Μακαρόνια: 5 συνταγές για καλό καλοκαίρι

Με γαρίδες, με μελιτζάνες, με σολομό, με φέτα ή με ντοματίνια. Πέντε αγαπημένες συνταγές για τις μακαρονάδες των αρχών του καλοκαιριού.
Μακαρόνια: 5 συνταγές για καλό καλοκαίρι
Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη εποχή, ούτε συγκεκριμένα υλικά, για να λιγουρευτούμε μια καλή μακαρονάδα. Απλώς, ανάλογα με την εποχή, αλλάζει και η έμπνευση –την οποία, τελικά, χρησιμοποιούμε περισσότερο ως δικαιολογία και λιγότερο ως λόγο για να απολαύσουμε μια καλή μακαρονάδα, όπως αυτές που ακολουθούν.

Φαρφάλες με γαρίδες
από τις Συνταγές της παρέας 

Υλικά:
350 γρ. ζυμαρικά Farfalle Ολικής Αλέσεως
150 γρ. μικρές γαρίδες
150 γρ. κολοκυθάκια
40 γρ. βασιλικός
40 γρ. πράσα
5 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο πράσο σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και προσθέστε 2 κουταλιές νερό. Αφήστε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί το νερό, έπειτα προσθέστε τις γαριδούλες χωρίς το κέλυφος, κομμένες κατά μήκος. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λωρίδες ζουλιέν, προσθέστε το πράσο και τις γαριδούλες και ζεματίστε για 2 λεπτά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Βράστε τα ζυμαρικά Farfalle Ολικής Αλέσεως της Barilla σε άφθονο αλατισμένο νερό, σουρώστε μόλις γίνουν al dente και προσθέστε τα στη σάλτσα. Σοτάρετε όλα τα υλικά στο τηγάνι και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο βασιλικό πριν σερβίρετε.

Ταλιατέλες με σολομό και φρέσκο κρεμμυδάκι
από τις Καλύτερες Συνταγές, της Φωτεινής Παλιεράκη

Υλικά:
250 γραμμάρια σολομός
2 κουταλιές της σούπας (αλατισμένο, αν θέλετε) βούτυρο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Ένα σφηνάκι βότκα
Ένα μεγάλο κουτί κρέμα γάλακτος (400-500ml)
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζετε το βούτυρο να λιώσει στην κατσαρόλα, και τσιγαρίζετε πρώτα τα κρεμμυδάκια και εν συνεχεία τον σολομό, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Όταν στεγνώσει τον σβήνετε με ένα σφηνάκι βότκα. Προσθέτετε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε (με μέτρο το αλάτι αν το βούτυρο είναι αλατισμένο). Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και αφήνετε τη σάλτσα να δέσει. Λίγο πριν ολοκληρωθεί, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε με τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας: linguini, ταλιατέλες ή παπαρδέλες.

Καλοκαιρινή μακαρονάδα
από το Argiro.gr

Υλικά:
500 γραμμ. βίδες
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
300 γραμμ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
300 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη
1/2 κούπας ελιές κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κάππαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζετε τις βίδες σε αλατισμένο νερό και τις σουρώνετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι έως ότου γίνει διάφανο για 5΄-6΄λεπτά. Προσθέτετε την πιπεριά και σοτάρετε για 2΄-3΄ λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε τη φέτα, τα ντοματίνια, τις ελιές, τον βασιλικό και την κάππαρη. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η φέτα με τη θερμοκρασία της κατσαρόλας. Ρίχνετε τις βίδες και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε πολύ καλά και ελέγχετε το αλατοπίπερο. Σερβίρεται ζεστή αμέσως ή κρύα σαν σαλάτα.

Μακαρονάδα Crudaiola
από το Pandespani.com 

Υλικά:
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια, με ό,τι ζουμί βγάλουν
2 φρέσκες μοτσαρέλες σε κυβάκια
15-20 μεσαία φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου σε λωριδίτσες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πακέτο μακαρόνια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
10 ντοματάκια και φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα
προαιρετικά: 1-2 κ.σ. πέστο Τζενοβέζε

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα:
Σε μπολ βάζετε όλα τα υλικά και τα ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι. Ναι, η σάλτσα σας δεν θέλει βράσιμο.
Βράζετε τα μακαρόνια και τα σουρώνετε, κρατώντας χωριστά μισό φλιτζάνι τσαγιού από το νερό που έβρασαν. Τα αδειάζετε στην κατσαρόλα, ρίχνετε τη σάλτσα (και το πέστο, αν θέλετε) και ανακατεύετε, προσθέτοντας λίγο από το νερό που κρατήσατε, αν χρειάζεται, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μακαρονάδα με μελιτζάνες
από το iCookGreek.com

Υλικά
2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες ή κύβους
χοντρό αλάτι για το ξεπίκρισμα
500 γρ. σπαγγέτι Νο 6
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
100 γρ., ψιλοκομμένα μανιτάρια
2 σκελίδες (ψιλοκομμένες) σκόρδο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 κύβος λαχανικών
400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
200 γρ., τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
μαϊντανός ή βασιλικός για το γαρνίρισμα
αλάτι (όσο θέλετε)
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Πασπαλίζετε τις μελιτζάνες με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20’ ώστε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στεγνώνετε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τις μελιτζάνες λίγες λίγες μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα ντοματάκια, τον κύβο και αλατοπίπερο. Μόλις πάρουν δυο βράσεις ρίχνετε στη σάλτσα τις τηγανισμένες μελιτζάνες. Σιγοβράζετε τη σάλτσα 20’ περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζετε. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα μελιτζάνας και πασπαλίζετε με το τυρί. Σερβίρετε αμέσως, αφού γαρνίρετε με λίγο βασιλικό ή μαϊντανό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v