Τα λαχταριστά γλυκά των μαμάδων μας

Τα αγαπημένα γλυκά των παιδικών μας χρόνων, όπως τα έφτιαχναν οι μαμάδες μας, μέσα από σούπερ λαχταριστές συνταγές.
Τα λαχταριστά γλυκά των μαμάδων μας
Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το μυρωδάτο κέικ που έβγαινε από τον φούρνο και μοσχομύριζε βανίλια και βούτυρο; Ή εκείνο το δροσερό γλυκό ψυγείου με το ζελέ και τα μπισκότα που καταναλωνόταν μέσα σε ελάχιστες ώρες;

Τα γλυκά των παιδικών μας χρόνων, όπως μας τα έφτιαχναν οι χρυσοχέρες μανούλες μας δεν ήταν απλά γλυκά. Ήταν επιδόρπια που μας σημάδεψαν.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από τα αγαπημένες μας παιδικές και γλυκές αναμνήσεις, μαζί με τις παραδοσιακές τους συνταγές.

Εσάς ποια ήταν η αγαπημένη σας;

Γλυκό ψυγείου με ζελέ και μπισκότα

Όνομα συγκεκριμένο δεν είχε, όμως σημάδεψε τα καλοκαίρια μας. Τριμμένο μπισκότο, άνθος αραβοσίτου και ζελέ για τελείωμα αρκούσαν (και αρκούν) για ένα από τα πιο δροσερά «μαμαδίσια» γλυκά.

Υλικά: 2 φακελάκια ζελέ ότι μας αρέσει, 2 ποτήρια ζεστό νερό, 2 ποτήρια κρύο νερό, 1 λίτρο γάλα, 2 φακελάκια κρέμα Γιώτης βανίλια, 12 κ. σ. ζάχαρη, 1 φακελάκι βανιλίνη άρωμα, 2 πακέτα μπισκότα Πτι-Μπερ.

Εκτέλεση: Διαλύουμε το ζελέ στο ζεστό νερό ανακατεύοντας το καλά. Προσθέτουμε το κρύο νερό και ανακατεύουμε ξανά. Φτιάχνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει και να μην σβολιάσει. Στρώνουμε σε ένα ταψί τα μπισκότα και από πάνω ρίχνουμε τη κρέμα όπως είναι καυτή. Έπειτα από 30' το βάζουμε για 60' στο ψυγείο μέχρι η κρέμα να κρυώσει καλά. Το βγάζουμε και ρίχνουμε από πάνω το ζελέ σιγά σιγά για να μην περάσει από κάτω και το αφήνουμε για 3 ώρες στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά.

Κορμός σοκολάτας

Ή «μωσαϊκό» ή «μπισκοτογλυκό». Αυτή η κολασμένη συνύπαρξη σοκολάτας, κονιάκ και μπισκότου είναι τόσο απλή, μα συνάμα και τόσο νόστιμη.

Υλικά: 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, 200 γρ. άχνη ζάχαρη, 2 κ.σ. κονιάκ, 6 κ.σ. κακάο, 250 γρ. τετράγωνα μπισκότα βουτύρου, αντικολλητικό χαρτί

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μπισκότα αφού τα έχουμε τρίψει με το χέρι και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Τέλος, σε αντικολλητικό χαρτί ρίχνουμε το μίγμα και το τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. Το βάζουμε στην κατάψυξη και μόλις σφίξει το σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό της αρεσκείας μας.

Πηγή.

Κέικ σοκολάτα –βανίλια

Το κλασσικό «ανάμεικτο» ή «δίχρωμο» που έσπαγε τη μύτη μας – και των γειτόνων – κάθε φορά που φουρνιζόταν αναδύοντας αρώματα βουτύρου και ζάχαρης. Το τσακίζουμε ακόμα βουτώντας το μέσα σε γάλα.

