@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μυστικά για το τέλειο κοκορέτσι

Το σωστό καθάρισμα, το καλό το μαρινάρισμα και άλλα μυστικά και συμβουλές για να σουβλίσεις το καλύτερο κοκορέτσι της ζωής σου εν όψει Πάσχα – και όχι μόνο.

Μυστικά για το τέλειο κοκορέτσι

Το Πάσχα πλησιάζει και οι σούβλες λαδώνονται, τα αρνάκια ετοιμάζονται (αν και ακριβότερα από πέρσι) και το απόλυτο πασχαλινό έδεσμα, το κοκορέτσι έχει την τιμητική του ως το ιδανικό ορεκτικό – ή και κυρίως- δε θα τα χαλάσουμε εκεί.

Πώς θα το ετοιμάσεις ώστε να βγει νόστιμο και ζουμερό;

Πρώτο και βασικότερο: Η συκωταριά πρέπει να είναι από μικρό ζώο και τα αντεράκια από μικρό κατσικάκι γάλακτος. Όσο πιο μικρό το ζώο, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κοκορέτσι σου.

Στη συνέχεια, φρόντισε να πλύνεις πολύ καλά τα αντεράκια. Ξεκίνα να τα ετοιμάζεις από το προηγούμενο βράδυ και μούλιασέ τα σε νερό με μαγειρική σόδα και φέτες από λεμόνι.

Την επόμενη ξέβγαλέ τα πολύ πολύ καλά – όχι, δεν ισχύει αυτό που λένε εδώ για την Παπαδίτσα - και γύρνα τα «το μέσα έξω», χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για σουβλάκι.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα που όλοι παραβλέπουν είναι το πολύ καλό στέγνωμα των εντερακίων. Αν δεν τα στεγνώσεις καλά το κοκορέτσι σου θα βράσει, δε θα ψηθεί. Και κανείς δε θέλει ένα βραστό κοκορέτσι.

Όσον αφορά τη συκωταριά, επιβάλλεται ένα ομοιόμορφο κόψιμο. Επειδή είθισται να βάζουμε μόνο συκώτι και πνευμόνια στο κοκορέτσι, καλό θα ήταν να κόψεις όλα τα κομμάτια στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όμορφα και ομοι-όμορφα. Και εδώ ισχύει ό,τι και με τα αντεράκια: πολύ καλό στέγνωμα για να ψηθούν ωραία.

Κεφάλαιο μαρινάρισμα: Φρόντισε να μαρινάρεις μόνο τη συκωταριά, γιατί αν αλατίσεις τα αντεράκια θα στεγνώσουν στο ψήσιμο και είναι κρίμα.

 Αλατοπιπέρωσε καλά τη συκωταριά και πρόσθεσε λίγη ξερή ρίγανη. Τονίζουμε το λίγη, γιατί αν βάλεις αρκετή θα σου πικρίσει.

Μη φοβηθείς να πειραματιστείς με τη φρέσκια ρίγανη και άλλα καρυκεύματα όπως μουστάρδα, μπούκοβο κ.α. Μόνο σε καλό θα σου βγει.

Τέλος, το δέσιμο για να το ψήσεις είναι πολύ βασικό για την επιτυχία. Θα πρέπει να βρεις την τέλεια ισορροπία στο σφίξιμο ώστε να είναι τόσο σφιχτό που δε θα διαλυθεί ή ξεκινήσει να χάνει στροφές, αλλά όχι υπερβολικά σφιχτό ώστε να γίνει πολύ συμπαγές.

Είναι προτιμότερο να κάνεις ένα μακρύ και λεπτό κοκορέτσι, παρά ένα κοντό και χοντρό. Έτσι αποφεύγεις να σου ξεραθεί από έξω και να είναι άψητο μέσα.

Τέλος, όσον αφορά το ψήσιμο, το κοκορέτσι θέλει χαμηλή θέση και αργό γύρισμα. Ξεκίνα με ήπια φωτιά και μόλις αρχίσει να ψήνεται δυνάμωσε τη ώστε να ροδίσει απ’ έξω.

* Ευχαριστούμε τον σεφ Fahk για τις πολύτιμες συμβουλές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

  • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
    1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
    1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
    1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
    1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
    1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
    1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
    1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
    2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2