Οι καλύτερες συνταγές για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Στρώνουμε τραπέζι πρωτοχρονιάς και ετοιμάζουμε λαχταριστές συνταγές που θα αφήσουν τους καλεσμένους μας με ανοιχτό το στόμα.
Οι καλύτερες συνταγές για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Το τραπέζι της πρωτοχρονιάς στρώνεται κι εμείς οφείλουμε να περιποιηθούμε όπως πρέπει τους λίγους μα εκλεκτούς μας καλεσμένους.

Ετοιμάζουμε λοιπόν τις πιο νόστιμες, γιορτινές και… καλορίζικες συνταγές για το νέο έτος, από το ορεκτικό και το καλωσόρισμα, μέχρι το επιδόρπιο.

Μοσχαρίσιο καρπάτσιο με κάππαρη και ελιές

Υλικά: 500 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο, καθαρισμένο από το λίπος, 40 γρ. ελαιόλαδο, 40 γρ. μουστάρδα, 10 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο, 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο

Για τη γαρνιτούρα και το τελείωμα του πιάτου: 80 γρ. παρμεζάνα, σε φλούδες, 80 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες ζουλιέν, 20 γρ. κάππαρη, 40 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. χυμό λεμόνι, αλάτι θαλασσινό

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα μυρωδικά με τη μουστάρδα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιλέτο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει σκούρο και χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε το κρέας και, αφού κρυώσει πρώτα, το αλείφουμε με το μείγμα της μουστάρδας. Τυλίγουμε το φιλέτο σφιχτά με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει ‒αλλά όχι να παγώσει‒, ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε σε λεπτές φέτες .

Για τη γαρνιτούρα και το τελείωμα του πιάτου: Κόβουμε το φιλέτο σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ζαμπονομηχανή. Στρώνουμε το κρέας κυκλικά σε ένα κρύο πιάτο και γαρνίρουμε με την παρμεζάνα, τις ελιές και την κάππαρη. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού.

Συνταγή από τον Γιάννη Λουκάκο

Καναπεδάκια με μους σολομού

Υλικά: 200 γρ. καπνιστό σολομό, 200 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, λίγο ξύσμα λεμονιού, 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο σε σφικτή μαρέγκα, λίγο κρεμόριο (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Χτυπάμε το σολομό στο multi να γίνει σαν κρέμα. Ανακατεύουμε την κρέμα σολομού με το τυρί φιλαδέλφεια. Χτυπάμε το ασπράδι με το χυμό λεμονιού και μισό κουταλάκι κρεμόριο σε σφικτή μαρέγκα.

Ανακατεύουμε απαλά τη μαρέγκα με το μείγμα σολομού-τυριού και ρίχνουμε το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε τη μους σε μικρά ταρτάκια χρησιμοποιώντας κορνέ και στολίζουμε με ένα φυλλαράκι μαϊντανό. Εναλλακτικά σερβίρουμε τη μους σε ψημένα τέταρτα φέτας τοστ ή ακόμη και σε ένα μπωλ.

Συνταγή από εδώ

Σούπα κολοκύθας με κάστανα

Υλικά: 2 κρεμμύδια, λευκά, μέτρια, 2 σκ. Σκόρδο, 500 γρ. κολοκύθα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 260 γρ. κάστανα, βρασμένα, ξεφλουδισμένα, 1/2 κ.γ. τζίντζερ, 1/2 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, 1 κύβο κότας, 1 λίτρο νερό, καυτό, 120 γρ. μπέικον, καπνιστό, σε κομμάτι, 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4, χοντροκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί με λαδόκολλα αρκετά μεγάλο ώστε να χωράνε άνετα σε μία στρώση. Αφαιρούμε τη φλούδα προσεκτικά από την κολοκύθα, κόβουμε τη σάρκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά μέσα στο ταψί.

Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά. Στην συνέχεια αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλο το περιεχόμενο του ταψιού.

Προσθέτουμε τα κάστανα, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το θυμάρι και τον κύβο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το καυτό νερό, και σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συχνά για 20-30 λεπτά. Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά.

Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ώστε να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από το τηγάνι και το κρατάμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουμε τα πολλά υγρά.

Όταν ετοιμαστεί η σούπα την πολτοποιούμε με το μπίμερ και σιγά σιγά, ενώ παράλληλα χτυπάμε, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το μέλι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Η υφή της σούπας πρέπει να είναι αρκετά ρευστή.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζωμό ακόμα ή νερό. Για να σερβίρουμε την σούπα μας γαρνίρουμε με κομματάκια μπέικον και κρουτόν, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι και περιχύνουμε με λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος στην κάθε μερίδα.

Συνταγή από τον Άκη 

Σαλάτα πανδαισία με κατσικίσιο τυρί

Υλικά:  350 γρ. ανάμεικτα χοντροκομμένα εσκαρόλ-βαλεριάνα-ραντίτσιο, 80 γραμ. άγρια ρόκα, 1 ρόδι καθαρισμένο, 6 λευκά αποξηραμένα σύκα Κύμης (κομμένα σε φέτες), 1/2 φλ. κόκκινο κρασί, 150 γρ. κατσικίσιο φρέσκο τυρί (κομμένο σε κομμάτια)

Για το ντρέσινγκ: 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ βαλσάμικο ξίδι, 1 κ.σ σιρόπι από τα βρασμένα σύκα με κρασί, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Για την σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, πρώτα ετοιμάζουμε τα αποξηραμένα σύκα. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα, περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε 2′. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κρατάμε το σιρόπι τους.

Σε μια σαλατιέρα ανοιχτή ή βαθύ δίσκο, βάζουμε τα εσκαρόλ, βαλεριάνα, ραντίτσιο και τη ρόκα και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ρόδι τα σύκα και το κατσικίσιο τυρί σε χοντρά τρίμματα.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή από την Αργυρώ

Ψαρονέφρι με πατάτες και κρεμώδη σάλτσα

Υλικά: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 500 γραμ. μικρές φρέσκες πατάτες με τη φλούδα, 2 κομμάτια ψαρονέφρι (περίπου 700 γραμ.) κομμένο σε μενταγιόν (φέτες χοντρές), 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) κομμένα σε λεπτές φέτες, 4 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (άνηθο ή μαϊντανό), αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεκινάμε το ψαρονέφρι στο τηγάνι, πλένοντας πολύ καλά τις πατάτες. Τις τρίβουμε εξωτερικά, θα τις χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα τους. Τις βράζουμε για 20′-25′ μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε στη μέση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε και ροδίζουμε το ψαρονέφρι για περίπου 4′ από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα πράσα και τα καρότα και τα αφήνουμε να μαραθούν για 4′-5′.

Προσθέτουμε το κρασί. Τρίβουμε το τηγάνι (ντεγκλασάρουμε) με σπάτουλα να διαλυθούν οι στερεοποιημένοι χυμοί του κρέατος. Ξαναβάζουμε το ψαρονέφρι και τις πατάτες κομμένες στη μέση. Σκεπάζουμε το τηγάνι και βράζουμε για 15′ σε μέτρια φωτιά.

Σε αυτό το στάδιο πρέπει να έχουν μείνει ελάχιστα υγρά στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, το σχοινόπρασο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Συνταγή από την Αργυρώ

Σουφλέ Σοκολάτας

Υλικά: 100 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, ψιλοκομμένη, 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, 2 τεμ. κρόκοι αυγών, 1 τεμ. ασπράδι αυγού, 15 γρ. άχνη ζάχαρη, 15 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε λίγο πριν βράσει. Τη ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε ώστε να τη λιώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους μαζί με την άχνη και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα. Τέλος, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το ασπράδι με την κρυσταλλική ζάχαρη έως ότου γίνει μια απαλή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε και αυτή στο μείγμα μας ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη 4-5 μικρές φόρμες του σουφλέ, τις μισογεμίζουμε με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 12 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, γιατί τα σουφλέ χάνουν τον όγκο τους γρήγορα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v