Τα μυστικά για το τέλειο κέικ

Μπορεί να μοιάζει το απλούστερο πράγμα του κόσμου, αλλά δεν είναι. Ιδού μερικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κέικ.

Η σειρά έχει σημασία…

Το κέικ είναι στην ουσία ένα πείραμα χημείας –όπως και όλη η μαγειρική, εδώ που τα λέμε. Τα υλικά μπαίνουν με συγκεκριμένη σειρά, γιατί συγκεκριμένες είναι και οι αντιδράσεις που προκαλούνται από την ανάμειξή τους. Γι’ αυτό είναι, για παράδειγμα, απαραίτητο να χτυπήσετε μόνο το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ, πριν προσθέσετε ένα-ένα τα αυγά. Η συνταγή σας σίγουρα αναφέρει την σειρά με την οποία πρέπει να προσθέσετε τα υλικά στο μείγμα, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την ακολουθήσετε κατά γράμμα.

…Και ο φούρνος επίσης

Πιθανότατα έχετε ακούσει πως δεν ανοίγουμε για κανένα λόγο την πόρτα του φούρνου στο πρώτο εικοσάλεπτο, όπως και ότι ψήνουμε πάντα το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα. Ξέρατε, όμως, πως αν κλείσετε απότομα την πόρτα του φούρνου αφού έχετε βάλει το κέικ σας μέσα, αυτό θα δημιουργήσει φυσαλίδες αέρα, οι οποίες θα πάνε και θα παγιδευτούν στη ζύμη σας; Απαλές κινήσεις και όλα θα πάνε καλά. Για να ελέγξετε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στη ζύμη. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.

Το ζυγίζεις το αλεύρι

Αν δεν έχετε ζυγαριά στην κουζίνα σας, καιρός να πάρετε. Κι αυτό γιατί οι μετρητές τύπου κουταλάκια/ φλιτζάνια κλπ δεν είναι αξιόπιστοι στην περίπτωση του αλευριού: Λίγο «στριμωγμένη» να είναι η σκόνη στον περιέκτη σας, και εύκολα μπορείτε να καταλήξετε με τη διπλή ποσότητα απ’ αυτή που απαιτεί η συνταγή σας. Γι’ αυτό, το αλεύρι το ζυγίζουμε, δεν το μετράμε.

Μη ρίχνεις το βούτυρο στην ψύχρα

Όλα τα υλικά του κέικ, και ειδικά το βούτυρο και τα αυγά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το κέικ σας –αλλιώς δεν θα ανακατευτούν καλά. Βγάλτε το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν ξεκινήσετε.

Και λίγα μικρά μυστικά ακόμα

- Το μείγμα μπαίνει στον φούρνο αμέσως μόλις είναι έτοιμο. Αν το αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας για να κάνετε κάτι άλλο και το θυμηθείτε μετά από ένα μισάωρο, δεν θα φουσκώσει καλά.

- Ποτέ, μα ποτέ, δεν επιχειρούμε να βγάλουμε το κέικ από την φόρμα όσο είναι ακόμα ζεστό. Αφήστε το να κρυώσει τουλάχιστον ένα εικοσάλεπτο αφού το βγάλετε από τον φούρνο.

- Λίγο, ελάχιστο αλάτι μπαίνει πάντα στο μείγμα –αναδεικνύει τις γεύσεις καλύτερα, ακόμα και αν δεν το αναφέρει η συνταγή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v