5 συνταγές για σπιτικό παγωτό

Από την κλασική βανίλια μέχρι το νέο hit του καλοκαιριού, το γιαούρτι, και από την εναλλακτική πραλίνα μέχρι το σορμπέ και το καϊμάκι, «μαγειρεύουμε» πέντε λαχταριστές συνταγές για σπιτικό παγωτό, τώρα που… καιγόμαστε πολύ.
5 συνταγές για σπιτικό παγωτό
Ναι, παχαίνει. Ναι, έχει αρκετά λιπαρά. Ναι, μπορούμε να δροσιστούμε με ένα φρούτο ή ένα μπουκάλι κρύο νερό. Ποιος αρκείται, όμως στο νερό, και ποιον νοιάζουν οι θερμίδες, όταν έχει απέναντί του ένα μπολ με λαχταριστό παγωτό, την ίδια στιγμή που οι δρόμοι βγάζουν φλόγες από τον καύσωνα;

Και οι τελευταίες αντιστάσεις μπορούν να καμφθούν, άλλωστε, όταν το παγωτό είναι σπιτικό και έχετε φροντίσει να το φτιάξετε με τα χεράκια σας. Γι’ αυτό το καλοκαίρι, εντοπίζουμε πέντε απλές αλλά και πιο «περίτεχνες» γεύσεις, κλασικές αλλά και εναλλακτικές προτάσεις, τα… «SOS» αλλά και αγαπημένες ελληνικές λιχουδιές για συνοδεία, και παραθέτουμε (ούτε έναν, ούτε δύο, άλλα) πέντε τρόπους να ικανοποιήσετε τον «ιδρωμένο» ουρανίσκο σας.

Κλασικό παγωτό κρέμα

Υλικά:
4 κρόκους αβγών
3/4 της κούπας ζάχαρη (μπορούμε να βάλουμε και μια κούπα, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε)
1 λίτρο γάλα
250ml κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
2 βανίλιες

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματίσουν ένα πηχτό και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς να πάρει βράση και το προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπέν μαρί). Προσθέτουμε τις βανίλιες , το αλάτι το βούτυρο και το χυμό λεμόνι. Η κρέμα είναι έτοιμη μόλις δέσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και τοποθετούμε στην κατάψυξη, μέχρι να μισοπαγώσει. Βγάζουμε, χτυπάμε για λίγο στο χέρι ή το μίξερ, το ξανατοποθετούμε στην κατάψυξη και παγώνουμε τελείως.
*Την συνταγή βρήκαμε στο GreekCook.gr 

Σορμπέ πραλίνας φουντουκιού με καφέ και μπαχαρικά

Υλικά:
400 γρ. πραλίνας φουντουκιού (τύπου μερέντα, νουτέλα)
3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ σκόνη
1 κ.σ. κινέζικο μείγμα 5 spice ή μείγμα μπαχαρικών με κανέλα, γλυκάνισο, πιπέρια, γαρύφαλλο
1φλ. νερό κρύο
Σιρόπι:
600 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε σιρόπι, βράζοντας νερό και ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά – μπορούμε να το έχουμε φτιάξει και από την προηγούμενη ημέρα. Όταν εχει κρυώσει, προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών, τον καφέ διαλυμένο στο φλιτζάνι με το νερό, την πραλίνα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα ενιαίο νερουλό μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα σε ορθογώνιο αλουμινένιο σκεύος τροφίμων της μιας χρήσης, κλείνουμε με το χάρτινο καπάκι του και τοποθετούμε στη κατάψυξη για 12 ώρες.
*Την συνταγή βρήκαμε στο SintagesPareas.gr 

Παγωτό με φιστίκι Αιγίνης

Υλικά:
500γρ. γάλα
500γρ. κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη
8 κρόκοι αυγών
1 μπαστουνάκι βανίλια
¼ της κούπας κουαντρό
1 κούπα φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα
Χρώμα (λίγες σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα, μισή κούπα ζάχαρη και την βανίλια. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα και ρίχνουμε μέσα το ζεστό μίγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας. Ξαναρίχνουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πυκνώσει. Προσθέτουμε το κουαντρό και το χρώμα και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Το τοποθετούμε έπειτα στην κατάψυξη και το ανακατεύουμε ανά 40 λεπτά για να αποκτήσει καλή υφή. Μετά την πρώτη ώρα –όταν δηλαδή το μίγμα θα είναι μέτρια παγωμένο και θα μπορεί να δεχθεί τα φυστίκια, προσθέτουμε τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά.

Παγωτό γιαούρτι

Υλικά:
450γρ. γιαούρτι σακούλας
150γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα, τη ζάχαρη και το λεμόνι. Το
τοποθετούμε σε ένα μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη και το χτυπάμε ανά μισή ώρα έξι φορές. Μπορούμε να συνοδεύσουμε το παγωτό γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
*Την συνταγή βρήκαμε στο GreekMasa.gr

Παγωτό καϊμάκι

Υλικά:
4 1/2 φλιτζάνια γάλα
15 γραμμάρια σαλέπι
1 1/4 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη να ζεσταθεί και ανακατεύουμε για να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη άλλα χωρίς να πάρει βράση το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο από το ζεστό γάλα, το σαλέπι και την βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το σαλέπι. Προσθέτουμε σταδιακά το καυτό γάλα στο μείγμα με το σαλέπι και όταν έχουμε βάλει το μισό περίπου, τοποθετούμε την κατσαρόλα με το σαλέπι στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα. Το σουρώνουμε και αφού κρυώσει προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το παγωτό καϊμάκι στην κατάψυξη και κάθε 25 λεπτά για τις επόμενες 2 ώρες το ανακατεύουμε ώστε να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι στο παγωτό μας.
*Την συνταγή βρήκαμε στο Sidages.gr 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v