Τι να μαγειρέψω μέσα σε μισή ώρα;

Θέλεις να αποφύγεις το ντελίβερι, αλλά δεν έχεις και χρόνο για μαγείρεμα; Κανένα πρόβλημα. Σου βρήκαμε 5 συνταγές που δεν θα σου πάρουν ούτε μισάωρο.
Τι να μαγειρέψω μέσα σε μισή ώρα;
Ποιος είπε ότι για να φας κάτι νόστιμο και σπιτικό πρέπει να ξοδέψεις δύο ώρες στην κουζίνα; Οι συνταγές που βρήκαμε δεν χρειάζονται ούτε 30 λεπτά συνολικά, για προετοιμασία και μαγείρεμα.

Κοτόπουλο αλά κρεμ με 4 υλικά

Υλικά:
1 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. πιπέρι ή πιπέρι καγιέν, 1 κ.σ. σκόρδο, 600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, 50 γρ. βούτυρο, 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά): 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο σε σκόνη.
Κόβουμε τα στήθη κοτόπουλου σε λεπτές φέτες 2 εκ., τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει. Σοτάρουμε τα φιλέτα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας “ξύνουμε” απαλά τον πάτο του τηγανιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση η κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τα φιλέτα και αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά μέσα στην κρέμα. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σπαγγέτι με σολομό και σάλτσα αβοκάντο

Υλικά:
250 γρ. σπαγκέτι ολικής άλεσης, 1 κύβο λαχανικών, 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο (ή δυο μικρότερα), λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη, λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 1 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κ.σ σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, 4 φέτες λεπτές καπνιστό σολωμό, 2 κ.σ γιαούρτι ή τυρί κρέμα light

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα σπαγκέτι σε νερό με τον κύβο λαχανικών. Κόβουμε τον σολομό σε λεπτές λωρίδες, τον αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μεγάλο μπολ ανάδευσης. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα βότανα. Ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού κι αλατοπερώνουμε ελαφρά. Και με ένα πιρούνι λιώνουμε το αβοκάντο ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα υλικά σαν να τα πολτοποιούμε.

Στραγγίζουμε τα καυτά ζυμαρικά (κρατάμε λίγο από το νερό που βράσαμε) και τα προσθέτουμε στη σάλτσα αβοκάντο. Προσθέτουμε τον σολομό. Προσθέτουμε λίγο από το καυτό νερό των ζυμαρικών περίπου 1/2 φλ. Απαλά ανακατεύουμε να κρεμώσουν τα ζυμαρικά και να αραιώσει η σάλτσα αβοκάντο.

Σερβίρουμε σε 2 πιάτα με μια κουταλιά τυρί κρέμα light. Ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με λίγα βότανα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε γλυκιά πάπρικα στο σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Ψητά λαχανικά με μανούρι και σάλτσα βαλσάμικου

Υλικά:
1 μελιτζάνα, 1 μεγάλο βολβό παντζαριού, 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, 1 πορτοκαλί πιπεριά κέρατο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 50 γρ. ρόκα, 50 γρ. φύλλα σπανάκι, 100 γρ. μανούρι
Για τη σάλτσα βαλσάμικου: 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου, 1 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:
Πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε χοντρές φέτες. Αλείφουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο, τα τοποθετούμε σε ένα σχαροτήγανο και τα ψήνουμε γυρνώντας τα κατά διαστήματα, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε μία πιατέλα στρώνουμε τη ρόκα, τα φύλλα σπανάκι και προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά. Ψήνουμε και το μανούρι στη γκριλιέρα, το θρυμματίζουμε και το ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά.

Για τη σάλτσα βαλσάμικου: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικου, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τα ψητά λαχανικά με τη σάλτσα βαλσάμικου και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Πατατοσαλάτα με vegan dressing

Υλικά:
5 πατάτες, αλάτι, 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη, 3-4 ραπανάκια σε λεπτές φέτες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Υλικά για το dressing: 5 κ.σ. Vegan μαγιονέζα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μηλόξυδο, 2 αγγουράκια τουρσί, 1 κ.σ. κάπαρη, 1 σκελίδα σκόρδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πατάτες με την -καλά πλυμένη- φλούδα σε κατσαρόλα, καλύπτουμε με κρύο νερό, το αλατίζουμε και το βάζουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν (για περίπου 20 λεπτά) αλλά να μην διαλύονται. Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης για να σταματήσουμε τον βρασμό. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά Φλωρίνης, τα ραπανάκια και τον μαϊντανό.

Ετοιμάζουμε το dressing. Σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) βάζουμε την μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, τα αγγουράκια τουρσί, την κάπαρη, το σκόρδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποιούμε καλά. Περιχύνουμε με το μείγμα το μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά. Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως, ή να την αφήσουμε καλυμμένη στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Καγιανάς λακωνικός

Υλικά:
4 αυγά, 400 γρ. ντομάτες σφιχτές και ώριμες, 80 ml. Ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκια μυζήθρα

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σποράκια και τις πιέζουμε ελαφρά, να φύγουν τα πολλά υγρά. Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε την τριμμένη ντομάτα και την βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της, ανακατεύοντας τακτικά. Το αποτέλεσμα θέλουμε να είναι μια "πάστα" ντομάτας χωρίς καθόλου υγρά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, τσιγαρίζουμε την ντομάτα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά. Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι και τα αφήνουμε για 1 λεπτό να πήξουν σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να τα ανακατέψουμε. Κατόπιν ανακατεύουμε και μόλις τα αυγά ψηθούν αποσύρουμε από την φωτιά. Μεταφέρουμε τον καγιανά σε πιατέλα και προσθέτουμε αμέσως την μυζήθρα τριμμένη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v