Έχεις κήπο; Ώρα να τον καλλωπίσεις!

Δώσε χρώμα, στιλ και ομορφιά στον κήπο σου ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές καλλωπισμού.
Έχεις κήπο; Ώρα να τον καλλωπίσεις!

Α ρε τυχερέ, έχεις κήπο, σε ζηλεύουμε λιγάκι δε θα το κρύψουμε. Από την άλλη μεριά όμως είναι κρίμα να τον έχεις έτσι παρατημένο με δυο σκόρπια δέντρα, μήπως ήρθε η ώρα να του δώσεις λίγη σημασία και να τον αναδείξεις;

Δες πώς θα το κάνεις, ξεκινώντας από τα απλά αλλά βασικά.

Πάνω από όλα το χρώμα



Χρώμα θέλει η ζωή, το ίδιο και ο κήπος σου. Εκτός από το πράσινο του γκαζόν (βλ. παρακάτω), οφείλεις να επενδύσεις και στην πολυχρωμία των λουλουδιών, είναι το άλφα και το ωμέγα για έναν όμορφο κήπο και κάνει τη διαφορά καθώς το μάτι πέφτει κατευθείαν εκεί.

Επιλογές έχεις δεκάδες, αναλόγως την εποχή, τις οποίες μπορείς να ανανεώσεις. Τον χειμώνα χρώμα στον κήπο σου θα δώσουν τα κυκλάμινα και ο πανσές, ενώ την άνοιξη επένδυσε σε πετούνιες, «φωτιές» και μαργαρίτες σε διάφορα χρώματα (άσπρο, καφέ, κίτρινο κ.α.). Το καλοκαίρι παίξε με κατιφέ, πορτολάκα και σάλβια μπλε και κόκκινη, αλλά και με λαντάνα η οποία ανθίζει από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο. Το φθινόπωρο χρώμα θα δώσουν τα γεράνια, αλλά και ο κατιφές.

Βοτσαλάκι βοτσαλάκι

Για εσένα το έχτισες. Δοκίμασε να κάνεις με βοτσαλάκια ένα διαδρομάκι στο γκαζόν για να καλλωπίσεις τον κήπο σου, ή ένα «μάτι» στο κέντρο του με διαφορετικών ειδών και χρωμάτων βότσαλα.

Ζεν πρεμιέ

Μια αρκετά οικονομική, αλλά πάντα αγαπημένη λύση είναι να βάλεις και ένα συντριβάνι με τρεχούμενο νερό, το οποίο θα βρεις προκάτ σε κέντρα κήπου. Έχει μια μικρή λεκανίτσα, ένα βραχάκι ή έναν αμφορέα από όπου βγαίνει το νερό, συνδέεται με ρεύμα και παροχή νερού και δίνει έξτρα πόντους… ζεν, αλλά και ομορφιάς στον κήπο σου. Αν τώρα θες κάτι πιο μεγάλο, ένα εντυπωσιακό συντριβάνι για παράδειγμα ή μια λίμνη, τότε είσαι ελεύθερος να το κάνεις, απλά υπολόγισε το πενταπλάσιο κόστος από το μινιόν συντριβανάκι. 

Αναρριχώμενη ομορφιά

Πέργκολες και καφασωτά με τρύπες μπορούν να «παντρευτούν» με διάφορα αναρριχώμενα φυτά και να δώσουν έξτρα πόντους καλλωπισμού αλλά και άνεσης στον κήπο σου.

Αυτήν την εποχή οι βουκαμβίλιες είναι στα πάνω τους, ενώ εξίσου δυνατές επιλογές για αναρριχώμενα φυτά είναι το ρυγχόσπερμα με το χαρακτηριστικό άρωμα, η γλιτσίνια που βγάζει άσπρα και μωβ τσαμπιά, το νυχτολούλουδο με υπέροχη μυρωδιά και η καμπένσια, που ανθίζει αυτήν την περίοδο, το ίδιο και τα γιασεμιά και το αγιόκλημα.

Αν θες σκιά, τότε σίγουρα θα πρέπει να τσεκάρεις την αμπέλοψη, κάνει φοβερό ίσκιο για να πιείς χαλαρός το καφεδάκι σου και αν αράξεις στον κήπο, ενώ είναι ταχείας ανάπτυξης.

Για όλα φταίει το γκαζόν

Ξεκάθαρη επιλογή για να καλλωπιστεί κάθε κήπος, το φυσικό γκαζόν έχει να δώσει αλλά και να… πάρει, καθώς απαιτεί φροντίδα, κούρεμα, πότισμα, λίπασμα και φάρμακα. Το συνθετικό από την άλλη πλευρά είναι σαφώς πιο εύκολο, το βάζεις και ξεγνοιάζεις, όμως κοστίζει κατιτίς παραπάνω – περί τα 25€ το τετραγωνικό. Αποφασίζεις και επιλέγεις ανάλογα το μπάτζετ σου αλλά και τη διάθεση να ασχοληθείς περαιτέρω.



Καναπεδάκι θα πάρετε;

Έπιπλα κήπου: ένα ολόκληρο κεφάλαιο για να επενδύσεις σε κάθε εξωτερικό χώρο. Εμείς θα μείνουμε στα πολύ βασικά και απαραίτητα. Μια αιώρα είναι ό,τι πρέπει για να αράζεις με τις ώρες και μπορείς να την δέσεις σε δύο δέντρα ή να πάρεις κάποια με δικό της σύστημα υποστήριξης, ενώ ένα σαλονάκι κήπου με καναπέ, τραπεζάκι και καρεκλίτσες σε συνδυασμό με μια ομπρέλα είναι εξίσου ωραία επιλογή για παρεΐστικες μαζώξεις καλοκαιρινές. Πρόσεξε μόνο γιατί αφήνουν σημάδια στο γκαζόν αν μείνουν για πολύ.

Δώσε μας τα φώτα σου

Ή μάλλον μη τα δώσεις σε εμάς, δώσ’ τα στον κήπο σου, καθώς ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στο να αναδειχτεί. Μπορείς με μίνι προβολείς να αναδείξεις τα φυτά σου – έναν φοίνικα για παράδειγμα ή έναν βραχόκηπο, ενώ αν έχεις πέτρινη μάντρα μπορείς να εγκαταστήσεις φώτα led περιμετρικά. Ωραίες επιλογές είναι και τα καρφωτά φαναράκια κήπου, είτε με ρεύμα είτε με ηλιακή ενέργεια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v