Υλικά: 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο, 250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φλυτζ. τσαγιού (480 γρ.) ζάχαρη, 5 αυγά, 1¼ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο, 2 βανίλιες, 2 - 3 κ.σ. κακάο σκόνη κοσκινισμένο, 2 κ.σ. λικέρ ούζο ή κονιάκ, 1 πρέζα αλάτι, ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση: Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 5΄ να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια κι έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το γάλα και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, τη μαρέγκα με το αλεύρι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά, μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μισό  μείγμα και στο υπόλοιπο ρίχνουμε μέσα το κακάο και το ποτό. Χτυπάμε με το μίξερ για 1' να ενσωματωθούν καλά. Αδειάζουμε το μείγμα με το κακάο στη φόρμα και μ' ένα κουτάλι, γυρνώντας το κυκλικά, κάνουμε τον γύρο της φόρμας, για να δημιουργηθούν τα σχέδια. Ψήνουμε στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ.

Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 5' - 10΄ στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή. 

Παγωτό σάντουιτς

Μερικά μπισκότα και λίγο ζαχαρούχο γάλα αρκούσαν για να μας στείλουν στα ουράνια.

Υλικά: 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 1 κουτί γάλα εβαπορέ, 3 βανίλιες, 1 κουτί κρέμα στο μεταλλικό κουτάκι, 2 πακέτα πτί μπερ

Εκτέλεση: Στρώνουμε σ΄ενα πυρέξ μία στρώση μπισκότα, χτυπάμε όλα τα υλικά με το μίξερ και περιχύνουμε το μίγμα πάνω από τα μπισκότα. Τέλος βάζουμε από πάνω άλλη μία στρώση μπισκότα. Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη και όταν παγώσει το κόβουμε ακριβώς στο σχήμα του μπισκότου και βγαίνει σαν σάντουιτς.

Πηγή.

Μηλόπιτα

Μυρωδάτη, ιδιαίτερη, καραμελωμένη και με άφθονες φέτες μήλου από πάνω. Σκέτο όνειρο.

Υλικά: 3 μεγάλα ή 4 μέτρια μήλα ώριμα αλλά όχι ζαχαρωμένα, 125 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο, 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική (όχι άχνη, αλλιώς δεν καραμελώνει), μπόλικη κανέλα (μια μικρή ή και μεγάλη χούφτα), λίγο λεμόνι (προαιρετικά), καρύδια, σταφίδες (προαιρετικά)

Για τον χυλό: 1/2 ποτήρι ζάχαρη, 4 αυγά, 2 κ.γ. μπέικιν, 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγη κανέλλα (μία δυο "τσιμπιές"), 1 βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες. Αν θέλουμε τα περνάμε με λίγο λεμόνι να μη μαυρίσουν. Φτιάχνουμε το χυλό ανακατεύοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ (δε χρειάζεται μίξερ, αφράτεμα κλπ). Βάζουμε σε ταψί 29 με 30 εκ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη να λιώσει σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Απλά να λιώσει, όχι να κάψει.

Μόλις λιώσει το βούτυρο βγάζουμε με προσοχή (καίει) το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε μισό ποτήρι ζάχαρη και μπόλικη κανέλα, απλώνοντας τες με τη βοήθεια μιας κουτάλας να πάνε παντού. Στρώνουμε τις ροδέλες των μήλων σε δυο στρώσεις, έτσι ώστε η δεύτερη να καλύπτει τα κενά της πρώτης. Αν θέλουμε στα εναπομείναντα κενά βάζουμε καρύδια ή/και σταφίδες. Ρίχνουμε από πάνω το χυλό κουνώντας το ταψί να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με τη σχάρα στη μέση του φούρνου για 30-40 λεπτά, (ώσπου να ροδίσει). Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε.

Πηγή.

Λουκουμάδες

Μια απίστευτη λιχουδιά, για κάθε ώρα της ημέρας που μας έκανε να γλείφουμε τα δάχτυλα μας! Τραγανοί, ζεστοί, με μπόλικο μέλι και κανέλλα.

Υλικά: 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ., 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο, 1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι, περίπου 2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, θυμαρίσιο μέλι, κανέλα, καβουρντισμένο σουσάμι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει παχύς χυλός. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30΄, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ. Σε κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Κόβουμε τους λουκουμάδες με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λουκουμάδες. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Πηγή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v