Πώς να μαγειρεύετε οικονομικά

Ο προϋπολογισμός σε θέματα φαγητού… ξεφεύγει; Δείτε πώς μπορείτε να τον περιορίσετε μέσα από 11 έξυπνες και πρακτικές συμβουλές.
Πώς να μαγειρεύετε οικονομικά
«Θα κόψω από οτιδήποτε, αλλά όχι από το φαγητό!». Εξυπακούεται ότι σε θέματα (δια)τροφής… οικονομίες δεν χωρούν, όμως υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να περιορίσετε το διατροφικό budget χωρίς να χρειαστεί να μαγειρεύετε κάθε μέρα φακές ή να μπουκώνετε τα πιτσιρίκια με ψωμί.

Ποιοι; Συγκεντρώσαμε 11 από αυτούς παρακάτω.

Μην το παρακάνετε με το κρέας

Οι διατροφολόγοι συνιστούν συνήθως περίπου 60-100 γρ. κρέατος ανά μερίδα, που αντιστοιχεί σε 90-130 γρ. ωμού κρέατος. Αν σερβίρετε κρέας, στοχεύστε στο να αντιστοιχεί σε όχι παραπάνω από το ένα τέταρτο του πιάτου σας. Το μισό πιάτο θα είναι καλυμμένο με λαχανικά και το άλλο ένα τέταρτο με υδατάνθρακα (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

Πίνετε νερό κατά το γεύμα σας

Αντί να συνοδεύετε το γεύμα σας με αναψυκτικά, πίνετε νερό. Το νερό είναι δωρεάν και αφαιρώντας κάθε είδους ποτό από τη λίστα για ψώνια, θα εξοικονομήσετε μακροχρόνια κέρδος. Πόσο; Αν για παράδειγμα αγοράζετε ένα αναψυκτικό του 1,5 λίτρου 5 φορές την εβδομάδα και πληρώνετε για αυτό, ας πούμε 1,50 ευρώ, τότε δίνετε 30€ τον μήνα (ένα μεροκάματο για κάποιους) για αναψυκτικά.

Μαγειρέψτε με ό,τι έχετε

Είναι τέλος του μήνα και τα ντουλάπια είναι άδεια! Ή… έτσι νομίζετε. Επιχειρήστε να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε με ό,τι σας έχει απομείνει. Θέστε ως στόχο πριν πάτε για ψώνια να έχουν αδειάσει πρώτα τελείως τα ντουλάπια και η κατάψυξη, ώστε να μην πετιέται τίποτα. Βάλτε φαντασία, αναζητήστε συνταγές με βάση τα υλικά που έχετε και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει (ευχάριστα ελπίζουμε).

Αγοράστε χοντροκομμένα και μαγειρέψτε αργά

Για αρκετές οικογένειες το κρέας είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης. Επιλέξτε ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα αντί για κομμάτια στήθους, χοιρινή ωμοπλάτη και χοιρινές μπριζόλες, που είναι συνήθως πιο φθηνά.

Αγοράστε μικρότερες ποσότητες


Τρόφιμα όπως τα φρούτα, συχνά πετιούνται λόγω μεγέθους. Ενδεχομένως, για παράδειγμα, το παιδί σας να μην μπορεί να καταναλώσει ένα ολόκληρο αχλάδι, με αποτέλεσμα  να πετιέται το μισό.

Βραδιά με… αποφάγια

Σας περίσσεψε μία φτερούγα κοτόπουλου προχθές, ένα γεμιστό χθες και ένα μπολ φακές σήμερα. Φτιάξτε μία σαλάτα ή κάποιο ορεκτικό και οργανώστε μια βραδιά με… λίγο από όλα.

Προσοχή στις μερίδες

Παρατηρήστε τι τρώνε και τι αφήνουν τα μέλη της οικογένειά σας και σερβίρετε ανάλογα. Πάντοτε σερβίρετε με μέτρο το φαγητό και αν κάποιος πεινάει κι άλλο, μπορεί πάντοτε να βάλει και δεύτερη μερίδα.

Αγοράζετε εποχής

Αγοράζετε φρούτα και λαχανικά που είναι της εποχής τους. Αφήστε τις φράουλες για το καλοκαίρι και τα πορτοκάλια για το χειμώνα. Διαφορετικά θα τα πληρώσετε χρυσά.

Κουπόνια και προσφορές

Πάντα περνούν από μπροστά σας αλλά ποτέ δεν τους δίνετε σημασία. Τα κουπόνια όμως μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα χωρίς κόπο, ειδικά αν αγοράσετε τα προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά (και δεν χαλάνε) σε μεγάλες ποσότητες. Αντίστοιχα, σε πολλά super market θα βρείτε τα φυλλάδια των προσφορών. Προσοχή όμως! Το ότι κάτι είναι σε προσφορά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αγοράσετε αν δεν το χρειάζεστε.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα

Όσο φθηνό κι αν σας φαίνεται ένα burger από κάποιο κατάστημα fast food, στην πραγματικότητα δεν θα σας χορτάσει με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αγοράσετε κάτι ακόμα. Περιορίστε επίσης συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα γλυκά. Τέλος, επιλέξτε ένα μαρούλι και μια ρόκα αντί για μια έτοιμη-κομμένη σαλάτα.

Ανακύκλωση φαγητού

Πίτες: Αν περισσεύουν τρόφιμα όπως κοτόπουλο ή κρέας και δεν τρώγονται πια ευχάριστα μετά από τόσες ημέρες στο ψυγείο, κάντε τα πίτα. Αν δεν προλαβαίνετε να το κάνετε εκείνη τη στιγμή, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη και όταν βρείτε χρόνο, γεμίστε με αυτά μια πίτα.

Μαρμελάδες: Σας έφεραν μια σακούλα σύκα αλλά τα μισά περίσσεψαν και θα πάνε χαμένα. Κάντε μια πεντανόστιμη μαρμελάδα!

Γάλα: Αν το γάλα κοντεύει να λήξει και δεν το πίνει κανείς, κάντε το ρυζόγαλο. Ένα πολύ οικονομικό γλυκό, που αρέσει σε όλους.

Ψωμί: Μπαγιάτικο ψωμί; Μουλιάστε το στο νερό για να το χρησιμοποιήσετε για μπιφτέκια ή ψήστε το και προσθέστε λίγο λάδι και ρίγανη για να το καταναλώσετε.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v