Χριστουγεννιάτικες συνταγές… που δεν είναι γαλοπούλα

Δεν αρέσει σε όλους η γαλοπούλα, ας το παραδεχτούμε. Γι’ αυτό βρήκαμε τέσσερις λαχταριστές… εναλλακτικές συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Χριστουγεννιάτικες συνταγές… που δεν είναι γαλοπούλα
Ένα από τα πλεονεκτήματα του να μεγαλώνεις είναι το ότι διαλέγεις εσύ, όχι κάποιος άλλος, το φαγητό σου. Κι αυτό ισχύει όσο στην καθημερινότητα και στις ειδικές περιστάσεις –εκεί μάλιστα λίγο περισσότερο, αφού κανείς δεν σε υποχρεώνει να ακολουθήσεις το έθιμο και να φας ένα άνοστο πουλερικό (συγνώμη λάτρεις) που πρέπει να το παραγεμίσεις με 673 διαφορετικά υλικά μπας και πάρει κάτι από γεύση. Τι θα φάμε, λοιπόν, φέτος τα Χριστούγεννα όσοι κηρύξαμε ανίερο πόλεμο στη γαλοπούλα;

Για πρώτο πιάτο: Πρασόσουπα βελουτέ με σπιτικό crumble φέτας

Υλικά:
Για τη σούπα: 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο, 4 πράσα σε φέτες, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες, 4 μέτριες πατάτες σε κύβους, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1.300 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, 30 γρ. φρέσκο βούτυρο, 150 γρ. φέτα, ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το crumble φέτας: 30 γρ. νιφάδες βρώμης, 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα, 30 γρ. ηλιόσπορους, 1 κ.σ. σουσάμι, ¼ κ.γ. ξερό θυμάρι, 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη, 80 γρ. φέτα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το crumble. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη βρώμη, τα φιστίκια Αιγίνης, τους ηλιόσπορους, το σουσάμι, το θυμάρι, τη ζάχαρη, τη φέτα θρυμματισμένη, το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C° στον αέρα για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το μείγμα. Κατα τη διάρκεια ψησίματος, μια-δυο φορές ανακατεύουμε για να ψηθεί πιο ομοιόμορφα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σούπα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκι σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες,, αλάτι (ελάχιστο ή και καθόλου, αν χρησιμοποιήσουμε αλατισμένο ζωμό) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και περιχύνουμε με το νερό (ή το ζωμό), προσθέτοντας τα φυλλαράκια θυμαριού. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε το crumble απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βράσουν καλά τα λαχανικά της σούπας, την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και τη φέτα και πολτοποιούμε καλά με ραβδομπλέντερ. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε την πολτοποίηση μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε τη σούπα και αναπροσαρμόζουμε το αλατοπίπερο.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Για σαλάτα: Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών, μπέικον και χουρμάδες

Υλικά:
Για τη σαλάτα: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 350 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών καθαρισμένα, 200 γρ. μπέικον, 20 γρ. βούτυρο, 6 χουρμάδες ψιλοκομμένοι, 1/3 φλ. κρασί λευκό ξηρό, αλάτι κατά βούληση, χρωματιστά πιπέρια φρεσκοτριμμένα κατά βούληση
Για τη βινεγκρέτ: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μουστάρδα, ½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη, ½ λεμόνι χυμό

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα λαχανάκια Βρυξελλών, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, να ξεροψηθούν ελαφρώς και από τις δύο πλευρές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο για να μη κολλήσουν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το μπέικον και το σοτάρουμε για 7-10 λεπτά, μέχρι να φύγει το περισσότερο λίπος και να ξεροψηθεί.

Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξει. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε τους χουρμάδες και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το μπέικον, αφήνουμε να σοταριστεί και να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνοντας λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένα χρωματιστά πιπέρια.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κύμινο, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε πολύ καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε και τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Για κυρίως: Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες

Υλικά:
1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά, 2 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. μπαλσάμικο, 3 κ.σ. μουστάρδα, 2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες, 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
Για τις πατάτες: 1½ κιλό μικρές πατάτες, 2 σκ. σκόρδο με τη φλούδα, 2 πορτοκάλια (το χυμό), 1 λεμόνι (το χυμό), 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Για το χοιρινό στο φούρνο, βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Το βάζουμε σε ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.

Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μπούτι. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 30′.

Βάζουμε σε μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες ,το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά.

Ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30′ μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για επιδόρπιο: Κέικ με μαυροδάφνη και γκανάς σοκολάτας

Υλικά:
Για τα κέικ: 100 γρ. ηλιέλαιο, 100 γρ. μαυροδάφνη, 1 αβγό μεσαίο, 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. γαρίφαλο, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι, 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι

Για τη γκανάς: 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 400 γρ. κουβερτούρα 65%, 50 γρ. μαυροδάφνη, 50 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα: ζαχαρωτά χριστουγεννιάτικα, βρώσιμη χρυσόσκονη

Εκτέλεση:
Για το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη μαυροδάφνη, το αβγό, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα βάζουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. και ψήνουμε 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη γκανάς: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα την ζεστή κρέμα γάλακτος και αφήνουμε 10 δευτερόλεπτα να μαλακώσει. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε πάνω από το κέικ και αφήνουμε να σφίξει καλά ή στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρουμε με χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά και βρώσιμη χρυσόσκονη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v