Θαλασσινές συνταγές: 5 +1 λόγοι να… ψαρώσετε

Μπορεί να μας ψήνουν το ψάρι στα χείλη, εμείς όμως το μαγειρεύουμε όπως του… αρμόζει και ετοιμάζουμε έξι λαχταριστές συνταγές που φέρνουν αέρα θαλασσινό στην κουζίνα και το τραπέζι μας.
Θαλασσινές συνταγές: 5 +1 λόγοι να… ψαρώσετε
Τηγανιτά, ψητά, μαριναρισμένα, στη λαδόκολλα, στο γκριλ, μόνα τους ή με λαχανικά, σε σούπες, αλλά και σαν μεζές, τα ψάρια μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες και νόστιμο γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, ωμέγα 3 λιπαρά, αλλά και πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία ωφελούν την όραση αλλά και την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Και επειδή το καλοκαίρι τους… ταιριάζει, φέρνουμε από σήμερα αέρα θαλασσινό στην κουζίνα μας και (ξε)ψαρώνουμε με έξι εύκολες και λαχταριστές συνταγές με βάση την συναγρίδα, τον σολομό, τον γαλέο, τον μπακαλιάρο, τον γαύρο και τις σαρδέλες.

Συναγρίδα της Έλενας

Υλικά (για 2 άτομα):
1 κιλό συναγρίδα καθαρισμένη
4 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
Χονδρό αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λίγο ελαιόλαδο
Θυμάρι
Για την σάλτσα: Λάδι, λεμόνι, μουστάρδα

Ετοιμασία: Πείτε στον ιχθυοπώλη να «χαράξει» τις δύο πλευρές του ψαριού βαθιά. Μέσα σε αυτές θα βάλετε μια μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένο και από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τοποθετήστε το ψάρι σε ένα πυρέξ και στην κοιλιά του ψαριού βάλτε κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και λίγο ακόμα μαϊντανό. Πρώτα αλείψτε το ψάρι με ελαιόλαδο και απλώστε σε όλο το ψάρι απέξω χονδρό αλάτι, ρίξτε από πάνω λίγο πιπέρι, ρίγανη και λίγο θυμάρι (1 κουταλιά του γλυκού). Ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, ίσα ίσα να καλυφθεί η επιφάνεια του πυρέξ. Το ψήνετε στον φούρνο στην χαμηλότερη σκάλα με αντίσταση πάνω κάτω για 45 λεπτά. Στα μισά του χρόνου το αλλάζετε πλευρά. Όταν ετοιμαστεί, φτιάξτε την σάλτσα (λάδι, λεμόνι, μουστάρδα στο μπλέντερ) και περιλούστε το με αυτήν όσο ακόμα είναι ζεστό.

Μαριναρισμένος σολομός σχάρας με λαχανικά


Υλικά (για 2 άτομα):
4 φιλέτα σολομού καθαρισμένα χωρίς κόκκαλα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. βότκα
Λίγη ρίγανη
Αλατοπίπερο
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Λαχανικά της αρεσκείας σας (μπρόκολο, κολοκυθάκι, καρότο)

Ετοιμασία: Βάζετε σε μια γαβάθα το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, τη βότκα, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Αυτή θα είναι η μαρινάδα σας. Πλένετε τις φέτες του σολομού και τις βάζετε μέσα στην γαβάθα με την μαρινάδα, την οποία αφήνετε στο ψυγείο για πέντε με έξι ώρες. Στραγγίζετε και ψήνετε τον σολομό στο γκριλ για 15 περίπου λεπτά μέχρι οι φέτες να «σφίξουν». Παράλληλα βράζετε τα λαχανικά για δέκα λεπτά και συνοδεύετε τα φιλέτα με αυτά.

