Home Bars: Tips για... indoor στέκια

Αν ψάχνετε  έναν οικονομικά προσιτό τρόπο για να να δώσετε έναν πιο spicy τόνο στις συναθροίσεις με φίλους, ενισχύοντας παράλληλα το στυλ και την ομορφιά της κατοικίας σας, τότε η δημιουργία ενός home bar είναι μία έξυπνη και συνάμα διασκεδαστική επένδυση.
Home Bars: Tips για... indoor στέκια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σκεφτείτε τους φίλους και τα κοντινά σας πρόσωπα μαζεμένα γύρω από την προσωπική σας pub με άφθονα ποτά, στυλάτα ποτήρια, όμορφη μουσική και όλα αυτά...κατ'οίκον. Σίγουρα έχετε κερδίσει τις εντυπώσεις και έχετε εξασφαλίσει την επιτυχία της υπόλοιπης νύχτας, η οποία αναμένεται συγκλονιστική! Συζητήσεις επί συζητήσεων, χαβαλές και χορός: δεν έχετε τίποτα να ζηλέψετε από τα πολυσύχναστα μπαρ, όπου για να απολαύσετε το ποτό σας θα πρέπει πρώτα να αναπτύξετε -άθελά σας-"οικειότητα" με τους υπόλοιπους θαμώνες του μαγαζιού που πίνουν, φωνάζουν και σπρώχνουν ανελέητα!

Σίγουρα έχετε ενθουσιαστεί με την ιδέα και αδημονείτε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το δικό σας μπαρ. Συνιστούμε ψυχραιμία. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε κίνηση πρέπει πρώτα να την σχεδιάσετε σωστά και να συλλέξετε τις απαραίτητες πληροφορίες. Είναι πολύ εύκολο να βγείτε εκτός προϋπολογισμού, αν δεν έχετε προγραμματίσει σωστά τις κινήσεις σας. Το μέγεθος του μπαρ πρέπει να είναι ανάλογο της διασκέδασης της οποίας θα προσφέρει. Ένα υπερ-πλήρες μπαρ, φουλ εξοπλισμένο και διακοσμημένο θα ήταν ιδανικό μόνο αν σκοπεύετε να φέρνετε πολύ συχνά κόσμο στο σπίτι. Αν πάλι δεν θα το χρησιμοποιείτε τόσο συχνά, τότε δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Επιπλέον, υπολογίστε τον χώρο που έχετε στην διάθεσή σας: η μπάρα δεν πρέπει να "εξουσιάζει" τον χώρο, αλλά αντίθετα να δένει αρμονικά με αυτόν. Μην φτιάξετε ένα home bar μόνο και μόνο από πείσμα, αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στο σπίτι τότε προτιμήστε κάτι μικρότερο. Κάποιον μίνι μπουφέ π.χ. Οτιδήποτε και αν αποφασίσετε να κάνετε πάντως υπάρχουν 4 σχέδια bar που είναι περισσότερο διαδεδομένα:
 
Το ευθύ μπαρ (straight bar): Αυτός ο τύπος εσωτερικού μπαρ χρησιμοποιείται συνήθως στο τέλος του δωματίου. Η αποθήκευση των ποτών και τον ποτηριών γίνεται σε χώρο ακριβώς από κάτω. Στο μπαρ αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε μέχρι και τρεις καρέκλες κατά μήκος του.

Το κλασσικό Back Bar: Το σχέδιο του μοιάζει με βιβλιοθήκη και μπορεί να συνδυαστεί με το ευθύ μπαρ, αν φυσικά διαθέτετε τον απαραίτητο χώρο. Είναι από τα πιο συνηθισμένα και βολικά σχέδια, αφού παρέχει μεγάλο χώρο για ποτά και ποτήρια. Αυτά μπορούν να αποθηκευτούν είτε από την μέσα πλευρά του πάγκου, είτε στην "πλάτη" του μπαρ.

Το Bar τύπου "L": Όπως λέει και το όνομά του έχει το σχήμα του αγγλικού "L" και είναι από τα πιο βολικά σχέδια μπαρ. Μπορεί να τοποθετηθεί στο δωμάτιο σχετικά εύκολα, χωρίς να δείχνει παράταιρο. Τα ποτήρια και τα ποτά αποθηκεύονται σε μικρά ντουλαπάκια στο κάτω μέρος.

