Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο

Ο χειμώνας άργησε αλλά ήρθε και εμείς μαγειρεύουμε πέντε νόστιμες συνταγές με τον αντιπροσωπευτικό του καρπό, το κάστανο.
Πέντε λαχταριστές συνταγές με κάστανο
Η πρώτες βροχές έκαναν την εμφάνισή τους και ο καιρός θυμίζει (επιτέλους) χειμώνα. Θέλοντας λοιπόν να μεταφέρουμε το αντίστοιχο mood στην κουζίνα μας, επιλέξαμε έναν κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο καρπό για να το κάνουμε: το κάστανο.

Η μυρωδιά του και μόνο αρκεί για να φέρουμε στο μυαλό μας τοπία όπως αυτό τις Αράχωβας, ενώ η γεύση του μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές συνταγές. Παρακάτω επιλέξαμε τις πέντε αγαπημένες μας.

Κάστανα Μαρόν Γλασέ

Υλικά:
1 κιλό κάστανα
1620 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
χυμό από ένα λεμόνι
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα κάστανα και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, χωρίς να τα παραβράσουμε. Αφού βράσουν, αφαιρούμε τη φλούδα. Βράζουμε το σιρόπι (ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού) και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν τοποθετούμε μέσα στο σιρόπι τα κάστανα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε για 5 ώρες. Τα ξαναβράζουμε για 3-5 λεπτά και τα αφήνουμε πάλι να κρυώσουν. Βγάζουμε με προσοχή τα κάστανα (χωρίς να τα τρυπήσουμε) και βάζουμε το σιρόπι να βράσει ρίχνοντας το χυμό του λεμονιού. Αφού δέσει καλά το σιρόπι ρίχνουμε τα κάστανα μέσα και τα αφήνουμε πάλι για όλο το βράδυ. Την επομένη βγάζουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Κοτόπιτα με κάστανο

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
700 γρ. κοτόπουλο ψαχνό σε κύβους
1 κούπα βρασμένα και κομμένα κάστανα
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ κούπα ξανθή σταφίδα
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 αυγό
1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζάνι σπορέλαιο για τα φύλλα

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κοτόπουλο και το σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά τα κάστανα, τη σταφίδα, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος. Εν τω μεταξύ στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα με ένα πινελάκι. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος χτυπάμε το αυγό με λίγο λάδι και αλείβουμε την επιφάνεια της πίττας. Τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40΄ να ροδοκοκκινίσει.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Μοσχαράκι στιφάδο με κάστανο

Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι σε φετάκια
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
½ κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
1 ποτηράκι χυμό ντομάτας
3 φύλλα δάφνης, ξύλο κανέλλας
2-3 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
1 κιλό κάστανα βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης το μπαχάρι, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για να μαριναριστεί. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σβήνουμε με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε την ντομάτα. Ρίχνουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Στη συνέχεια και αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ζεματισμένα και βράζουμε , μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε τα κάστανα, το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και το κατεβάζουμε. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Κέικ με κάστανο

Υλικά:
3 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα βιτάμ
4 αυγά
1 κούπα σιρόπι από γλυκό κάστανο
1 κούπα κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά μέσα. Προσθέτουμε τα κάστανα, το σιρόπι, το αλεύρι και το μπέικιν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ

Σούπα με κάστανο και μανιτάρια

Υλικά:
λίτρο νερό
500 γρ. μανιτάρια
150 γρ. κάστανα βρασμένα
70 γρ. τυρί κατσικίσιο
1 κύβο λαχανικών
1 κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο
6 φέτες μαύρο πολύσπορο
ελαιόλαδο
μαντζουράνα

Εκτέλεση:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με το ζωμό λαχανικών. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα ολόκληρα. Μόλις είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί τριμμένο και τα αφήνουμε να βράσουν. Για να φτιάξουμε τα κρουτόν, βγάζουμε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε μικρά κυβάκια. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο (εάν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο βασιλικό) και τα τηγανίζουμε χωρίς λάδι σ’ ένα ρηχό τηγανάκι. Μόλις η σούπα μας βράσει, την περνάμε από το μπλέντερ, μέχρι να γίνει πολτός. Σερβίρουμε και προσθέτουμε κρουτόν και λίγη μαντζουράνα.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v