Οι πιο λαχταριστές συνταγές με ροδάκινα

Και σαλάτες και γλυκά, και πίτες και… κοτόπουλο, ακόμα και λεμονάδα. Πέντε απίστευτες συνταγές με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.
Οι πιο λαχταριστές συνταγές με ροδάκινα
Κάτω τα ψευτοδιλήμματα «καρπούζι ή πεπόνι;». Ο απόλυτος, αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της καλοκαιρινής γεύσης ήταν, είναι και θα είναι πάντα το ροδάκινο. Κι αυτές είναι οι καλύτερες συνταγές για να το τιμήσεις και να το απολαύσεις σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή του.

Κοτόπουλο στον φούρνο με ροδάκινα

Υλικά:
4-6 μπουτάκια κοτόπουλου, 4 ροδάκινα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 60 ml ελαιόλαδο, 2 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο ξύδι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4-5 κλωναράκια δενδρολίβανο, 150 γρ. φέτα σε χοντρά κομμάτια

Εκτέλεση:
Σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί τοποθετούμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Κόβουμε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα τοποθετούμε διάσπαρτα μέσα στο σκεύος. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο και τα ροδάκινα με μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Με το μείγμα περιχύνουμε το περιεχόμενο του σκεύους και ανακατεύουμε απαλά, να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μερικά φυλλαράκια απ’ το δενδρολίβανο και τοποθετούμε τα κλωναράκια από πάνω. Ψήνουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στις αντιστάσεις, για 30-35 λεπτά.

Βγάζουμε το σκεύος απ’ τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και η φέτα. Βγάζουμε απ’ τον φούρνο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό, μαζί με πράσινη σαλάτα ή πιλάφι.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Ανάποδη πίτα με ροδάκινα

Υλικά:
4 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 κ.γλ κανέλα, 8 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα, 3 φρέσκα ροδάκινα, 2 αυγά, 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 2 κ.σ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη, 2 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 πακέτο (125 γραμ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κ.σ γιαούρτι, 1 βανίλια, 2 κ.σ κονιάκ

Εκτέλεση:
Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι 23 εκ. Το βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Στρώνουμε μέσα τα μισά ψιλοκομμένα βερίκοκα στο ταψάκι.

Καθαρίζουμε τα φρέσκα ροδάκινα (προσοχή, να μην είναι πολύ γινωμένα γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά στο ψήσιμο). Αφαιρούμε τη φλούδα και το κουκούτσι και τα κόβουμε σε 6 ή 8 φέτες.

Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα και κρατάμε χωριστά 2 κ.σ. από το μείγμα. Ρίχνουμε τα φρέσκα ροδάκινα και ανακατεύουμε να καλυφθούν με κανελοζάχαρη. Τα στρώνουμε στο ταψί ακτινωτά ώστε να το καλύψουμε όλο. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη.

Χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για 2΄-3΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι, το κονιάκ. Τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Δεν χτυπάμε πολύ το μείγμα. Μπορούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι και με κουτάλι ή με σπάτουλα. Ύστερα αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα ροδάκινα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα στους 170°C για περίπου 40΄. Ελέγχουμε με μαχαίρι αν ψήθηκε η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, περίπου 1 ώρα και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Σερβίρουμε την αναποδογυριστή πίτα με παγωτό ροδάκινο ή βανίλια.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Ψητά ροδάκινα με κρέμα anglaise

Υλικά:
Για την κρέμα anglaise: 200 γρ. γάλα 3,5%, 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 πρέζα αλάτι, 4 κρόκους από μέτρια αβγά, 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τα ροδάκινα: 6 ροδάκινα, 1-2 κ.σ. ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα: 1 κ.γ. κανέλα, φύλλα θυμαριού

Εκτέλεση:
Για την κρέμα anglaise: Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το αλάτι. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε! Η ζάχαρη με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στον πάτο της κατσαρόλας και δεν αφήνει το γάλα να καεί. Ζεσταίνουμε μέχρι το γάλα να κάψει αλλά να μην αρχίζει να κοχλάζει. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να λιώσει σχεδόν η ζάχαρη. Παίρνουμε μια κουτάλα από το μείγμα του γάλακτος και τη ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, ενώ με το άλλο χέρι τους χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε ακόμα μια κουτάλα από το μείγμα γάλακτος, ανακατεύουμε, μεταφέρουμε το μείγμα με το αβγό στο μείγμα με το γάλα, και βάζουμε ξανά το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Ζεσταίνουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα (αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, πρέπει το μείγμα να φτάσει στους 85οC). Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ένας τρόπος για να ελέγξουμε αν έχει πήξει το μείγμα είναι να βάλουμε ένα κουτάλι μέσα του. Το αφαιρούμε και με το δάχτυλό μας χαράζουμε μια «γραμμή» στο κουτάλι. Αν δεν «κλείσει» η κρέμα πίσω από το δάχτυλό μας, τότε η κρέμα είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και -αν θέλουμε- περνάμε την κρέμα από μια σίτα για να γίνει πιο βελούδινη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τα ροδάκινα: Ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου. Κόβουμε τα ροδάκινα στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Αλείφουμε με ένα πινέλο το ηλιέλαιο σε όλες τις πλευρές του ροδάκινου. Τοποθετούμε στη σχάρα και ψήνουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν τα ροδάκινα. Αφαιρούμε τα ροδάκινα από τη σχάρα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Σερβίρουμε με την κρέμα anglaise και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και φύλλα θυμαριού.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα & χαλούμι

Υλικά:
3 ροδάκινα κομμένα στη μέση, 300 γρ. σαλάτα μιξ, 220 γρ. χαλούμι κομμένο σε κάθετες φέτες, 150 γρ. φασολάκια φρέσκα, 70 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο, 30 γρ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα, 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη, 3 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια και τα βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο και τα αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα, τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χαλούμι και το ψήνουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις ψηθεί, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.

Κατόπιν, στο ίδιο σχαροτήγανο ψήνουμε τα ροδάκινα, μέχρι να μαλακώσουν (εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο). Όταν είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σύνθεση: Βάζουμε σε ένα μπολ τη σαλάτα, τα φασολάκια, το χαλούμι, το κουκουνάρι, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το βασιλικό, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μίας χρήσης. Τέλος, τοποθετούμε τα ροδάκινα πάνω από τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Λεμονάδα με σιρόπι ροδάκινου

Υλικά:
3 φλ. φρέσκα ροδάκινα, κομμένα σε κύβους (6 περίπου ροδάκινα), 3 λεμόνια ξύσμα, 45 γρ. γλυκαντικό, 2 φλ. νερό, 1 φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού (7 περίπου λεμόνια), 4 φλ. ανθρακούχο νερό, φέτες ροδάκινο για γαρνιτούρα, φυλλαράκια μέντας για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ροδάκινο, το ξύσμα λεμονιού, το γλυκαντικό και 2 φλ. νερό. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί το γλυκαντικό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει. Όταν τα ροδάκινα μαλακώσουν αρκετά, τα λιώνουμε με τον πολτοποιητή πατάτας μέσα στην κατσαρόλα, την ώρα που το μίγμα σιγοβράζει. Αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει κι άλλο, μέχρις ότου δέσει αρκετά και μοιάζει με αραιή μαρμελάδα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, σουρώνουμε το μίγμα και μεταφέρουμε μόνο το σιρόπι ροδάκινου σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε 4 φλιτζάνια ανθρακούχο νερό. Προσθέτουμε πολλά παγάκια και σερβίρουμε αμέσως με κομμάτια ροδάκινου και φυλλαράκια μέντας.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v