5 ευφάνταστες συνταγές για μακαρονάδες

Ξεχάστε το βαρετό δίλημμα λευκή ή κόκκινη σάλτσα. Έχουμε πέντε λαχταριστές συνταγές για μακαρονάδες με μελιτζάνες, με κολοκυθάκια, με ροκφόρ και μέντα, με κάπαρη και λεμόνι, για να δείτε τα ζυμαρικά με άλλο μάτι.
5 ευφάνταστες συνταγές για μακαρονάδες
Τα ζυμαρικά είναι, πιθανότατα, μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας: Μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, ταιριάζουν με τα πάντα και αρέσουν σε όλους. Βέβαια, το ότι είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε (ως φοιτητές περιλούζοντάς τα με κέτσαπ) δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν όσο περίπλοκα θέλουμε, και να αναχθούν σε ένα μικρό γαστρονομικό θαύμα, έτοιμο να διεκδικήσει αστέρι Michelin. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάλογη έμπνευση, ή η κατάλληλη σάλτσα –κι αν δεν έχετε την πρώτη, έχουμε πέντε λεπτομερέστατες συνταγές για την δεύτερη λύση, έτοιμες στο πιάτο.

Πέννες με σάλτσα μελιτζάνας
από το Mama365.gr

Υλικά (για 4 άτομα):
1 πακέτο ζυμαρικά πέννες
4 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
1-1½ κιλό μελιτζάνες
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Λίγο φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι-πιπέρι
Τριμμένη, ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες και μετά σε τετραγωνάκια, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για περίπου μία ώρα, για να ξεπικρίσουν. Στο μεταξύ, ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Αφού περάσει μία ώρα, πλένετε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζετε καλά για να φύγουν τα νερά. Βάζετε και τα ζυμαρικά να βράζουν.

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε. Έπειτα ρίχνετε τις μελιτζάνες, τις ανακατεύετε για να τσιγαριστούν λίγο, χωρίς να μαυρίσουν, και προσθέτετε την ντομάτα, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε την σάλτσα για περίπου μισή ώρα. Σερβίρετε με τα ζυμαρικά, προσθέτοντας τριμμένη μυζήθρα.

Σπαγκέτι με σως ροκφόρ και μέντα
από το blog Οι Καλύτερες Συνταγές μου της Φωτεινής Παλιεράκη 

Υλικά (για 4 άτομα):
1 πακέτο ζυμαρικά 6 νούμερο
250ml κρέμα γάλακτος
50γρ. ροκφορ
50γρ. παρμεζάνα (2 κουταλιές της σούπας)
1 κουταλάκι του γλυκού μέντα ή δυόσμο ξερό, τριμμένο
πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζετε στο κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, και ξεκινάτε να τη ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το ροκφόρ και το λιώνετε προσεκτικά μέσα στην κρέμα. Αφήνετε την κρέμα να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου ακόμα μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά και τη σβήνετε. Στο τελείωμα προσθέτετε μία πρέζα μέντα ή δυόσμο ξερό, την παρμεζάνα και λίγο πιπέρι. Δεν χρειάζεται να βάλετε αλάτι, γιατί το φαγητό είναι ήδη αλμυρό.

Αν θέλετε να "παίξετε" λίγο ακόμα με τη σάλτσα και τη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 4-5 ντοματίνια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση. Βράζετε τα μακαρονάκια σας και προσθέτετε τη σάλτσα στα έτοιμα σουρωμένα μακαρόνια ώστε να πάει παντού.

Ριγκατόνι Πριμαβέρα
από το LoveCooking.gr

Υλικά:
1 ½ φλιτζάνι καρότο κομμένο σε λωρίδες
1 πακέτο κοντά ζυμαρικά (πένες, ριγκατόνι)
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
1 φλιτζάνι αρακά
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1/3 του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, αλατίζουμε και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τα καρότα για 3 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και εν συνεχεία βράζουμε για όση ώρα αναγράφει στο κουτί τα ζυμαρικά. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά.

Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια, τον αρακά, το σκόρδο. Σβήνουμε με λευκό κρασί. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε την κρέμα το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για άλλα 2 λεπτά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και βασιλικό και σερβίρουμε.

Πένες με κοτόπουλο και σάλτσα πέστο
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
500 γρ. πένες
μισό φλ. βασιλικό
3 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά σε φέτες
2 κρεμμύδια
50 γρ. πράσινες ελιές σε φέτες
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε λωρίδες
8 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά βούτυρο
250 γρ. ζωμό κοτόπουλου
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε το βασιλικό, το σκόρδο και το τυρί στο μπλέντερ με πέντε κουταλιές λάδι και δυο-τρεις κουταλιές νερό, για να φτιάξουμε το πέστο. Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο λάδι και μια κουταλιά βούτυρο. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και στο ίδιο λάδι σωτάρουμε τις πιπεριές, τις ελιές και τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλο. Βράζουμε για λίγο μέχρι να σωθούν τα υγρά και προσθέτουμε τις πένες και το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε καλά. Τέλος τα περιχύνουμε με τη σάλτσα πέστο που έχουμε φτιάξει και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως.

Λινγκουίνι με λεμόνι και κάπαρη
από το AboutPasta.gr 

Συστατικά:
1/2 κιλό λιγκουίνι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα κάπαρη (Σαντορίνης)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Λίγα φύλλα παρμεζάνας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράστε τα λιγκουίνι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μια γενναία δόση αλάτι (περίπου 1 - 2 κουταλιές της σούπας). Σουρώστε τα ζυμαρικά σας εγκαίρως ώστε να γίνουν "al dente" και να μη χάσουν την ελαστικότητα και την υφή τους. Ψιλοκόψτε το σκόρδο και βάλτε το για λίγο στη φωτιά μαζί με την κάπαρη και το λάδι, ώστε να αναδειχθούν τα αρώματά τους. Δε χρειάζεται να τσιγαριστούν για πολύ χρόνο. Υπολογίστε γύρω στα 30 δευτερόλεπτα. Σβήστε το αρωματισμένο λάδι με το φρεσκοστυμμένο λεμόνι και ανακατέψτε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά, έτσι ώστε να δέσουν καλά μεταξύ τους. Για να ενισχύσετε το άρωμα, σερβίρετε το πιάτο συνοδεύοντάς το με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικά λεπτά φύλλα παρμεζάνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v