Ψητός γαλέος στην λαδόκολλα

Υλικά:
1 κιλό γαλέος φρέσκος ή κατεψυγμένος σε φιλέτα
2 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
12 ντοματίνια κομμένα
2 κ.σ κάππαρη
1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
2 κλαράκια ρίγανη

Ετοιμασία: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και παράλληλα σε ένα τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και προσθέτετε τις ντομάτες με την κάππαρη. Αλατίζετε και μαγειρεύετε για πέντε λεπτά. Ύστερα χωρίζετε το ψάρι στα τέσσερα και το αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές. Κόβετε τέσσερα μεγάλα κομμάτια λαδόκολα, λαδώνετε το κέντρο της καθεμιάς και τοποθετείτε από ένα κομμάτι ψάρι. Προσθέτετε τις φέτες λεμονιού πάνω στο ψάρι και φρέσκια ρίγανη και μοιράζετε τα ψιλοκομμένα ντοματίνα πάνω σε κάθε κομμάτι. Διπλώνετε τις λαδόκολλες και τις δένετε με σπάγκο μαγειρικής κάνοντας έναν φιόγκο για να ανοίξουν εύκολα μετά. Τοποθετείτε τα «πακετάκια» σε ένα ταψί και τα ψήνετε για 25 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά.

Φιλέτα μπακαλιάρου με σάλτσα μουστάρδας

Υλικά (για 4 άτομα):
8 φιλετάκια μπακαλιάρου
Αλάτι – πιπέρι
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα καλής ποιότητας
Χυμός από δύο λεμόνια
½ κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κάπαρη (προαιρετικά)

Ετοιμασία: Αλατοπιπερώνετε τα φιλετάκια, τα βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο και προσθέτετε νερό ως τη μέση. Σκεπάζετε το τηγάνι και ψήνετε σε μέτρα φωτιά για 15 λεπτά. Αφαιρείτε το ψάρι με τρυπητή κουτάλα. Στο ζουμάκι που έμεινε προσθέτετε το κρασί, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού και τα αφήνετε 2-3 λεπτά να βράσουν. Ωστόσο σε ένα φλιτζανάκι με 3 κουταλιές νερό διαλύετε το κορν φλάουρ, το προσθέτετε στη σάλτσα και ανακατεύετε. Προσθέτετε αν θέλετε και την κάπαρη. Μόλις πήξει λίγο η σάλτσα αποσύρετε το σκεύος από την φωτιά.
Σερβίρετε τα φιλέτα περιχύνοντας με τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Γαύρος μαρινάτος

Υλικά:
1 κιλό γαύρος
5 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Καλαμποκέλαιο
Χονδρό αλάτι
Ξύδι

Ετοιμασία: Καθαρίζετε και ξεπλένετε καλά τους γαύρους και τους στρώνετε σε ένα ταψί. Το σκεπάζετε με ξύδι και ρίχνετε από πάνω μια χούφτα αλάτι. Έπειτα το καλύπτετε με μία μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για δώδεκα ώρες. Αφού αυτές περάσουν βγάζετε την ραχοκοκαλιά από κάθε ψάρι και τα στρώνετε σε ένα τάπερ, φτιάχνοντας σειρές τις οποίες πασπαλίζετε με μαϊντανό και σκόρδο. Στο τέλος προσθέτετε το λάδι μέχρι να σκεπάσει όλα τα ψάρια και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρετε. Είναι ιδανικός μεζές για ουζοκατάνυξη.

Σαρδέλες τυλιχτές σε αμπελόφυλλα

Υλικά για 2 άτομα:
Μισό κιλό μεγάλες σαρδέλες, πλυμένες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλι και κόκαλο
Αμπελόφυλλα, τόσα όσα και οι σαρδέλες
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 λεμόνια κομμένα σε λεπτές φέτες (ημικύκλια)
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές ροδέλες
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 ντομάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Αλάτι - πιπέρι

Ετοιμασία: Ζεματήστε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώστε και γεμίστε την κοιλιά κάθε σαρδέλας με λίγο μαϊντανό, λίγο σκόρδο και μία φέτα λεμόνι. Τυλίξτε σφιχτά την κάθε σαρδέλα με ένα αμπελόφυλλο.

Όταν ολοκληρώσετε το τύλιγμα απλώστε το ταψί πρώτα τις ντομάτες, μετά τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώστε. Τοποθετήστε πάνω τους τις σαρδέλες βάζοντας και ανάμεσά τους φετούλες με λεμόνι. Όσο μαϊντανό και σκόρδο περισσέψει μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από τις σαρδέλες. Ραντίζετε με λάδι και ψήνετε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v