5 φανταστικές συνταγές για σπιτικές μαρμελάδες

Με σύκο, με μήλο, με λεμόνι και βούτυρο –η αγαπημένη μας. Πέντε συνταγές για να φτιάξετε εύκολα σπιτικές μαρμελάδες.
5 φανταστικές συνταγές για σπιτικές μαρμελάδες
Είναι η τέλεια σπιτική λιχουδιά για το πρωινό και –γιατί όχι; – όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, που η υπογλυκαιμία χτυπάει κόκκινα. Γίνονται με τον απλούστερο (σκέτες φράουλες) αλλά και τον πιο ευρηματικό τρόπο (σαν το λαχταριστό λεμόνι με βούτυρο που ακολουθεί). Ιδού πώς θα φτιάξετε λαχταριστές σπιτικές μαρμελάδες, πανεύκολα.

Μαρμελάδα λεμόνι με βούτυρο
από τις Συνταγές της Παρέας 

Υλικά
8 λεμόνια
ξύσμα απο 1 λεμόνι
5 αβγά
2 ασπράδια
250 γρ ζάχαρη με άρωμα βανίλιας (μπορείτε να την φτιάξετε και μόνοι σας, βάζοντας 1 κιλό ζάχαρη σε ένα βάζο με ένα ολόκληρο κλωνάρι βανίλιας, καλά κλεισμένο για 15 ημέρες. Εναλλακτικά ανακατέψτε 1 κιλό ζάχαρη με 5 βανίλιες σε σκόνη).
300 γρ βούτυρο

Εκτέλεση:
Βάζουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αβγά και τα ασπράδια και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το χυμό. Ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε βαζάκια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Μαρμελάδα βερίκοκο
από τις Συνταγές της Γιαγιάς 

Υλικά:
1 κιλό βερίκοκα
800 γραμμάρια ζάχαρη
λίγες σταγόνες από λεμόνι

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα τα καθαρίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει μαζί με τα βερίκοκα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην μας κολλήσει η μαρμελάδα. Με το ειδικό εργαλείο βοηθάμε να λιώσουν τα βερίκοκα. Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που σχηματίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν πήξει και στέκεται πάνω στην κουτάλα μας. Τότε προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού. Τοποθετούμε τη μαρμελάδα ζεστή (όχι όμως καυτή) σε αποστειρωμένα βάζα για να σφραγίσει και να τη φυλάξουμε εκτός ψυγείου.

Μαρμελάδα μήλο-κανέλα
από τις Συνταγές της Παρέας 

Υλικά:
3 μήλα πράσινα
1 φλιτζάνι του καφέ νερό
2 1/5 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα μήλα σε μικρά φετάκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό να βράσουν λίγο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας και συνεχίζουμε το βράσιμο με κλειστό το καπάκι. Ανακατεύουμε πού και πού και όταν μαλακώσουν τα μήλα αν θέλουμε τα πολτοποιούμε με το πρες πουρέ. Όταν δέσει το σιροπάκι και 5 λεπτά πριν κλείσουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα με ένα ξυλάκι κανέλας και τα γυρίζουμε ανάποδα για να σφραγίσουν.

Μαρμελάδα σύκο
από τις Συνταγές της Γιαγιάς 

Υλικά:
1 κιλό σύκα
600 γραμμ. ζάχαρη
χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα σύκα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε έτσι για μισή μέρα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας που και που μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε βάζα και την αφήνουμε να κρυώσει στα κλειστά αναποδογυρισμένα βάζα.

Μαρμελάδα βανίλια-μήλο
από το Argiro.gr 

Υλικά:
700 γραµµ. βανίλιες φρέσκιες
300 γραµµ. μήλα
όση σηκώσει ζάχαρη
1/2 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση:
Τα φρούτα να είναι ώριμα, χωρίς χτυπήματα (γερά). Τα πλένουμε καλά. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μπουκιές. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις βανίλιες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Περιχύνουμε µε 3/4 φλ. τσαγιού νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) από την ώρα που θα πάρει βράση για 15΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα και να λιώσουν. Μετράμε τότε το μείγμα των φρούτων. Όσα φλιτζάνια είναι τα φρούτα τόσα φλιτζάνια ζάχαρη συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε καλά τα φρούτα (την πούλπα πλέον) µε τη ζάχαρη, να λιώσει. Βράζουμε τη μαρµελάδα σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση για 15΄-20΄. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον χυμό και αφήνουμε να βράσει για 1΄-2΄. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω (να ξεχειλίζει).

Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε στον πάγκο (το καπάκι να ακουμπά στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά. Τα φυλάμε στο ντουλάπι µας. Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, το συντηρούμε στο ψυγείο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v