Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την δίαιτα

Θέλετε να ξεκινήσετε δίαιτα και διάφορες ερωτήσεις ταλανίζουν το μυαλό σας; Έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνετε.
Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την δίαιτα
Πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε δίαιτα, όμως το μυαλό σας ταλαιπωρούν ερωτήσεις προς απάντηση. Πόσο γρήγορα θα χάσω κιλά; Μήπως να πάρω «λιποδιαλύτες» για να χάσω γρηγορότερα; Πόσο νερό πρέπει να πίνω; Πόσα γεύματα θα κάνω;

Αρχικά, συγχαρητήρια για την απόφαση να αλλάξετε το σώμα σας, εν συνεχεία ιδού μερικές απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν.

Δίαιτα/διατροφή. Ποια η διαφορά τους;

Καμία. Απλά η «δίαιτα» συνήθως συνδυάζεται στο μυαλό των περισσότερων με επίπονα διατροφικά προγράμματα απώλειας βάρους, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η «δίαιτα» θα λέγαμε ότι είναι μια σωστή διατροφή βγαλμένη από έναν ειδικό διατροφολόγο, η οποία στοχεύει στην εκπλήρωση των στόχων του πελάτη. Οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν απαραίτητα απώλεια βάρους. Κάποιος μπορεί να κάνει δίαιτα για να πάρει βάρος ή για να αυξήσει την μυϊκή του μάζα.

Γιατί ξαναπήρα τα κιλά που έχασα;

Όσο πιο στερητική είναι μια δίαιτα που θα ακολουθήσετε και όσο πιο «αστραπιαία» χάσετε βάρος, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα, αφού την σταματήσετε, να πάρετε εξίσου «αστραπιαία» τα κιλά που μόλις χάσατε. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «γιο-γιο» και είναι – συνήθως απόρροια εξαντλητικών υποθερμιδικών διατροφών που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Δείτε εδώ μερικές συμβουλές για να μην πάρετε τα χαμένα σας κιλά… πίσω. 

Πόσο γρήγορα θα χάσω κιλά αν ξεκινήσω δίαιτα;

Εξαρτάται – μου λες – εξαρτάται. Ο ρυθμός απώλειας βάρους ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει να κάνει με το φύλο, την ηλικία, διάφορες παθολογικές καταστάσεις, την φυσική δραστηριότητα και – προφανώς – το πόσο τηρείτε τη διατροφή σας. Σε γενικές γραμμές πάντως, η ασφαλής απώλεια βάρους ανά μήνα δε ξεπερνά τα 4-5 κιλά.

Θέλω να αδυνατίσω μόνο από την κοιλιά, μπορώ;

Όχι. Δυστυχώς, «τοπικό» αδυνάτισμα δεν υφίσταται και δεν μπορούμε να εστιάσουμε στο από πού θα χάσουμε λίπος. Το σώμα πάντα χάνει λίπος από παντού, όπως αντίστοιχα δεν μπορεί κάποιος κάνοντας άσκηση για μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος να χάσει λίπος από την περιοχή αυτή.

Κάνουν δουλειά οι «λιποδιαλύτες»;

Πράσινο τσάι, λ- καρνιτίνη, καφεΐνη, acai berry, hoodia, CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), λεκιθίνη, goji berry και ένα σωρό ακόμα «λιποδιαλυτικές» ουσίες ή υπερτροφές υπόσχονται απώλεια λίπους. Δυστυχώς, οι έρευνες έχουν δείξει ότι είτε δεν έχουν καμία επίδραση στην απώλεια λίπους σε ανθρώπους είτε βοηθούν ελάχιστα στην λιποδιάλυση. Μόνο το πράσινο τσάι και η καφεϊνη φαίνεται να ευνοούν σε μικρό βαθμό τον μεταβολισμό του λίπους σε υπέρβαρους ανθρώπους. (πηγές: 1, 2

Τα πολλά μικρά γεύματα είναι απαραίτητα για να χάσω βάρος;

Η συχνή κατανάλωση γευμάτων έχει μια μικρή επίδραση στην αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού, (ενώ πέπτονται τα μεταβολίζετε), όμως είναι η συνολική ποσότητα που έχει, εν τέλει, σημασία, και όχι το σε πόσα κομμάτια θα την «σπάσετε». Κόντρα λοιπόν στις συμβουλές για μικρά συχνά γεύματα, υπάρχουν και οι έρευνες που αναφέρουν πως αυτή η μέθοδος δεν έχει σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους συγκριτικά με την κατανάλωση 2-3 γευμάτων ανά ημέρα. Εν ολίγοις, και με πέντε γεύματα την ημέρα, αλλά ακόμα και με δύο κύρια γεύματα, μπορείτε να χάσετε βάρος. Το σημαντικό είναι τι από τα δύο ταιριάζει περισσότερο στην καθημερινότητά σας.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Τα 8-10 ποτήρια νερό που πιστεύουμε ότι πρέπει να πίνουμε την ημέρα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μύθος. Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος, το βάρος, η ηλικία, το φύλο του, τα επίπεδα της σωματικής του δραστηριότητας, οι κλιματικές συνθήκες στις οποίες ζει και η κατάσταση της υγείας του. Μια καλή συμβουλή είναι να πίνετε νερό όταν διψάτε. Ο οργανισμός είναι αυτός που μας καθοδηγεί, στέλνοντάς μας το μήνυμα της δίψας.

Υπάρχουν «κακά» τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγω;

Δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές, απλά ορισμένες τροφές σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να καταστρέψουν τη διατροφή μας ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά. Όλες οι τροφές έχουν θέση σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Ν. Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v