Η αγαπημένη αλοιφή της Καθαράς Δευτέρας (και όχι μόνο) δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο. Σου βρήκαμε δύο παραδοσιακές συνταγές για να την πετύχεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αν μας ρωτάς, είναι μακράν το αγαπημένο μας έδεσμα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας –ειδικά όταν είναι φτιαγμένη με μπόλικο λεμόνι και άνηθο. Δεν είναι, ωστόσο, δύσκολο να φτιάξεις την τέλεια ταραμοσαλάτα. Με τις συνταγές μάλιστα που σου βρήκαμε, θα γίνει παιχνιδάκι.
Εκτέλεση: Κόβουμε σε κομμάτια το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε το ψωμί με μπόλικο νερό και βάζουμε πάνω ένα βάρος ώστε να είναι βυθισμένο και να απορροφήσει νερό. Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό για 20 λεπτά. Μουλιάζουμε και την κόρα του ψωμιού γιατί δίνει έξτρα νοστιμιά. Μετά το στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας το στα χέρια να φύγει όλη υγρασία. Το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε και τον ταραμά. Χτυπάμε το μίγμα, να πολτοποιηθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί καλά, ώσπου στο τέλος να μην βλέπουμε καθόλου ψωμί ή κομμάτια κρεμμυδιού. Προσθέτουμε τον φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά το μίγμα μέχρι να πολτοποιηθεί. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι. Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μίγμα τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα.
Στο τέλος προσθέτουμε το νερό σταδιακά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Πασπαλίζουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο έξτρα χυμό λεμονιού για πιο όξινο αποτέλεσμα.
- Η ταραμοσαλάτα δε χρειάζεται έξτρα αλάτι, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, σε τόσα λίγα γραμμάρια ταραμά, βάζουμε μπόλικο ψωμί και λάδι, για να γλυκάνει και να γίνει ηπιότερη η γεύση του.
- Διαλέγουμε καλό ταραμά και ένα νόστιμο ψωμί, μπαγιάτικο καλύτερα 2 ή 3 ημερών. Να αποφεύγετε το φρέσκο ψωμί.
- Το λάδι πρέπει να πέφτει σιγά σιγά την ώρα που το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα.
- Η σπιτική ταραμοσαλάτα με ψωμί συντηρείται στο ψυγείο, σε γυάλινο σκεύος με καπάκι για αρκετές ημέρες.
- Θυμηθείτε να ανακατέψετε καλά πριν από κάθε σερβίρισμα.
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι. Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο. Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.