Online συνταγές: Κάτι μαγειρεύει το ελληνικό internet

Κλείνουμε τους τσελεμεντέδες και ανοίγουμε... τους υπολογιστές. Δέκα "γευστικά" ελληνικά sites υπόσχονται να εμπνεύσουν και να τελειοποιήσουν τη σχέση μας με την κουζίνα, μέσα από συνταγές, tips και... tricks.
Online συνταγές: Κάτι μαγειρεύει το ελληνικό internet
των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη 

Είναι Κυριακή πρωί και περιμένεις τα πεθερικά για φαγητό. Θέλεις να κλείσεις το στόμα της πεθεράς σου, και μάλιστα με ένα γεύμα που όμοιό του δεν θα έχει ξαναδοκιμάσει. Αλλά δεν έχεις ιδέα τι -και κυρίως πώς- να μαγειρέψεις. Τι κάνεις; Απλά ανοίγεις τον υπολογιστή, πληκτρολογείς, π.χ. «κατσικάκι στον φούρνο», στο Google και εμφανίζονται μπροστά σου δεκάδες συνταγές από τις οποίες έχεις απλά να επιλέξεις αυτήν που κρίνεις εγκυρότερη. Θέλεις να γλιτώνετε ακόμα περισσότερο χρόνο; Ξεχώρισε από τα πληρέστερα ελληνικά sites μαγειρικής αυτό που σου ταιριάζει και… στην κουζίνα ολοταχώς! 

Love Cooking : Όταν η αγάπη για τη μαγειρική συναντά τις δυνατότητες του internet, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι… νοστιμότατο. Οι συνταγές του Love Cooking παρουσιάζονται, πέρα από το αναλυτικό τους κείμενο, και μέσα από βίντεο, που εξηγούν αναλυτικά κάθε στάδιο της προετοιμασίας και εκτέλεσής τους, κάνοντας τη διαδικασία παιχνιδάκι, ακόμα και για τον πλέον αρχάριο. Και τι συνταγές… Από τις παραδοσιακότερες νοστιμιές της μαμάς μέχρι ευφάνταστες δημιουργίες εμπνευσμένες από τη διεθνή κουζίνα, ταξινομημένες σε κατηγορίες όπως «απλά και γρήγορα», «υγιεινά», «με τέσσερα υλικά», «για ιδιαίτερες περιστάσεις», εδώ θα βρείτε όχι μόνο οδηγίες αλλά και έμπνευση για να δημιουργήσετε. Μας αρέσει πολύ και το blog του site, που λέγεται «Περί Ορέξεως», αλλά και οι αναλυτικοί οδηγοί για shopping και γευστικές εξόδους στην Αθήνα.

Νηστικό Αρκούδι: Το site της ομώνυμης τηλεοπτικής εκπομπής διαθέτει, πρώτα απ’ όλα, χιούμορ. Θα το παρατηρήσετε από την πρώτη… σελίδα, ρίχνοντας απλά μια ματιά στις κατηγορίες του: κάτω από τις κλασικές συνταγές «του ψαρά», «του μανάβη», «του χασάπη», φιγουράρουν εκείνες «του μοντέλου», «του bar», «του βιαστικού» και… «του πυροσβέστη». Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε συνταγές με βάση τον τρόπο παρασκευής τους –κατσαρόλα, τηγάνι, φούρνος κλπ– αλλά και να πάρετε ιδέες από τα μενού, τα οποία περιλαμβάνουν νηστίσιμα, γρήγορα, διαιτητικά και εορταστικά. Λατρεύουμε, επίσης, το νέο λεξικό γαστρονομίας, που εξηγεί εν συντομία τις άγνωστες λέξεις που θα συναντήσετε σε όλες τις στήλες των γαστρο-κριτικών: από τη μοριακή γαστρονομία μέχρι τον Antony Bourdain και τον Κυρ Γιάννη. Δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο, οπότε έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι τα καλύτερα έρχονται.

