5 συνταγές με πρωταγωνιστή το σύκο

Σε κέικ, σε σαλάτα, σε επιδόρπια γιαουρτιού, σε γλυκό του κουταλιού και άλλοι πεντανόστιμοι τρόποι να δοκιμάσετε το αγαπημένο φρούτο του ελληνικού καλοκαιριού.
5 συνταγές με πρωταγωνιστή το σύκο
Λίγες γεύσεις χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαίρι όσο αυτή του ώριμου, μυρωδάτου σύκου. Ίσως γιατί με αυτό «γράφουμε τον επίλογο» της αγαπημένης μας εποχής και αποχαιρετάμε την περίοδο των διακοπών με τον πιο γλυκό τρόπο, ώστε να μας μείνει η υπέροχη επίγευση των καλοκαιριών των παιδικών μας χρόνων. Κλείστε κι εσείς νόστιμα το καλοκαίρι σας, δοκιμάζοντας ένα από τα αγαπημένα ελληνικά φρούτα με πέντε διαφορετικούς τρόπους, από αφράτα κέικ, τάρτες και γλυκό του κουταλιού μέχρι σαλάτες και υγιεινά επιδόρπια γιαουρτιού.

Κέικ σύκου γεμιστό
Υλικά
:
Για τον πολτό σύκου: 2 φλ. φρέσκα σύκα με τη φλούδα τους ψιλοκομμένα, χυμό από 1 πορτοκάλι, 1/4 φλ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη, 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού, 1/2 φλ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
Για το κέικ: 1/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλ. ζάχαρη, 2 μεγάλα αυγά, 2 φλ. Φαρίνα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 1 βανίλια, 1 κ.γλ. κανέλα, 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο, 1 πρέζα αλάτι, 1 φλ. φρέσκα σύκα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Τόσο για τον πολτό όσο και για το κέικ διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τα ψιλοκόβουμε.
Για τον πολτό: Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα με το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά και να θυμίζει μαρμελάδα, περίπου για 15΄-20΄. Το αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Για το κέικ: Στον κάδο του μίξερ, και με το φτερό του κέικ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4΄-5΄, μέχρι να αποκτήσει την υφή κρέμας. Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι. Τέλος ρίχνουμε και το 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε ή αλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια των 20 εκατοστών και ισομοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 30΄-35΄. Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν τα κέικ έχουν ψηθεί. Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα. Από πάνω, κάνουμε μία στρώση με τον πολτό σύκου-καρυδιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ. Αν θέλουμε κρατάμε λίγο πολτό και αλείφουμε εξωτερικά όλο το κέικ. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

Τάρτα με φρέσκα σύκα
Υλικά
:
1 δόση ζύμης για τάρτα, 15-20 μέτρια σύκα (ανάλογα το μέγεθος, τόσα όσα να καλύψουμε ένα ταψάκι 26 νούμερο), 5-6 κουταλιές ζάχαρη, 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, πλήρες γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί". Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα δύο. Σε σκεύος που να μπαίνει και σε φούρνο, βάζουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Όταν λιώσει το βούτυρο, πασπαλίζουμε με τις 4 κουταλιές από τη ζάχαρη και φροντίζουμε να απλωθεί παντού. Τοποθετούμε τα σύκα με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω μέσα στο ταψάκι. Μπορεί να χρειαστεί, όση ώρα τα στρώνουμε, να τραβήξουμε το σκεύος από το μάτι γιατί η ζάχαρη καραμελώνει πολύ γρήγορα. Τα ξαναβάζουμε στο μάτι να πάρουν μια βράση και τα απομακρύνουμε. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη τα σύκα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση το ταψάκι και καλύπτουμε τα σύκα γυρίζοντας τις άκρες ώστε να εγκλωβιστούν όσο γίνεται στη ζύμη. Ψήνουμε την τάρτα περίπου 45 λεπτά, ώσπου να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνειά της. Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τη σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστή, είτε σκέτη, είτε με παγωτό ή πλήρες γιαούρτι. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Cretan Gastronomy 

Σαλάτα με σύκα και blue cheese
Υλικά
:
8 σύκα ώριμα, 1 ματσάκι ρόκα, 150 γρ. καρυδόψιχα, 80 γρ. blue cheese, ελαιόλαδο, χυμό από 1/2 λεμόνι, αλάτι
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τη ρόκα και τα σύκα - μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε ή και όχι. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα ρόκας μαζί με τα σύκα και τη στήνουμε σε μια πιατέλα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα καρύδια και το blue cheese και ανακατεύουμε καλά. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στο MamaPeinao 

Σύκο γλυκό του κουταλιού
Υλικά
:
50 σύκα, 2 κιλά ζάχαρη, 50 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, 50 γαρύφαλλα, χυμό από ένα λεμόνι, 6 φλ. νερό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα σύκα, όχι από την μεριά που είναι το κοτσάνι αλλά από την κάτω, με ένα μαχαιράκι κυκλικά, και τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε 2-3 μεριές. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα σύκα για 10 λεπτά. Το νερό πρέπει να είναι μπόλικο για να έχουν χώρο τα σύκα. Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε – σε αυτό το σημείο πρέπει να έχουν μαλακώσει λίγο. Από την μεριά που τα κόψαμε τους βάζουμε ένα αμύγδαλο, ενώ στο πλάι τους «καρφώνουμε» από ένα γαρύφαλλο. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη και τα σύκα, ώστε να γίνεται το σιρόπι και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε και τα σύκα ώστε να βράζουν μαζί, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα αν χρειάζεται. Βράζουμε για 15 λεπτά και αφήνουμε τα σύκα μέσα στο σιρόπι ολόκληρη την νύχτα. Την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Τέλος, τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, όσο είναι ζεστά. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

Γιαούρτι με ψημένα σύκα
Υλικά:
2 σύκα, 2 κ.σ. καρυδόψιχα, 1 φλ. γιαούρτι, 2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Κόβουμε τα σύκα σε τέσσερα κομμάτια και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη σε λαδόκολλα με την εσωτερική τους πλευρά προς τα πάνω. Αραδιάζουμε στη λαμαρίνα και τα καρύδια. Ψήνουμε τα καρύδια για περίπου 6 λεπτά μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους, και τα σύκα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να τρέξουν οι χυμοί τους και να μαλακώσουν αρκετά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα ποτηράκι γεμίζουμε με μία στρώση γιαούρτι, μετά με μια στρώση σύκα και καρύδια και περιχύνουμε με μέλι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές θέλουμε και σερβίρουμε. 
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Μαμά Πεινάω 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v