Ποια είναι η σωστή καρέκλα για το γραφείο του παιδιού

Δείτε πώς θα διαλέξετε την κατάλληλη καρέκλα για το μαθητικό γραφείο ώστε το παιδί σας να κάθεται άνετα και να μην διακινδυνεύσει την υγεία της σπονδυλικής του στήλης.
Ποια είναι η σωστή καρέκλα για το γραφείο του παιδιού
Άνετη στάση ισούται με συγκέντρωση και επιδόσεις. Αυτή είναι η απλούστατη εξίσωση, που επιβάλλει την σωστή επιλογή καρέκλας για το γραφείο κάθε μαθητή. Αν το παιδί νιώθει άνετα στο κάθισμά του, και δεν επηρεάζεται η σπονδυλική του στήλη, μπορεί να μείνει απερίσπαστο στη μελέτη του και να μην θέσει σε κίνδυνο την υγεία του μυοσκελετικού του συστήματος.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, όταν επιλέξετε την καρέκλα του παιδικού του γραφείου, να προσέξετε τα εξής:

-Το ύψος της καρέκλας
Το κάθισμα θα πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος, ώστε όταν κάθεται το παιδί με την πλάτη να ακουμπά πίσω στην ράχη της καρέκλας, τα γόνατά του να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών και τα πέλματά του να ακουμπούν πλήρως στο πάτωμα. Αντίστοιχα, για να διατηρείται η σωστή στάση, η επιφάνεια του γραφείου ή του τραπεζιού θα πρέπει να βρίσκεται περίπου 20 εκατοστά πιο ψηλά από την επιφάνεια του καθίσματος.

-Την στήριξη της πλάτης
«Η καρέκλα του παιδικού γραφείου θα πρέπει να υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα (την περιοχή χαμηλά στη μέση)», αναφέρει ο ορθοπαιδικός χειρούργος δρ. Σταύρος Αλευρογιάννης, και τονίζει ότι ένα ειδικό μαξιλάρι ή μια ειδική πλάτη καρέκλας που ακολουθεί την φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης βοηθούν αρκετά στην προστασία από σκολίωση και ραχιαλγίες.

-Τα υποβοηθήματα των ποδιών
Αν τα πόδια του παιδιού δεν φτάνουν στο έδαφος, ώστε να πατούν καλά όσο κάθονται, συνίσταται ένα υποβοήθημα ποδιών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πατά έτσι, ώστε τα γόνατα να έρχονται, όπως ήδη αναφέραμε, σε ορθή γωνία καθώς, κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και αποφεύγεται το ενοχλητικό μούδιασμα στα κάτω άκρα μετά από αρκετή ώρα μελέτης.

-Ο κανόνας του 90-90-90
Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στην διπλανή εικόνα: Όταν κάθεται το παιδί, κάθεται ακουμπώντας με την πλάτη πίσω στην καρέκλα, το πέλμα με το «καλάμι» πρέπει να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, το ίδιο τα γόνατα, το ίδιο και ο κορμός με τους γλουτούς.

-Μην έχετε σαν απόλυτο γνώμονα την τιμή
Ναι, οι ποιοτικές εργονομικές καρέκλες στοιχίζουν. Αλλά έχετε υπ’ όψιν σας πως το να αγοράσετε μία ακριβή καρέκλα για το παιδί σας, δεν σημαίνει ότι έχετε αγοράσει την κατάλληλη καρέκλα. Μπορεί να στοιχίζει χιλιάδες ευρώ, αλλά να μην ενδείκνυται για το ύψος ή την πλάτη του και αντίστοιχα, με ένα πολύ χαμηλότερο ποσό να έχετε πετύχει «διάνα».

-Προσέξτε τους βραχίονες
Μια καρέκλα με βραχίονες ξεκουράζει τα χέρια όταν οι βραχίονες βρίσκονται σε τέτοιο ύψος ώστε οι αγκώνες να ακουμπούν σχηματίζοντας ορθή γωνία μεταξύ πήχη και βραχίονα.

-Η εργονομία συνοπτικά
Η καρέκλα που θα επιλέξτε, για να είναι εργονομική, καλό θα είναι να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
*Ρυθμιζόμενο ύψος (έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε το σωστό ύψος καθίσματος για να ακουμπούν τα πόδια κάτω και πως η καρέκλα θα «κρατήσει» ακόμη και όταν το παιδί ψηλώσει)
*Κάθισμα άνετο, με αρκετό πλάτος ώστε να χωρά το παιδί, ανεξαρτήτως κιλών και σωματοδομής, και αρκετό «βάθος», δηλαδή τόσο ώστε το πίσω μέρος των γονάτων να μην ακουμπά στο κάθισμα, αλλά να έχει 5-10 εκατοστά περιθώριο.
*Υποστήριξη στο κάτω μέρος της πλάτης, ώστε να ακολουθεί την φυσική «κούρμπα» της σπονδυλικής στήλης και στήριγμα πλάτης στο πάνω μέρος αρκετά φαρδύ και ιδανικά ρυθμιζόμενου ύψους.
*Πέντε ροδάκια για αρκετή σταθερότητα, αλλά και την ικανότητα να επιτρέπει στο παιδί να κινείται χωρίς να τεντώνεται απότομα.
*Υλικό που να αναπνέει, με σκληρότητα τόση ώστε να μην κουράζει το παιδί μετά από αρκετή ώρα «καθισιού».

Δείτε στην παρακάτω εικόνα τις σωστές αναλογίες ύψους παιδιού-καρέκλας-γραφείου:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v