Εύκολα ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Με τι θα συνοδεύσετε τη γαλοπούλα σας; Έχουμε πέντε εύκολες αλλά εξαιρετικές συνταγές για γιορτινά ορεκτικά που θα κλέψουν την παράσταση.
Εύκολα ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μπορεί η γαλοπούλα να είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του εορταστικού τραπεζιού, αλλά –ας είμαστε ειλικρινείς– όλοι μας εκτιμάμε την ποικιλία και την πληθωρικότητα ενός φορτωμένου με λαχταριστά ορεκτικά, πλούσιες σαλάτες και νόστιμα συνοδευτικά τραπεζιού. Άλλωστε, το εορταστικό μας πνεύμα επιτρέπει (αν δεν επιβάλλει) μια-δυο (ή και τρεις και τέσσερις) θερμιδικές παρασπονδίες. Το γυμναστήριο θα φιγουράρει πρώτο πρώτο στη λίστα με τα resolutions μας.

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα 
από το GreekCook.gr 

Υλικά (για το Dressing):
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά μαγιονέζα
1 φλιτζάνι cottage cheese
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές worcestershire sauce

Υλικά (για την σαλάτα):
ρόκα (αρκετή ανάλογα τα άτομα) κομμένη σε μέτρια κομμάτια
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (κομμένα στα 4)
3 κουταλιές κοπανισμένα καρύδια
2 αβοκάντο κομμένα σε κυβάκια
¼ τυρί μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση
Απλώνετε την ρόκα σε μια μεγάλη πιατέλα και την αλατίζετε ελαφρά. Αδειάζετε τα κάστανα και τα καρύδια από πάνω. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και απλώνετε την μοτσαρέλα. Αναμειγνύετε τα υλικά του dressing, περιχύνετε την σαλάτα και τρίβετε πιπέρι από πάνω.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι 
από το Bostanistas.gr 

Υλικά:
½ κιλό ψαχνό κίτρινης κολοκύθας
1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στον τρίφτη
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
1 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
1 κουτ. γλυκού κάρυ
1 φλιτζ. του καφέ κρέμα γάλακτος
αλάτι

Για το σερβίρισμα:
8 κουτ. της σούπας σουρωτό γιαούρτι
λίγη τριμμένη πάπρικα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε ταυτόχρονα την κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια και το λειωμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε υπομονετικά για περίπου 15 λεπτά. Αφήνετε τη κολοκύθα και το κρεμμύδι να κρυώσουν και τα κτυπάτε στο μπλέντερ του μίξερ σας. Για να γίνει απόλυτα βελούδινη η σούπα σας, πριν τα ρίξετε στη κατσαρόλα, περάστε τα από μια λεπτή σίτα. Προσθέστε ½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο και αφήστε να πάρουν μια καλή βράση. Ρίξτε το αλάτι, το κάρυ και το κύμινο.

Αφήστε να πάρει βράση και να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και κλείστε τη φωτιά. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος ζεσταίνετε πάλι τη σούπα, την σερβίρετε στα πιάτα, βάζετε στο κέντρο κάθε πιάτου από 1 κουταλιά σουρωτό γιαούρτι και τη πασπαλίζετε με την τριμμένη πάπρικα. Σερβίρετε τα πιάτα ζεστά στο τραπέζι.

Γιορτινή πατατοσαλάτα 
από το CaptainCook.gr

Υλικά:
5-6 μέτριες πατάτες
αλάτι – πιπέρι
10 φέτες καπνιστό ζαμπόν σε κομματάκια
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε κομματάκια
1/3 της κούπας αγγουράκι πίκλες ψιλοκομμένο
2 κουταλιές κάπαρη πλυμένη και ψιλοκομμένη

Για την σάλτσα:
150 γρ τυρί κρέμα
6 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
μια τσιμπιά ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε τις πατάτες περίπου 15-20 λεπτά (έως ότου να τρυπιούνται με το πιρούνι). Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ζαμπόν, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την πιπεριά, τις πίκλες και την ψιλοκομμένη κάπαρη. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.

Χτυπάμε με σύρμα (ή στο μίξερ) το γιαούρτι με το λάδι και το λεμόνι, προσθέτουμε το τυρί και την μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και περιχύνουμε την πατατοσαλάτα. Ανακατεύουμε καλά. Ντύνουμε το εσωτερικό μιας φόρμας με μεμβράνη και στην συνέχεια προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά και γύρω-γύρω την σαλάτα. Σκεπάζουμε και από πάνω με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Όταν φτάσει η ώρα να σερβίρουμε, βγάζουμε την από πάνω μεμβράνη, αναποδογυρίζουμε με προσοχή την σαλάτα σε πιατέλα και αφαιρούμε την μεμβράνη.

Αλμυρά τρουφάκια με τυρί 
από το Argiro.gr
 
Υλικά:
350 γραμμ. κατσικίσιο μαλακό τυρί (ή μίξη μαλακών λευκών τυριών)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα

Για τη γαρνιτούρα:
2 κ.σ. χοντροκοπανισμένα πολύχρωμα πιπέρια
2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
2 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε σε μπολ το κατσικίσιο τυρί και το λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια τυριού και τα κυλάμε λίγα στα πιπέρια, λίγα στο φιστίκι και λίγα στο καρύδι. Τα σερβίρουμε με κράκερ, κριτσίνια ή φρυγανισμένη μπαγκέτα. Μπορούμε επίσης να τα καλύψουμε με σουσάμι, με πάπρικα, με μπούκοβο ή με ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.

Πατάτες au gratin (στον φούρνο) 
από το MinervaHorio.gr 

Υλικά:
1 1/2 κιλό πατάτες μέτριες
200 γρ. μπέικον
4 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
250 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τις πατάτες από τα φλούδια και τα μαύρα στίγματα. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζετε με νερό. Αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε μία κουταλιά βούτυρο. Βράζετε τις πατάτες για ½ ώρα (δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς). Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν και μετά τις κόβετε σε φετούλες. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί σαν κεραμμυδάκια η μια να ακουμπάει την άλλη σε σειρές. Ψιλοκόβετε το μπέικον σε μικρά κομματάκια. Τα βάζετε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι και τα σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα σκορπάτε πάνω από τις πατάτες.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί καλά ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να σκουρύνει. Αδειάζετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πηκτή μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα την γραβιέρα ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι. Περιχύνετε με τη μπεσαμέλ τις πατάτες και το μπέικον. Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 200ο για 15 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο, και σερβίρετε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v