Τα λάθη στο μαγείρεμα που σε παχαίνουν

Το μαγείρεμα έχει πλάκα, όμως δεν χρειάζεται να έχει και περιττές θερμίδες. Δείτε τα πιο συχνά λάθη που κάνετε – και δεν αδυνατίζετε.
Τα λάθη στο μαγείρεμα που σε παχαίνουν

Το σπιτικό φαγητό δεν παχαίνει.
.

.

.

.

.

.
Πρωταπριλιά! (ήταν)

Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε μπορεί να μας «φορτώσει» με αρκετές θερμίδες. Ποια λάθη κάνουμε και πώς θα τα αποφύγουμε αν θέλουμε να προσέξουμε τη σιλουέτα μας;

Τσιμπολογάτε

Η ετοιμασία του φαγητού σας ανοίγει την όρεξη και καταλήγετε να τσιμπολογάτε από δω κι από κει ό,τι βρείτε στην κουζίνα (κρακεράκια, πατατάκια και λοιπά «-άκια».) Το τσιμπολόγημα πριν το φαγητό μπορεί να σας «φορτώσει» με 300-400 έξτρα θερμίδες, ιδιαίτερα αν χτυπήσετε και ένα ποτηράκι κρασί στην πορεία. Πεινάτε όταν ξεκινάτε το μαγείρεμα; Έχετε πρόχειρα κομμένα λαχανικά στο ψυγείο για να καταναλώσετε, θα σας χορτάσουν (κάπως) χωρίς να σας φορτώσουν πολλές θερμίδες.

Διαλέγετε λάθος σάλτσες

Καλές οι μαρινάδες, είναι εύκολες, γρήγορες και ενισχύουν με γεύση το φαγητό. Αν όμως επιλέγετε έτοιμες σάλτσες για να μαρινάρετε τα κρέατά σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα προσθέτετε μπόλικες θερμίδες πέρα από γεύση. Τσεκάρετε σε κάθε περίπτωση την ετικέτα μιας έτοιμης μαρινάδας για να δείτε τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) που έχει και προτιμήστε – εναλλακτικά- μια home made έκδοση με μείγμα μπαχαρικών, λίγο ελαιόλαδο ή/και μουστάρδα.

Το παρακάνετε με τα «εξτραδάκια»

Όπως ακριβώς και οι έτοιμες μαρινάδες ενισχύουν το φαγητό σας με περιττές θερμίδες, έτσι και οι συνταγές που απαιτούν διάφορα «έξτρα» μπορούν να μετατρέψουν ένα λάιτ γεύμα σε θερμιδο-βομβα. Χαρακτηριστική περίπτωση το τυρί, το οποίο μπαίνει σε γενναιόδωρες ποσότητες σε αρκετές συνταγές ή τα κρουτόν ή ακόμα και οι έτοιμες σάλτσες που συνοδεύουν τις σαλάτες. «Κόψτε» τις ποσότητες του τυριού που προσθέτετε στο μισό για να γλιτώσετε περίπου 150 θερμίδες, επιλέξτε τυριά light και προτιμήστε μια σάλτσα με μια κουταλιά της σούπας λάδι και ξύδι ή λάδι και λεμόνι έναντι μιας έτοιμης σάλτσας του εμπορίου.

Και με το λάδι

Καλό το ελαιόλαδο, όμως μη ξεχνάτε ότι είναι λίπος, ήτοι έξτρα θερμίδες. Μην το παρακάνετε λοιπόν και προτιμήστε να βάζετε μια κουταλιά της σούπας (περί τις 45 θερμίδες) στο τηγάνι. Εναλλακτικά, αγοράστε ένα ελαιόλαδο σε σπρέι, το οποίο σας επιτρέπει να έχετε έλεγχο της ποσότητας που ψεκάζετε (περίπου μια κουταλιά του γλυκού/ψέκασμα).

Τηγανίζετε τα πάντα

Όταν «τσιγαρίζετε» ή τηγανίζετε το φαγητό, πολλά από τα υγιεινά συστατικά του, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο απελευθερώνονται και εξατμίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να χάνεται η θρεπτική του αξία. Παράλληλα, οι θερμίδες και τα κορεσμένα λίπη- εχθροί της υγείας και του βάρους μας- κάνουν… πάρτι. Προτιμήστε να ψήνετε στον φούρνο με ελάχιστη ποσότητα λαδιού ή σε κάποιο σκεύος τύπου «ρομπότ» το οποίο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου κάνει τα τρόφιμα – σχεδόν – σαν τηγανιτά.

Τα μαγειρεύετε... όλα

Πολύς κόσμος έχει την κακιά συνήθεια να μαγειρεύει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται. Το αποτέλεσμα; Περισσότερες θερμίδες. Ενδεικτικά, έχετε κατά νου πως μια μέση μερίδα κρέατος είναι περίπου 120 γραμμάρια, σχεδόν όσο μια παλάμη. Στο κοτόπουλο, το στήθος ή το μπούτι αποτελούν από μόνα τους μια κανονική μερίδα. Δείτε εδώ πώς να υπολογίζετε εύκολα τις μερίδες σας για να χάσετε βάρος με τη βοήθεια της παλάμης σας. 

Δεν αφαιρείτε το περιττό λίπος

Ναι μεν δίνει νοστίμια στο μαγείρεμα, όμως παχαίνει. Πολύ. Το ορατό λίπος στα κρεάτα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί στο μεγαλύτερο μέρος του και το κρέας να μην «χάσει» πολύ σε γεύση. Επίσης, το ψήσιμο σε ταψί «κρατά» το λίπος, επομένως το καλύτερο θα ήταν να ψήνετε τα πολύ λιπαρά κρέατα σε σχάρα ώστε να «στάζει» το περιττό λίπος και σε ταψί τα άπαχα κρέατα, όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ψάρι ή το κουνέλι.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v