5 από τις πιο νόστιμες συνταγές της Κρήτης

Πέντε υπέροχες κρητικές συνταγές για να ταξιδέψετε γευστικά στην παράδοση του πιο νόστιμου νησιού της Ελλάδας που… ξέρει να τρώει.
5 από τις πιο νόστιμες συνταγές της Κρήτης
Τσιγαριαστό, τρυφερό αρνάκι που λιώνει στο στόμα. Γαμοπιλαφο… να το παντρευτείς. Υπέροχα καλιτσούνια για μπουκιές παραδεισένιας παράδοσης. Η κρητική κουζίνα είναι από μόνη της λόγος να ερωτευτείς το πιο νόστιμο νησί της Ελλάδας, και παρακάτω έχουμε πέντε λαχταριστές συνταγές για να… ερωτευτείτε στο σπίτι σας.

Γαμοπίλαφο
Υλικά:
1 ½ κιλό κρέας (αρνί ή ζυγούρι), ρύζι άσπρο, αλάτι – πιπέρι, χυμός λεμονιού, 2-3 κ.σ. στακοβούτυρο ή φυτίνη
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το βράζουμε (στην αρχή του βρασμού το ξαφρίζουμε) μέχρι να ψηθεί καλά και να λιώνει στο στόμα. Σουρώνουμε το ζουμί και κρατάμε χωριστά το κρέας σε μία πιατέλα. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ζουμί (η αναλογία είναι 3 φλ. ζουμί – 1 φλ. ρύζι, οπότε κανονίζουμε εμείς την ποσότητα. Ρίχνουμε αλάτι και το χυμό από 1 λεμόνι. Το αφήνουμε να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε μία πετσέτα πάνω και σκεπάζουμε με το σκέπασμα για να αφήσουμε το πιλάφι να φουσκώσει - αυτό κρατάει κανένα 10λεπτο. Σε ένα κατσαρολάκι αφήνουμε το στακοβούτυρο να κάψει και περιχύνουμε μ’ αυτό το πιλάφι. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με το κρέας.
Η συνταγή είναι από εδώ

Χανιώτικο μπουρέκι
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας, 1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση φρέσκιες), 1 κιλό κολοκυθάκια πρωτοφαντά (τρυφερά της εποχής χωρίς πολλούς σπόρους), 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο, 500 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ή ξινομηζύθρα, 500 γρ. ανθότυρο φρέσκο θρυμματισμένο, 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3/4 φλ. ελαιόλαδο, 1φλ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 μεγάλα αβγά. Για την επιφάνεια της πίτας: λίγο ελαιόλαδο, 2 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση:
Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μεγάλο μακρόστενο ταψί 40 εκ. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια. Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο παγωμένη σφολιάτα. Φροντίζουμε να καλύπτει η σφολιάτα τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Επειδή η σφολιάτα έχει ελαστικότητα, την τεντώνουμε λίγο ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα.
Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε το μισό πηχτόγαλο και το μισό ανθότυρο. Επαναλαμβάνουμε μια φορά τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά. Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε το χυλό. Περιχύνουμε το μπουρέκι. Καλύπτουμε με τη δεύτερη κρύα σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα ή στους 200 C με αέρα, στη μεσαία σχάρα. Μετά από τα πρώτα 10′ του ψησίματος χαμηλώνουμε στους 180 C ή στους 160 C, αντίστοιχα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού. Συνολικό ψήσιμο 1 ώρα. Σερβίρουμε το χανιώτικο μπουρέκι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από εδώ



Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Υλικά:
1 κιλό χοχλιούς, 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί, 1/2 ποτηράκι του κρασιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι, αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
Αλατίζουμε τους χοχλιούς, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι με το στόμιο προς τα κάτω για τρία λεπτά. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μια φορά. Μετά από δύο λεπτά τους σβήνουμε με κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστό
Υλικά:
1 1/2 κιλό ζυγούρι (μπροστινό όχι μπούτι), 2 νεροπότηρα λάδι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώσει σε μία λεκάνη για 2-3 ώρες. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και πριν κάψει βάζουμε το κρέας, ανακατεύοντάς το συχνά, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρις ότου ασπρίσει. Κατόπιν, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, κλείνουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε την φωτιά στο μισό και το αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/2 -2 1/2 ώρες. Προσοχή: Δεν βάζουμε καθόλου νερό και σερβίρουμε το κρέας σχεδόν στεγνό και όχι να πλέει στο λάδι.
Η συνταγή είναι από εδώ.



Καλιτσούνια ανεβατά από τη Σητεία
Υλικά:
Για τη ζύμη: 3 κιλά αλεύρι, 4 αυγά, 6 κ.σ. μαγιά μπύρας (ή προζύμι), 3 ποτήρια ελαιόλαδο, 3 ποτήρια ζάχαρη, 1 ½ ποτήρι νερό
Για τη γέμιση: 2 κιλά μυζήθρα (τριμμένη), 1 κ.σ. μέλι, 1 κιλό ζάχαρη, λίγη κανέλα
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και αφήνουμε το προζύμι να ανέβει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά και το αφήνουμε να ανέβει. Την τρίτη φορά προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά, τα ζυμώνουμε όλα μαζί και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει.
Για την γέμιση ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Για να φτιάξουμε τα καλιτσούνια ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου. Στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Για να τα φτιάξουμε τετράγωνα διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο με τις δύο άλλες αντίθετες πλευρές. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (περίπου 2 ώρες), τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε.
Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v