4 συνταγές για σπιτικό τσουρέκι

Νηστίσιμο ή σοκολατένιο; Γεμιστό τσουρέκι γίγας με μπισκότο ή σε ατομικές αφράτες μερίδες; Έχουμε 4 ιδέες για λαχταριστά τσουρέκια που καλύπτουν κάθε γούστο.
4 συνταγές για σπιτικό τσουρέκι
Το ξέρουμε ότι πιστεύετε πως όσο και να προσπαθήσετε, δεν θα πετύχετε τσουρέκι σαν του Τερκενλή ή του Max Perry. Κι όμως, με τις συνταγές που ακολουθούν, μπορείτε να προσπαθήσετε. Αν όχι να κάνετε καλύτερα, τουλάχιστον να ψήσετε διαφορετικά τσουρέκια, που θα είναι σίγουρα πιο σπιτικά, πιο οικονομικά και όπως ακριβώς σας αρέσουν: Θέλετε με σοκολάτα; Με γέμιση μπισκότου; Σε μικρές ατομικές μερίδες για το πρωινό ή στη νηστίσιμη εκδοχή τους για να τα απολαύσετε και πριν την Κυριακή του Πάσχα; Όρεξη για μαγείρεμα να έχετε, κι εμείς σας δίνουμε τέσσερις λαχταριστές ιδέες:

*Αφράτα τσουρεκάκια
Υλικά
:
2 κιλά αλεύρι σκληρό, 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου, 160 γρ. βούτυρο λιωμένο, 3 φακελάκια ξερή μαγιά, 1/2 λίτρο ζεστό γάλα (πλήρες), 1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 1 φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα, 500γρ. κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη, κροκάδι αραιωμένο με νερό για το άλειμμα, σουσάμι
Εκτέλεση:
Χτυπήστε τα αβγά με την άχνη για 3 λεπτά σε λεκάνη. Στο ζεσταμένο γάλα λιώστε τη μαγιά και προσθέστε το στη λεκάνη. Ρίξτε και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε τα αρώματα (μαχλέπι, ξύσμα, μαστίχα) και στο τέλος ρίξτε το αλεύρι λίγο-λίγο "παιδεύοντας" τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα μες στη λεκάνη και σκεπάζετε με πετσέτα ή κουβέρτα. Αφήστε τη μεσα στο φούρνο (που έχετε ανάψει στους 30 βαθμούς) για 2 ώρες περίπου. Πλάστε τσουρεκάκια ατομικά σε σχέδιο κρουασάν, σαλίγκαρο ή πλεξίδες. Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί, ξανασκεπάστε τα και αφήστε πάλι στο ζεστό φούρνο (30 βαθμοί) για 1 ώρα ακόμη. Αλείψτε τα με αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε. Ψήστε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

*Τσουρέκι με μπισκότο
Υλικά
:
700 γρ αλεύρι για τσουρέκι, 40 γρ φρέσκια μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά), 200 γρ γάλα (χλιαρό), 120 γρ βούτυρο, 180 γρ ζάχαρη, 3 μεγάλα αυγά, 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
Για τη γέμιση: 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, 1 συσκευασία μπισκότα Oreo τριμμένα, 150 γρ κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη, 1 πρέζα κανέλα
Οδηγίες:
Σε χαμηλή φωτιά, σε κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Προσθέτουμε στο βούτυρο το γάλα και τα αυγά χτυπημένα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10' στον γάντζο (του πολυμίξερ). Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλο μακρόστενο. Το αλείφουμε με βούτυρο, το πασπαλίζουμε με μπισκότο και τριμμένη κουβερτούρα και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα δυο με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια τα πλέκουμε σε κοτσίδα ή τα στρίβουμε ένα-ένα και τα αφήνουμε σκεπασμένα να διπλασιαστούν σε όγκο, σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Το αλείφουμε με διάλυμα αυγού και τα ψήνουμε στους 180ο C για 40-45’.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την λιώσετε σε λίγο χλιαρό γάλα (από το συνολικό), να προσθέσετε 1 κ.σ. ζάχαρη και να σκεπάσετε καλά μέχρι να κάνει φουσκάλες.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και την εντοπίσαμε στα Μυστικά της Πανωραίας. Δείτε την εδώ και σε video. 