Η Κουζίνα της Μαμάς: Ο τηλεοπτικός Ευτύχης, που γυρνάει την Ελλάδα ψάχνοντας νόστιμες και υγιεινές συνταγές έχει, φυσικά, το δικό του γευστικό site. Οι συνταγές του χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τα υλικά που περιλαμβάνουν, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη χορτοφαγική κουζίνα. Δε θα βρείτε εδώ εξεζητημένα διεθνή trends και συνδυασμούς που θα αξίωναν αστέρια Michelin. Θα βρείτε, όμως, οδηγίες για να τυλίξετε πίτες, να φτιάξετε κοκορέτσι και αρνάκι λεμονάτο, και να μαγειρέψετε ζεστές σούπες, γραμμένες όπως θα σας τις έδινε η μαμά. Στην κατηγορία Προορισμοί, οι συνταγές ταξινομούνται με βάση τον τόπο προέλευσής τους, από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, για ατελείωτες ώρες… ξεφυλλίσματος.

Οι Συνταγές της Παρέας: Η διαδικτυακή Παρέα έχει συνταγές, ιδέες και οδηγίες για τα πάντα: από το πώς ανοίγουμε φύλλο και το πώς γεμίζουμε τις ντομάτες μέχρι το πώς διπλώνουμε τις χαρτοπετσέτες για το επίσημο τραπέζι και πώς διακοσμούμε το σπίτι με… νόστιμα διακοσμητικά. Εν ολίγοις, μην μπείτε αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας ή αν δεν είστε τύπος που μένει προσηλωμένος στο στόχο του –θα το ανοίξετε αναζητώντας μια συνταγή για ψητό κοτόπουλο και θα καταλήξετε τρεις ώρες αργότερα να έχετε διαβάσει τα πάντα, εκτός από αυτή. Μεγάλο ατού, εκτός όλων των άλλων, το forum στο οποίο η Παρέα και οι αναγνώστες της γίνονται μια μεγάλη… παρέα, που ανταλλάσσει απόψεις, απορίες και –το μαντέψατε– συνταγές.

Greek Cook: Εδώ θα έρθετε όχι μόνο για να μάθετε και να εμπνευστείτε, αλλά και για να συμβάλλετε στο «χτίσιμο» του μενού, στέλνοντας τη δική σας συνταγή. Οι συνταγές είναι ταξινομημένες ανά υλικό, αλλά και ανά… διάθεση –μερακλίδικες, εργένικες, γρήγορες, ethnic, πασχαλιάτικες… Χωρίζονται, επίσης, σε εκείνες που «αρέσουν» και σε εκείνες που «διχάζουν», ανάλογα με τα σχόλια που λαμβάνουν από τους χρήστες του site. Στο section «συμβουλές» θα βρείτε οδηγίες για… τα πάντα, από το πώς θα διατηρήσετε τη φέτα για περισσότερο καιρό μέχρι πώς θα ανοίξετε ένα μπουκάλι σαμπάνια, ενώ διαβάζοντας το γλωσσάρι θα μάθετε, επιτέλους, τι είναι οι ακανέδες και ποια η διαφορά τους από τα φοινίκια.

Sintages.gr: Από τα πιο λιτά και εύχρηστα sites μαγειρικής, απευθύνεται σε όσους βιάζονται να βρουν μία απλή συνταγή ενώ έχουν ήδη ανάψει τον φούρνο. Οι συνταγές του… Sintages, περιλαμβάνουν αμέτρητα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, τα οποία χωρίζονται στις βασικές κατηγορίες: Γλυκά, Ζυμαρικά, Κρεατικά, Λαχανικά, Ορεκτικά, Πίτες, Πουλερικά, Σαλάτες, Σάλτσες, Σούπες, Ψαρικά και Ψωμιά. Δυστυχώς, όμως, δεν προβάλει φωτογραφία του κάθε πιάτου. Η ιστοσελίδα λειτουργεί από το 2001, δίνοντας την δυνατότητα, σε όσους αναγνώστες το επιθυμούν, να γίνουν μέλη και να προσθέτουν τις δικές τους συνταγές, δεχόμενοι, φυσικά, βαθμολογία -με αστεράκια στο τέλος του κειμένου- από όσους τις ακολουθούν. Τα μέλη του Sintages.gr μπορούν ακόμα να στέλνουν ερωτήσεις και απορίες στον σεφ του site. Κρίμα, όμως, που το «Γλωσσάριο» -πάνω δεξιά- του site δεν έχει ούτε μία λέξη μέσα…