Τέλος, το γωνιακό μπαρ, ενδείκνυται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χώρος και μοιάζει με έναν μίνι μπουφέ. Φυσικά δεν ενδείκνυται για συνεστιάσεις, αλλά ως αποθηκευτικός χώρος για τα ποτά σας κάνει μια χαρά την δουλειά του.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως προτού διαλέξετε οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τις οικονομικές σας δυνατότητες. Είναι γνωστό ότι σε τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς από το budget. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός μπαρ είναι διασκεδαστικός μεν, δύσκολος δε. Οι περισσότερες εταιρείες επίπλων αναλαμβάνουν να φτιάξουν το μπαρ σας αν τους δώσετε τα σχέδια, ενώ ορισμένες από αυτές έχουν εξειδικευμένο προσωπικό που αναλαμβάνει να σας προτείνει δικά του σχέδια και ιδέες. Γενικότερα οι τιμές εξαρτώνται από το μέγεθος του επίπλου, αλλά και από το υλικό του ξύλου, συν τα όποια πρόσθετα αξεσουάρ και διακοσμητικά αντικείμενα προσθέσετε. Αν τώρα θέλετε κάτι έτοιμο, τότε μπορείτε να δείτε μερικές ιδέες εδώ.  Επίσης, στο ΙΚΕΑ θα βρείτε αρκετά έπιπλα για μπαρ σε πολύ καλές τιμές (σκαμπό μπαρ με 49 ευρώ το ένα και ψηλό τραπέζι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μπαρ, 104 ευρώ).  Καλή ιδέα θα ήταν πάντως, να αναλάβετε εσείς οι ίδιοι την δημιουργία του μπαρ σας, επικοινωνώντας με τους εκάστοτε ειδικούς. Μπορεί να σας κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει πλήρως.

Αφού κατασταλάξετε όσον αφορά στο στυλ, πρέπει να αρχίσετε να εξοπλίζετε το μπαρ σας. Καρέκλες ή σκαμπό, ποτήρια, φωτιστικά είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα χρειαστεί να αγοράσετε (αν δεν έχετε ήδη) για να ολοκληρώσετε το "δημιούργημά" σας. Πρωτότυπες καρέκλες για μπαρ έχει η Kappa σε αρκετά σχέδια, επίσης μεγάλη ποικιλία από καρέκλες για κάθε τύπο και στυλ, σε διάφορα σχέδια θα βρείτε στο karekles.com. Τα ποτήρια τώρα, που θα χρησιμοποιήσετε στο μπαρ δεν μπορούν να είναι τα ίδια με αυτά που έχετε για καθημερινή χρήση στην κουζίνα. Χρειάζεστε ποτήρια μπύρας, κρασιού, ουίσκι κτλ. τα οποία θα τα φυλάσσετε στους αποθηκευτικούς χώρους του μπαρ και θα τα χρησιμοποιείται αποκλειστικά γι'αυτό. Μεγάλη ποικιλία από ποτήρια σε πολλά σχέδια (από ποτήρια ουίσκι μέχρι ποτήρια κρασιού) θα βρείτε εδώ, ενώ μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα για ποτήρι μπύρας είναι αυτή. Προμηθευτείτε επίσης θήκες ποτηριών όπως αυτή ή και μεγαλύτερες για να εξοικονομήσετε χώρο στο μπαρ σας. Τέλος θα σας χρειαστούν αξεσουάρ όπως παγοκόφτης, στίφτης, σέικερ και δοσομετρητής, που μπορείτε να τα αγοράσετε και online από το κατάστημα Αγγελής., αλλά και σε κάθε κατάστημα με είδη κουζίνας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των αντικειμένων αυτών, μιας και θα πρέπει να αντέξουν την συχνή χρήση. Καλύτερα να δώσετε το κάτι παραπάνω για να αγοράσετε αντικείμενα ποιότητας, παρά να τρέχετε από δω και απο εκεί για να επισκευάζετε καρέκλες!

