Μίλα μου για… συνταγές με μήλα

Εν αρχή ην η μηλόπιτα. Εν συνεχεία οι εναλλακτικές της, το κλασικό κι αγαπημένο στρούντελ, το ευκολότερο apple crumble. Και ένα βήμα παραπέρα, η ανατρεπτική τονοσαλάτα με μήλο και το ταψί που ευωδιάζει καραμελωμένα μήλα και μπέικον.
Μίλα μου για… συνταγές με μήλα
Έχουν γίνει σύμβολο, έχουν πρωταγωνιστήσει σε παροιμίες και παραμύθια, έχουν διακοσμήσει τα gadgets μας… Πόσος καιρός έπρεπε να περάσει μέχρι να μπουν και στις συνταγές μας, και να κατακτήσουν την θέση που τους αξίζει στην κουζίνα μας; Από την παραλλαγή της κλασικής μηλόπιτας, μέχρι το chutney που θα συνοδεύσει τα ψητά μας όλο τον χειμώνα, και από το κλασικό στρούντελ μέχρι την εναλλακτική τονοσαλάτα με μήλο, συγκεντρώνουμε πέντε συνταγές για να τιμήσουμε τον… απαγορευμένο καρπό της εποχής όπως του αξίζει.

Στρούντελ
από το LoveCooking.gr

Υλικά:
5 μέτρια μήλα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 βανίλια
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
20 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
80 γραμμάρια σταφίδες
3 κουταλιά της σούπας γάλα
1 αβγό
1/2 λεμόνι (χυμός)
Φύλλο κρούστας ή σφολιάτα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου τα περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού. Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε το πρώτο φύλλο κρούστας με βούτυρο και απλώνουμε από πάνω το δεύτερο. Βουτυρώνουμε ξανά. Στο 1/3 (κατά μήκος) του φύλλου ρίχνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε μπαστούνι. Κλείνουμε τις άκρες καλά. Χτυπάμε το γάλα με το αβγό και αλείφουμε την επιφάνεια και τις άκρες. Τοποθετούμε σε ταψί βουτυρωμένο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 25 λεπτά. Μόλις κρυώσουν πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.

Τονοσαλάτα με μήλα
από το GreekCook.gr

Υλικά:
1 κονσέρβα τόνου
2 πράσινα μήλα
1,5 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε τον τόνο, τρίβουμε από το χοντρό μέρος του τρίφτη τα μήλα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Καλή όρεξη!



Καραμελωμένα μήλα με λουκάνικα και μπέικον
από το LoveCooking.gr

Υλικά:
8 φέτες καπνιστό μπέικον
8 μεσαίου μεγέθους χοιρινά λουκάνικα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 μήλα με τη φλούδα κομμένα σε 8 λωρίδες το καθένα

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Τυλίγουμε με μια φέτα μπέικον όλα τα λουκάνικα. Ζεσταίνουμε λάδι σ' ένα τηγάνι και ροδίζουμε τα λουκάνικα. Στη συνέχεια τα βάζουμε σ' ένα σκεύος για το φούρνο και τα ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε στο ταψί τα μήλα και ψήνουμε ακόμα για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Τα σερβίρουμε με ένα συνοδευτικό πατάτας.



Apple crumble
από τις Συνταγές της παρέας

Υλικά:
Για το κραμπλ:
• 35 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
• 35 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
• 20 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
• 35 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
Για τη γέμιση:
• 400 γραμμάρια μήλα, αποφλοιωμένα, κομμένα στα τέσσερα
• 50 γραμμάρια ζάχαρη
• 1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C. Βάλτε τα μήλα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και τοποθετήστε τα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετήστε το αλεύρι και τη βρώμη σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά. Κόψτε τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) σε μικρούς κύβους και προσθέστε την στο αλεύρι. Ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας μέχρι να μοιάζει η υφή με ψίχουλο. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Καλύψτε τα μήλα με το κραμπλ. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.

Chutney με μήλα και σταφίδες
από τις Συνταγές της παρέας

Γλυκόξινη μαρμελάδα, που συνοδεύει κρύο κρέας σε φέτες, αλλαντικά, τυριά, κράκερς ή δίνει νοστιμιά σε σάντουιτς.

Υλικά:
3,5 κιλά μήλα
500 γραμμάρια ξανθές σταφίδες
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 λίτρο άσπρο ξύδι
1,5 κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
1,5 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μέτρια κυβάκια. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για μιάμιση ώρα περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα - προσοχή να μην κολλήσει, ειδικά οι σταφίδες, που πάνε στον πάτο. Μετά από την μισή ώρα που βράζει το μείγμα, το πατάμε με πρες-πουρέ μέσα στην κατσαρόλα, για να λιώσουν κάποια μεγάλα κομμάτια. Θα μείνουν κομματάκια, αλλά αυτό είναι θετικό. Όταν το μείγμα δέσει, όπως είναι ζεστό, γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε αμέσως, με προσοχή. Αφήνουμε το μείγμα να ωριμάσει για 4-6 εβδομάδες, πριν το καταναλώσουμε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v