Συνταγές Μαμάς: Πράγματι, μία μαμά που μαγειρεύει συνέχεια για τα παιδιά της δημιούργησε αυτό το site -όπως μας ενημερώνει μέσα από την κατηγορία «Σχετικά»- με την λαχταριστή αρχική σελίδα: χοιρινό με πατάτες στον φούρνου που σου έρχεται να το φας μέσα από την οθόνη. Λιτό, κομψό και εύχρηστο, περιέχει, πέραν όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, συνταγές και από όσπρια, νηστίσιμα και πίτσες. Η ποικιλία δεν είναι τεράστια, αλλά περιέχει όλα αυτά που απαιτείται να ξέρουμε να μαγειρεύουμε, αν θέλουμε να ανέβουμε… level. Οι συνταγές, άλλωστε, φαίνονται προσεγμένες, και αν έχουμε απορίες μπορούμε απλά να στείλουμε ένα mail στην μαμά μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

E-Syntages.gr: Από τα νεώτερα sites μαγειρικής -δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2009- το e-syntages δεν περιέχει απλά συνταγές όλων των ειδών, οι οποίες προέρχονται από τους δημιουργούς του site αλλά και από τους αναγνώστες του, αλλά και μία ολόκληρη θεματολογία πάνω σε θέματα φαγητού. Οι κατηγορίες των συνταγών είναι περισσότερο εξειδικευμένες -από ό,τι σε άλλα αντίστοιχα sites- καθώς περιέχουν ιδέες για γαρνιτούρες, αυγά, πατάτες, ρύζια, μουσακάδες/σουφλέ, κιμάς και κυνήγι. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε, επίσης, «Μικρά Μυστικά» για το μαγείρεμα, πληροφορίες για τυριά και μπαχαρικά, καθώς και συνταγές της διεθνούς κουζίνας –από Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Στην Κουζίνα: Πλήρες, οργανωμένο και αναλυτικό, το site αυτό περιέχει αμέτρητες συνταγές για παραδοσιακά πιάτα από όλη την Ελλάδα, συνταγές της ξένης κουζίνας αλλά κατηγοριοποιημένες συνταγές για «φθηνά γεύματα», «gourmet γεύματα» και γεύματα «έτοιμα σε 20 λεπτά». Ακόμα, θα βρείτε πλούσιο υλικό με «Συμβουλές» μαγειρέματος καθώς και πιάτα για διαβητικούς. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πόσο βοηθάει τον χρήστη η δυνατότητα «αναζήτησης» της συνταγής που ψάχνει. Δυστυχώς, και σε αυτήν την περίπτωση δεν προβάλλονται φωτογραφίες δίπλα στα πιάτα.

Γλυκές Αλχημείες: Η λίστα μας δεν θα μπορούσε να μην περιέχει την ιστοσελίδα της εκπομπής του διάσημου σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιου Παρλιάρου, ο οποίος μας καθηλώνει κάθε Σάββατο απόγευμα στις τηλεοράσεις με την προετοιμασία των λαχταριστών γλυκών του. Στο site Γλυκές Αλχημείες, το οποίο εντάσσεται στο επίσημο site του Mega TV, θα βρείτε όλες τις συνταγές γλυκών που έχει παρουσιάσει ο Παρλιάρος στην ομώνυμη εκπομπή, και μάλιστα με το σχετικό video της κάθε συνταγής δίπλα από το κείμενο με τα υλικά και την εκτέλεση. Τέλος, στο site θα δείτε όλες τις απαντήσεις που έχει δώσει ο Στέλιος Παρλιάρος στις κατά καιρούς ερωτήσεις των τηλεθεατών, καθώς και την κατηγορία «Το ξέρατε;» με ενδιαφέρουσες, παράξενες, αστείες και παράδοξες πληροφορίες για τον κόσμο του γλυκού. Μακράν η καλύτερη ιστοσελίδα για συνταγές γλυκών.

* Πέρα από τα sites, η αγάπη για τη μαγειρική ανθεί και στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Γεύσεις, ιδέες και έμπνευση για τις ώρες εντός και εκτός κουζίνας αντλούμε καθημερινά από τα Αθήναιου Βορβορυγμοί, Magica de Spell is Cooking, Hungry for Life και e-Kouzina. Επισκεφθείτε τα, αξίζουν όσο από το χρόνο σας μπορείτε να τους αφιερώσετε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v