*Νηστίσιμο τσουρέκι
Υλικά για 6-8 τσουρεκάκια
:
125 ml χλιαρό νερό, 125 ml χυμό πορτοκάλι, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 25 γρ. μαγιά νωπή, 130 ml λάδι ελαφρύ, 130 γρ. ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, ¼ κουταλάκι μαστίχα, μισό κουταλάκι μαχλέπι, 500-600 γρ (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν η μαγιά και η ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά το μείγμα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει. Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια. Με τα κορδόνια αυτά σχηματίζουμε πλεξούδες ή όποιο άλλο σχέδιο μας αρέσει. Φροντίζουμε να μην έχουν μεγάλο πάχος τα τσουρέκια μας, για να μας ψηθούν καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα. Βρέχουμε με νερό ελαφρώς την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Καρδιάς 

*Σιροπιασμένο και γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα και καρύδια
Υλικά για το τσουρέκι:
500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια +50 γραμμάρια για τη μαγιά, 150 γραμμάρια μέλι, 150 γραμμάρια νερό, 1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 100+50 γραμμάρια βούτυρο, 2 αυγά, ξύσμα πορτοκαλιού, 15 γρ. μαγιά, 10 γρ. μαχλέπι, 2 βανίλιες, 1,5 γρ. μαστίχα, 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
150 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη, 100 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια, 45 γραμμάρια ζάχαρη, 30 γραμμάρια κακάο, λίγα καρύδια χοντροκομμένα
Υλικά για το σιρόπι: 160 γραμμάρια ζάχαρη, 160 γραμμάρια νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ το νερό, τη μαγιά και τα 50 γρ αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).

Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (μαχλέπι, βανίλια, μαστίχα) σε ένα μπλέντερ ή στο γουδί και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα και το μείγμα των μπαχαρικών με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει το βούτυρο – προσοχή, όχι να κάψει αλλά απλά να ζεσταθεί. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ όπου έχουμε το μείγμα του αλευριού. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα (περίπου για 5’). Στο τέλος των πέντε λεπτών προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες. 

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και είναι αρκετή για 2 τσουρέκια. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη γέμιση λιώνοντας στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο και μοιράζουμε το μείγμα στα δύο. Ψιλοκόβουμε μερικά καρύδια. Παίρνουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε αρκετές φορές και την ανοίγουμε με τον πλάστη με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού. Τη διπλώνουμε ξανά και ξανά και την ανοίγουμε ξανά. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε το τσουρέκι μας να έχει πολλές ίνες καθώς ψήνεται. Αφού κάνουμε αυτή τη διαδικασία 4-5 φορές χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, και με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αλείφουμε το μείγμα της σοκολάτας και από πάνω σκορπάμε τα καρύδια. Διπλώνουμε σε ρολό από την πιο στενή πλευρά. 

Με ένα μαχαίρι κόβουμε στα δύο τη ζύμη κατά μήκος. Έτσι εμφανίζονται οι στρώσεις της σοκολάτας και γυρνάμε τις ζύμες με την γέμιση προς τα πάνω για να μην τρέξει. Βάζουμε παράλληλα τα δύο κομμάτια και κάνουμε μια απλή κοτσίδα προσέχοντας οι «κόψεις» της ζύμης να είναι πάντοτε προς τα πάνω για να μην χύνεται η γέμιση κατά το ψήσιμο. Βάζουμε σε ταψί ή φόρμα του κέικ. Το ίδιο κάνουμε και με την άλλη μισή ζύμη. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30′ έως 1 ώρα και μετά τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά. Αν θέλουμε να σιροπιάσουμε τα τσουρέκια μας τότε κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Είναι έτοιμο μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη. Μοιράζουμε το σιρόπι στη μέση και σιροπιάζουμε με προσοχή τα τσουρέκια μας. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά κόβουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη και την εντοπίσαμε στο oisyntagesmoy.γρ 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v