Είμαστε πλήρεις; Μάλλον όχι. Ποιό είναι το απαραίτητο εφόδιο κάθε μπαρ που σέβεται τον εαυτό του; Μα φυσικά το αλκοόλ! Χίκ! Αν τα μόνα ποτά που διαθέτετε είναι 2-3 μισοτελειωμένα μπουκάλια βότκας και ουίσκι, τότε οφείλετε να ανανεώσετε την κάβα σας. Πετάξτε τα όπως είναι και σπεύσατε στην κοντινότερη κάβα προς αναπλήρωση! Αρχικά προμηθευτείτε τα βασικα: Βότκα, Ουίσκι, Σκότς, Μπουρμπόν, Τεκίλα, Τζιν και ρούμι. Αυτά θα αποτελέσουν βάση για τα απαραίτητα κοκτέηλς. Όσον αφορά το κρασί δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε υπερβολές, 2-3 καλές ετικέτες άσπρου και κόκκινου είναι ο,τι πρέπει για τους εκλεκτούς επισκέπτες σας. Το ίδιο ισχύει και για τις μπύρες. Καλή η ποικιλία, αλλά δεν θα ανοίξετε και επιχείρηση! Αν τώρα θέλετε να εντυπωσιάσετε τους προσκεκλημένους σας με "το κάτι παραπάνω" τότε μπορείτε να εμπλουτίσετε την λίστα των ποτών σας με ορισμένα λικέρ (Μπράντυ, Καμπάρι, Τία Μαρία κτλ.) ή ακόμα και με Σαμπάνιες. Μην αμελήσετε να αγοράσετε και χυμούς διαφόρων ειδών, Κόκα Κόλα, σόδα, Sprite και Tonic Water για να μπορέσετε να φτιάξετε τα αγαπημένα σας κοκτέηλ. Μην ξεχάσετε, επίσης, να αγοράσετε "γενναίες" ποσότητες από συνοδευτικά, όπως τσίπς, ξηρούς καρπούς, διάφορα τυριά ή και αλλαντικά, κράκερς ή και κριτσίνια, γιατί όπως και να το κάνουμε, το ποτό δεν "κατεβαίνει" ξεροσφύρι! Τώρα, εάν θελήσετε να κάνετε το κάτι παραπάνω για τους εκλεκτούς καλεσμένους σας, ίσως χρειαστείτε πρόχειρα και φρέσκα φρούτα, λάιμ, φέτες λεμόνι ή πορτοκάλι ή φράουλες για να διακοσμήσετε ιδανικά τα πολύχρωμα κοκτέηλ σας (τα οποία μπορείτε να διατηρείτε σε κάποιο μίνι ψυγειάκι στο πίσω μέρος της μπάρας, όπως π.χ αυτό.) Αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει και δημιουργήστε... Για τους bon viveurs, οι επιλογές της κάβας ίσως είναι πιο ακριβές. Αντί των κλασσικών ουίσκι μπορείτε να προσθέσετε στην κάβα σας ένα Balblair Highland Single Malt Scotch με τόνους βανίλιας και φρουτώδες άρωμα ή ένα Dalmore 50 ετών.


Οι λατρεις της βότκας θα βρουν το "κάτι παραπάνω" στην Camitz Sparkling Vodka με φυσική οξύτητα και γλυκιά επίγευση ή στην πολυτελή και βραβευμένη Double Cross Vodka. Για τους fans της καλής σαμπάνιας υπάρχει πάντα η Moët Rosé, το νέο δημιούργημα της Moët & Chandon και η Veuve Clicquot. Διαλέξτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα και καταναλώστε υπεύθυνα.

Για τελευταίο αφήσαμε τον μόνο πράγμα στο οποίο δεν μπορούμε να "επέμβουμε". Τον τομέα της μουσικής. Απαραίτητη συνοδός καταλυτικής σημασίας για όλες τις βραδιές που θα περάσετε στο αγαπημένο σας σπιτικό μπαρ. Επιλέξτε αυτήν που εκφράζει εσάς και την παρέα σας και εξασφαλίστε για τους γύρω, αλλά και για τον εαυτό σας μια βραδιά μουσικής και ποτού χωρίς προηγούμενο... Εβίβα λοιπόν! 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v