Νόστιμες συνταγές με ό,τι περίσσεψε

Μην πετάξετε τη γαλοπούλα, τα μελομακάρονα και τα λοιπά… αποφάγια των γιορτών. Μεταμορφώστε τα σε λαχταριστά πιάτα.
Νόστιμες συνταγές με ό,τι περίσσεψε
Τρούφες από το Christmas cake που έμεινε

Υλικά: 600 γρ. Christmas Cake, 150 γρ. λευκή σοκολάτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια

Εκτέλεση: Στον κάδο του πολιμίξερ ρίχνουμε το Christmas cake. Το αλέθουμε για να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε την σοκολάτα και την λιώνουμε προσεκτικά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης. Στρώνουμε ένα πάγκο εργασίας με λαδόχαρτο. Πλάθουμε το κέικ σε μπαλάκια 30 γρ. το ένα. Βουτάμε στην σοκολάτα και τοποθετούμε στο λαδόχαρτο για να στεγνώσουν. Χρειάζονται αρκετή ώρα για να στεγνώσουν, γύρω στις 3 ώρες, άρα υπομονή.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα με την… μοναχική γαλοπούλα

Υλικά: 2 ποτήρια ανάμεικτα σαλατικά, 100 γρ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα που απέμεινε, 50 γρ. σπόρους ρόδι, 30 γρ. φέτα

Για τη Σος:, 20 γρ. ελαιόλαδο, 20 γρ. βαλσάμικο κρέμα ρόδι, 20 γρ. μέλι, 10 γρ. ξύδι από λευκό κρασί

Εκτέλεση: Κόβουμε το κοτόπουλο η γαλοπούλα που έμεινε σε φέτες.Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σος της σαλάτας χτυπώντας σε ένα μικρό μπολ όλα τα υλικά της με ένα μικρό σύρμα.   Για να σερβίρουμε, βάζουμε στα πιάτα σερβιρίσματος σαν βάση τα σαλατικά. Τοποθετούμε επάνω τις λωρίδες κοτόπουλου, την φέτα και το ρόδι. Περιχύνουμε με τη σος και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από εδώ

Σάντουιτς με την ίδια μοναχική γαλοπούλα

Βάζουμε το περισσευούμενο στήθος σε μπαγκέτα με μαρούλι, ντομάτα και πιπεριά, μαζί με μουστάρδα και μαγιονέζα. Μπορούμε να βάλουμε και λίγο τυρί (που επίσης έμεινε) και να το ψήσουμε σε τοστιέρα.

Τσιζκέικ με τα ορφανά μελομακάρονα

Υλικά: 25 μελομακάρονα περίπου (ανάλογα με το μέγεθος τους αρκετά για να καλύψουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας 20 εκατ.), 4 κ.σ μαλακό βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)

Για την κρέμα cheesecake: 250 γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα), 4 κ.σ ζάχαρη άχνη, 300 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο), 1 κ.γλ. υγρή βανίλια

Για τη σάλτσα βύσσινο: 1 συσκευασία κομπόστα βύσσινο 400 γραμ., 1½ κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε τη βάση, από το εύκολο cheesecake χωρίς ψήσιμο, αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζουμε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του. Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ταψάκι 20 εκατοστών για lemon pie.

Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.  Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμ.δωμ.), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.

Αδειάζουμε την κρέμα του cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα. Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Εναλλακτικά βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Για την σάλτσα βύσσινο:

Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και  αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός. Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την απλώνουμε στο παγωμένο τσιζκέικ.

Συνταγή από εδώ

Ζεστό σάντουιτς µε αραβική πίτα και μοναχικά κρεατικά

Υλικά: 2 αραβικές πίτες, 1 φλ. κιμάς ή κρέας ή κοτόπουλο μαγειρεμένο, 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη, 1/2 φλ. γραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει, πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεκινάμε τα σάντουιτς με αραβική πίτα, απλώνοντας τις αραβικές πίτες σε μια λαμαρίνα και μοιράζουμε πάνω τους τον κιμά, απλώνοντάς τον να πάει παντού. Εάν έχει περισσέψει κρέας μαγειρεμένο ή κοτόπουλο, το ψιλοκόβουμε και το ισομοιράζουμε με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και την ψιλοκομμένη πιπεριά.

Ψήνουμε τις πίτες για 10΄ στους 200° C στις αντιστάσεις, ίσα να ζεσταθούν και να αρχίσει το τυρί να λιώνει.

Αφού τις βγάλουμε από το φούρνο τις ρολάρουμε γρήγορα και τις αφήνουμε να σταθούν με την ένωση προς τα κάτω. Κόβουμε στη μέση διαγώνια και τις απολαμβάνουμε ζεστές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v