαρία, άλλος μία σιφινιέρα ή μία παλιά καρέκλα. Είναι αυτά τα έπιπλα που δεν θέλουμε ούτε να βλέπουμε, αλλά που δε μπορούμε να πετάξουμε, γιατί ανήκαν στην γιαγιά μας και έχουν συναισθηματική αξία. Στους όρους της γιαγιάς μας, μπορεί να υπήρχε το «δεν θα το πετάξεις ποτέ» αλλά δεν υπήρχε το «δεν θα το αλλάξεις ποτέ», οπότε… το αλλάζουμε. Τι κάνουμε; Πατινάρουμε τα παλιά μας έπιπλα ή τα βάφουμε σε ένα extreme χρώμα (μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ελαιοχρωματιστή για συμβουλές), αλλάζουμε κάλυμμα και ύφασμα στις καρέκλες (μπορούμε να βρούμε πολύ ωραία σχέδια σε μεγάλη ποικιλία στα καταστήματα Χυτήρογλου), μπορούμε επίσης να αλλάξουμε πόμολα σε κάποια σιφινιέρα ή να την αναδείξουμε τοποθετώντας σε αυτήν πολύ μοντέρνα διακοσμητικά, κηροπήγια ή φωτογραφίες. Αν αφήσουμε λίγο την φαντασία μας να δουλέψει, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο από όσο φανταζόμαστε.

7. Αλλάξτε κουρτίνες
Οι κουρτίνες είναι από τα βασικά αξεσουάρ του σπιτιού που μπορούμε να αλλάζουμε ανά εποχή. Τον χειμώνα προτιμάμε τις βαριές και σκουρόχρωμες, το καλοκαίρι τις πιο λεπτές και ανοιχτόχρωμες. Φέτος, που το διακοσμητικό «θέμα» του σπιτιού είναι η φύση, δε μπορούμε παρά να προτιμήσουμε λεπτές κουρτίνες σε πράσινο χρώμα. Δοκιμάστε τις και θα εντυπωσιαστείτε από το υπέροχο φως που θα περνάει μέσα από αυτές όταν έξω θα έχει ήλιο. Αν, μάλιστα, τις βρείτε σε ύφασμα από πολύ λεπτό και πυκνό δίχτυ το country-side effect θα είναι εντονότερο. Εναλλακτικά, όμορφο φωτισμό στον χώρο θα αποδώσουν κουρτίνες σε ανοιχτές αποχρώσεις του κίτρινου, του ροζ και του πορτοκαλί, ενώ μία σίγουρη λύση είναι πάντα το λευκό. Ακόμα αν έχετε μεγάλα παράθυρα, μπορείτε αντί για κουρτίνες να τοποθετήσετε στόρια, είτε μεταλλικά (σε ματ χρώμα) ή από ανοιχτόχρωμο ξύλο, ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα στον χώρο. Πολύ οικονομικές κουρτίνες θα βρείτε στα καταστήματα IKEA και στόρια σε πολύ καλές τιμές θα βρείτε στα καταστήματα Praktiker.

8. Οργανικά είδη για το κρεβάτι
Μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα διακοσμητική τάση, που μας έρχεται από το εξωτερικό, είναι τα οργανικά είδη για όλο το σπίτι και δη για την κρεβατοκάμαρα. Τα οργανικά στρώματα, για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ δημοφιλή γιατί τα φυσικά υλικά τους δεν έχουν κανένα φυτοφάρμακο, πετροχημικά ή διοξίνες και είναι έτσι πιο υγιεινά για εμάς και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Τέτοια στρώματα θα βρείτε στα καταστήματα Coco-Mat αλλά και σε κάποιες βιοτεχνίες ορθοπεδικών και ανατομικών στρωμάτων, όπως η Michailidis Strom. Ακόμα, οργανικά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα σεντόνια (π.χ. σεντόνια και μαξιλαροθήκες από οργανικό βαμβάκι). Η χρήση τους, αφενός θα δώσει ένα πολύ πιο ανοιξιάτικο feeling στην κρεβατοκάμαρά σας, δημιουργώντας ένα αίσθημα υγείας, αφετέρου θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, ενώ παράλληλα θα έχετε κάνει ένα ακόμα βήμα για την προστασία του περιβάλλοντός από τα βλαβερά χημικά. Τέτοια σεντόνια στο κατάστημα Habitat του Notos Home αλλά και στα καταστήματα Aivatidis.

9. Φωτογραφίες και πόστερ σε πίνακες
Μπορεί η τέχνη να σας ακούγεται κάτι πολύ δυσπρόσιτο και μακρινό, με λίγη φαντασία, όμως, δεν είναι κάτι που δεν μπορείτε να δημιουργήσετε και μόνοι σας. Αν θέλετε να διακοσμήσετε τους τοίχους σας με εικόνες που θα σας φέρνουν χαρά, αλλά που δεν θα σας κοστίσουν μία περιουσία, μπορείτε να μεγεθύνετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες και να τις κάνετε poster τα οποία με πολύ απλές κορνίζες σε διάφορα χρώματα θα δώσουν χρώμα και στιλ στο σπίτι. Αυτό μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα και απλά μέσω του Print-Photos-Online.com, στέλνοντας όσες φωτογραφίες θέλετε σε ψηφιακή μορφή, επιλέγοντας διαστάσεις και πληρώνοντας on-line. Σε λίγες μέρες θα σας αποσταλεί στο σπίτι σας το πόστερ που ζητήσατε σε πολύ χαμηλές τιμές που ξεκινούν από 8,50 ευρώ. Αν πάλι δεν θέλετε φωτογραφία αλλά κάποιον αγαπημένο σας πίνακα σε πόστερ, επισκεφθείτε το Allposters.com και επιλέξτε ανάμεσα σε περισσότερα από 500.000 πόστερ με πίνακες και ζωγραφιές αμέτρητων καλλιτεχνών, επίσης σε πολύ καλές τιμές και με ταχύτατη αποστολή στην Ελλάδα. Επιλέξτε την κορνίζα που προτιμάτε και δημιουργήσετε έναν τοίχο γεμάτο χρώμα, συναίσθημα, πρωτοτυπία και στιλ.

10. Γεμίστε το σπίτι με φυτά και λουλούδια
Για να ολοκληρώσετε την ανοιξιάτικη διακόσμηση του σπιτιού σας αγοράστε μερικά φρέσκα λουλούδια (δεν χρειάζεται να είναι τριαντάφυλλα και τουλίπες) και γεμίστε τα βάζα σας. Μην πάρετε ποτέ πλαστικά ή αποξηραμένα λουλούδια γιατί σύμφωνα με το Feng Shui φέρνουν κακοτυχία (αφήστε που μόνο Άνοιξη δεν θυμίζουν). Ακόμα τοποθετήστε κοντά σε κάποιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα μία μεγάλη γλάστρα με ένα φυτό εσωτερικού χώρου, όπως ο φίκος, η σεφλέρα, το φυλλόδενδρο ή η κέντια. Και φυσικά γεμίστε τα μπαλκόνια και τις ζαρντινιέρες σας με λουλούδια. Η σημασία των αληθινών φυτών μέσα στο σπίτι είναι μεγάλη, καθώς λειτουργούν ως «συστήματα καθαρισμού» και ανανέωσης του αέρα, δημιουργούν την κατάλληλη υγρασία στον χώρο και μειώνουν την ηλεκτρομαγνητική επίδραση των ηλεκτονικών συσκευών που, ειδικά στο σαλόνι, δεν είναι και λίγες. Μην το σκέφτεστε λοιπόν, στο φυτώριο της περιοχής σας άμεσα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v