Σούπερ συνταγές για λάιτ γιορτινά γεύματα

Ποιος είπε ότι τα γεύματα των ημερών πρέπει να είναι παχυντικά για να είναι νόστιμα; Αυτές οι συνταγές έρχονται να αποδείξουν το αντίθετο.
Σούπερ συνταγές για λάιτ γιορτινά γεύματα
Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια, μπορεί να σκέφτεσαι. Έχουμε όμως τις συνταγές που θα σου αποδείξουν πως νόστιμο δεν σημαίνει απαραίτητα και παχυντικό. Αρκετά κιλά μας φόρτωσε η καραντίνα.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι

Υλικά:
1 κιλό ψαχνό κίτρινης κολοκύθας, 1 μέτριο κρεμμύδι, 1 πράσο, ½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο, 1 κ.γλ. τριμμένο κύμινο, 1 κ.γλ. κάρυ, αλάτι και φρέσκο πιπέρι, 100 ml light κρέμα γάλακτος, 1 κ.σ. γιαούρτι ανά άτομο (για το σερβίρισμα), τριμμένη πάπρικα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους, μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο. Ρίχνουμε το ζωμό του κοτόπουλου και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά. Ρίχνουμε το αλάτι, το κάρυ και το κύμινο. Αφήνουμε να βράσουν καλά τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν, τα σουρώνουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε όσο χρειαστεί από το ζωμό, μέχρι η σούπα να αποκτήσει τη βελούδινη υφή που θέλουμε. Για το σερβίρισμα βάζουμε στο κέντρο κάθε πιάτου μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι και πασπαλίζουμε με τριμμένη πάπρικα.

Η συνταγή είναι από το Iatronet.gr 

Κριθαρώτο με κοτόπουλο

Υλικά:
1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 6 ασπρομανίταρα μεγάλα (κομμένα σε φέτες), 350 γραμ. κριθαράκι χονδρό, 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 λίτρο ζωμό κότας (ζεστό), 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο), ψητά ντοματίνια προαιρετικά, λίγο φρέσκο θυμάρι (ή σχινόπρασο ψιλοκομμένο), αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, τριμμένη ώριμη γραβιέρα για το σερβίρισμα, 1 κομμάτι κρύο βούτυρο

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα ντοματίνια.

Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο. Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον. Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι. Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Mac 'n' cheese light

Υλικά:
50 γρ. βούτυρο, 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 800 γρ. γάλα light, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 300 γρ. τσένταρ light, 400 γρ. κοτόπουλο μαγειρεμένο, 300 γρ. πένες ολικής άλεσης βρασμένες, 2 κ.σ. μαϊντανό, 2 κ.σ. βασιλικό, αλάτι, πιπέρι
Για την επικάλυψη: 200 γρ. παξιμάδια, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. μαϊντανό, 1 κ.σ. βασιλικό, πιπέρι, 50 γρ. τσένταρ light, 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: βασιλικό, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο. Βάζουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και βάζουμε το τυρί σε δόσεις. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, τα βρασμένα ζυμαρικά, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα και μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ. Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα παξιμάδια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το πιπέρι, το τσένταρ και χτυπάμε πολύ καλά. Απλώνουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά στο πυρέξ, απλώνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Σερβίρουμε με βασιλικό, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Φιλέτα σολομού με σάλτσα σκόρδου και σπανάκι

Υλικά:
2 κ.γ. ελαιόλαδο, 4 φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά βούληση, 2 κ.σ. βούτυρο, 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι τεμαχισμένο, 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 150 γρ. λιαστές ντομάτες στραγγισμένες (προαιρετικά), 1 ¾ φλ. κρέμα γάλακτος ελαφριά, 3 φλ. baby σπανάκι (φύλλα), ½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα σολομού και από τις δύο πλευρές και τα βάζουμε στο ζεστό τηγάνι. Μαγειρεύουμε το σολομό για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε το ψάρι από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τους χυμούς του σολομού που έχουν απομείνει σε αυτό. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τηγανίζουμε. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να μειωθεί ελαφρά. Βάζουμε στο τηγάνι τις λιαστές ντομάτες και τις μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά να απελευθερώσουν τις γεύσεις τους.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στο τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε στη σάλτσα τα φύλλα σπανάκι και μόλις μαραθούν προσθέτουμε την παρμεζάνα. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει το τυρί. Επιστρέφουμε το σολομό στο τηγάνι, με ένα κουτάλι περιχύνουμε τα φιλέτα ψαριού με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v