Γεύσεις του κόσμου: 3 μεξικάνικες συνταγές για την Ημέρα των Νεκρών

O σεφ Fahd Kassem τιμά την Dias de los Muertos – Ημέρα των Νεκρών, με τρεις λαχταριστές, μεξικάνικες συνταγές.
Γεύσεις του κόσμου: 3 μεξικάνικες συνταγές για την Ημέρα των Νεκρών

γραφει και μαγειρεύει ο Fahd Kassem των Tip the Chef

Οι Μάγιας έλεγαν πως η ζωή είναι μόνο ένα όνειρο. Την αληθινή την βρίσκεις μετά το θάνατο.Ο θάνατος δεν είναι κάτι άσχημο ή σκοτεινό, έιναι ακριβώς όπως η ζωή. Κι έτσι 3.000 χρόνια περίπου μετά, κάθε πρώτο Σαββατοκύριακου του Νοεμβρίου, οι Μεξικάνοι γιορτάζουν τους νεκρούς τους και τους περιμένουν να γυρίσουν σπίτι για να περάσουν λίγο χρόνο με τις οικογενείες τους.


Η Día de los Muertos (είναι γνωστή και ως Dia de los Angelitos) και οι άνθρωποι φτιάχνουν πολύχρωμους βωμούς στα σπίτια τους, γεμάτους λουλούδια φωτογραφίες του νεκρού, γλυκά και φαγητά, βάφουν τα πρόσωπα τους και στήνουν γλέντια στα νεκροταφεία, γιορτάζοντας τους ανθρώπους που αγαπούν και δεν είναι πια κοντά τους.


Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, ταξιδεύουμε στο Μεξικό και ετοιμάζουμε τρεις λαχταριστές συνταγές.

Pan De Muerto (ψωμί τον νεκρών)

Είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα που φτιάχνουν εκείνη την ημέρα. Μάλιστα κρύβουν ένα μικρό σκελετό σε καποιο από αυτά, και όποιος το βρει θα έχει τύχη για όλη τη χρονιά. Είναι ένα γλυκό ψωμί που ετοιμαζόμουν οι οικογένειες προς τιμήν τον απόντων συγγενών τους, και θυμίζει τσουρέκι.

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες της χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια (σε θερμοκρασία δωματίου)
125 μλ. γάλα
7 γρ. ξηρή μάγια
3 αυγά
2 κρόκους αυγού
1 κγ αλάτι
1 κγ ροδόνερο
1 κγ σκόνη γλυκάνισο
1 κγ σκόνη κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση: Διαλύουμε την μαγιά σε ένα κατσαρολακι, προσθέτουμε το γάλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10’-15'. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το ροδόνερο και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο προσθέτοντας τους κύβους βουτύρου. Ζυμώνουμε για 15’ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, άλλα ούτε να είναι σφιχτή. Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και την μαζεύουμε από τον κάδο. Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά με μια υγρή πετσέτα. Την αφήνουμε μια ήμερα στο ψυγείο να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν ακουμπάμε την ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο 2 ώρες πριν και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μας, αδειάζουμε την ζύμη μέσα.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά γάλα και αλείφουμε καλά την επιφάνεια της ζύμης. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αέρα για 45’ περίπου.

Chicken Mole (κοτόπουλο με σάλτσα μόλε)


Το μόλε (σημαίνει μείγμα), είναι μια από τις πιο δημοφιλέις μεξικάνικες συνταγές και φτιάχνεται διαφορετικά σε κάθε περιοχή του Μεξικού, ενώ όλες σχεδόν προσπαθούν να κατοχυρώσουν την προέλευση του. Λέγεται πως ήταν οι καλόγριες που το πρωτοέφτιαξαν, για κάποιον αρχιεπίσκοπο που τις επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά, με ό,τι είχαν: μπαχαρικά, πιπεριές, παξιμάδια και λίγη σοκολάτα.

Υλικά (για 2-3 άτομα):
1,8 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
αλάτι
1 κονσέρβα τομάτα κονκασέ
1 μεσαίο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουταλιές μπούκοβο
1 μικρό βαζάκι καυτερές πιπεριές τουρσί
1/2 κούπα φιλέ αμύγδαλο καβουρδισμένο
1/4 κούπα σταφίδες
85 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
3 κ.σούπας ελαιόλαδο
3/4 κσ κύμινο
1/2 κγ κανέλα
φρέσκα φύλλα κολίανδρου για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Αλατίζουμε τα φιλέτα κοτόπoυλο και τα βάζουμε σε μια γάστρα, χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και περιχύνουμε το κοτόπουλο,. Ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 4 ώρες. Το σερβίρουμε με φρέσκο κόλιαντρο.

Apple-Habanero Margarita (Πικάντικη Μαργαρίτα Με Μήλο)

Στις προσφορές που κάνουν στους νεκρούς τους οι Μεξικάνοι φυσικά δεν ξεχνούν τα τσιγάρα τους, αν… κάπνιζαν και το αγαπημένο τους ποτό!

Υλικά:
1 1/2 φλιτζάνια τεκίλα
1/3 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λάιμ
1/2 φλιτζάνι μπράντυ (κατά προτίμηση Καλβαντός)
1 1/2 φλιτζάνια πουρές μήλου-πιπεριάς
1 φέτα λάιμ
Πιπεράτη Κανέλα με Αλάτι
Για τον πουρέ
2-3 μεγάλα μήλα, αποφλοιωμένα, χωρίς πυρήνα, και κομμένα σε 8 φέτες
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 habanero πιπεριά ή καυτερή κρήτης
1/4 φλιτζάνι απλό σιρόπι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο βάζουμε τα μήλα με τη ζάχαρη και την πιπεριά και τα ψήνουμε 15 λεπτά από την κάθε μεριά μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα μπλέντερ, βάζουμε τα μήλα, το σιρόπι, και 1/2 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να είναι τελείως λεία. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, και προσθέτουμε περίπου το 1/4 της στο μείγμα (σπόροι και όλα), και καταψύχουμε.

Σε μια κανάτα, βάζουμε την τεκίλα, το χυμό λάιμ, το κονιάκ, μήλο και τον πουρέ μήλο-πιπεριάς. Ανακατεύουμε καλά και καταψύχουμε σε απλή ψύξη, περίπου 2 ώρες. Για να σερβίρουμε βρέχουμε το χείλος του ποτηριού με τη φέτα λάιμ και βάζουμε επάνω την πιπεράτη κανέλα. Για την πιπεράτη κανέλα, ανακατεύουμε 3 μέρη αλάτι με 2 μέρη κανέλα και 1 μέρος φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v