Πεντανόστιμες συνταγές με ρύζι

Ποιος είπε ότι το ρύζι είναι βαρετό; Τέσσερα σούπερ πιάτα με ρύζι που φτιάχνονται εύκολα, γρήγορα και (κυρίως) οικονομικά.
Πεντανόστιμες συνταγές με ρύζι
Ριζότο με λεμόνι και κρασί

Υλικά:
1,5 λίτρα ζωμό λαχανικών (μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ή να αγοράσετε έτοιμο σε κύβους), 40 γρ. ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, 250 γρ. ρύζι αρμπόριο, 150 γρ. λευκό κρασί, 80 γρ. βούτυρο, 100 γρ. παρμεζάνα και έξτρα για το γαρνίρισμα, χυμό από ένα λεμόνι (2-3 κ.σ.), ξύσμα από 1-2 λεμόνια

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Βγάζουμε το ξύσμα από το λεμόνι και μετά το κόβουμε στη μέση, το στίβουμε και αφήνουμε τον χυμό στην άκρη. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν για περίπου 5'. Δε θέλουμε το κρεμμύδι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο μαζί με μία καλή πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν τα αρωματικά μας για άλλα 2'. Αυξάνουμε τη φωτιά στο υψηλό και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Αφού σοτάρουμε και το ρύζι για μερικά λεπτά και φανεί ότι γίνεται διαφανές ρίχνουμε μέσα το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και τότε ρίχνουμε μέσα μία κουτάλα από τον ζεστό ζωμό μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και μετά ρίχνουμε μέσα άλλη μία κουτάλα από τον ζωμό.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (ζωμό, ανακάτεμα, ζωμό) μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να τελειώσουμε όλον τον ζωμό (περίπου 20'). Σε αυτό το σημείο το ριζότο μας πρέπει να είναι κρεμώδες. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό (λίγο λίγο και δοκιμάζουμε μήπως είναι πολύ ξινό), τον μαϊντανό, αλάτι, λίγο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Μελιτζανοπίλαφο

Υλικά:
2 μελιτζάνες φλάσκες, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 4 ντομάτες ψιλοκομμένες, 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1 φλ. ρύζι, 2½ φλ. νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ. Τις αφήνουμε για 10΄σε λεκάνη με νερό και στη συνέχεια τις στύβουμε καλά με τα χέρια να στραγγίσουν. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι για 5΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις μελιτζάνες και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5΄-6΄.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, το νερό και το αλατοπίπερο και βράζουμε τη σάλτσα για 10΄. Τέλος προσθέτουμε το ρύζι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, χωρίς καπάκι, για 10΄, μέχρι το καστανό ρύζι fytro να απορροφήσει όλα τα υγρά και να παραμείνει σπυρωτό.

Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε το πιλάφι με πετσέτα και το αφήνουμε να σταθεί για 5-6 λεπτά. Το σερβίρουμε σκέτο ή με γιαούρτι.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Πιλάφι με κοτόπουλο και μανιτάρια

Υλικά:
1 ½ φλ. μακρύκοκκο ρύζι για πιλάφι, ¼ φλ. βούτυρο, σε κύβους, 455 γρ. στήθος κοτόπουλου, τεμαχισμένο, 5 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα, 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, ½ φλ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες, ¼ φλ. κόκκινη πιπεριά, τεμαχισμένη, 4 φλ. ζωμό κότας, αλάτι, κατά βούληση, μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση, 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό βούτυρο και το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε, μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάμε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτουμε το ρύζι, τα καρότα, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και την κόκκινη πιπεριά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και το ρύζι να αρχίσει να γυαλίζει. Ρίχνουμε το ζωμό κότας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Μόλις το πιλάφι αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό (προαιρετικά) και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Ρυζοσαλάτα με τόνο, καλαμπόκι και ντοματίνια

Υλικά:
1½ φλ. μακρύκοκκο ρύζι, 1 δαφνόφυλλο, 1 φλ. καλαμπόκι κατεψυγμένο (κατά προτίμηση βιολογικό), 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα, 1 κονσέρβα τόνου, στραγγισμένη, 8-10 ντοματίνια, κομμένα στα δύο, 80 ml ελαιόλαδο, χυμός από 1 μικρό λεμόνι, τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 2 μικρά ραπανάκια, κομμένα στα τέσσερα (προαιρετικά), 3 αγγουράκια τουρσί (προαιρετικά), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό με το δαφνόφυλλο, για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας του. Το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό να κρυώσει και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει καλά.

Παράλληλα, σε μιαν άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό το καλαμπόκι για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. To σουρώνουμε.

Βάζουμε σε ένα μπολ το ρύζι, το καλαμπόκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με δύο κουτάλια και στο τέλος προσθέτουμε τον τόνο κομματιασμένο με τα χέρια, τα ραπανάκια και τα αγγουράκια τουρσί (αν θέλουμε). Ανακατεύουμε άλλη μια φορά, τρίβουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.
Τη συνταγή εντοπίσαμε εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v