Παιδικό γραφείο: Συμβουλές για «διαβασμένες» αγορές

Τι θα πρέπει να προσέξετε στην αγορά και τη διαμόρφωση του γραφείου του παιδιού σας για να εξασφαλίσετε άνεση και εργονομία; Ποιες είναι οι κατάλληλες διαστάσεις – αποστάσεις και ποια η σημασία τους για την μυοσκελετική του υγεία; Οι ειδικοί απαντούν.
Παιδικό γραφείο: Συμβουλές για «διαβασμένες» αγορές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια του παιδιού στο σχολείο, το γραφείο αποτελεί το μέρος στο οποίο περνά τον περισσότερο χρόνο όταν βρίσκεται στο σπίτι. Εκεί διαβάζει, εκεί δημιουργεί, εκεί κάνει τις εργασίες του, εκεί συγκεντρώνεται. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις ανάγκες του, άνετος και – το κυριότερο – να μην γίνει αιτία για οποιαδήποτε μελλοντικά μυοσκελετικά ή οφθαλμολογικά προβλήματα (μυωπία, τενοντίτιδες, σκολίωση και ούτω καθ’ εξής). Πώς όμως θα το εξασφαλίσουμε αυτό;

Γι’ αυτό κάτσε καλά

Κατ’αρχήν επιλέξτε την σωστή καρέκλα. «Η καρέκλα του παιδικού γραφείου θα πρέπει υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα, την περιοχή δηλαδή χαμηλά στην μέση. Επίσης, όταν το παιδί κάθεται σε αυτήν, ένα ειδικό μαξιλάρι ή μια ειδική πλάτη καρέκλας τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι η «πλάτη» της θα ακουμπά χαμηλά στη μέση του παιδιού μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στη σωστή θέση του σώματός του και να το προστατέψουν από τη σκολίωση και τις ραχιαλγίες», λέει σχετικά ο Δρ. Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρούργος και Επιστημονικός Διευθυντής της Athens Sports Clinic.

Δείτε στην παρακάτω εικόνα ποια θα πρέπει να είναι σωστή στάση του σώματος στο γραφείο:
 Πηγή: Hardware-Ergonomie: Anforderungen an Hardware, Mobiliar und Arbeitsumgebung" των J. Buchheim und G. Hippmann (TU Ilmenau)

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να αγοράσετε μια καρέκλα στα… μέτρα του, τότε ένα υποβοήθημα στα πόδια έτσι ώστε αυτά να μην κρέμονται συνίσταται, αν και ο κ. Αλευρογιάννης επιμένει πως η καρέκλα θα πρέπει να είναι έτσι αυτορυθμιζόμενη έτσι ώστε τα πόδια του παιδιού να πατούν κάτω και τα γόνατα του παιδιού σε κάμψη να σχηματίζουν ορθή γωνία. «Αν σε ένα παιδί τα γόνατά του φτάνουν ακριβώς στη κόγχη της καρέκλας, τότε έχει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και αποφεύγεται το ‘μούδιασμα’ μιας και τα περισσότερα νεύρα και αγγεία περνούν από την πίσω πλευρά των μηρών και του γλουτού», λέει σχετικά ο κ. Αλευρογιάννης, Επίσης, κάτω από το γραφείο δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιττά αντικείμενα, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί κινεί τα πόδια του ελεύθερα, ιδιαίτερα αν κάθεται για πολλές ώρες, ώστε να «ξεπιαστούν».

Δείτε στην παρακάτω εικόνα τις σωστές διαστάσεις γραφείου – καθίσματος, ανάλογα με το ύψος του παιδιού:

Πηγή: http://www.school-furniture.info

Κοίτα λίγο χαμηλά

Η θέση της οθόνης του υπολογιστή στο γραφείο, αλλά και το ύψος του γραφείου είναι εξίσου σημαντικά και θα πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπ΄όψη στην αγορά σας. «Η οθόνη θα πρέπει να είναι κεντραρισμένη μπροστά στο παιδί και σε απόσταση τέτοια ώστε να τη φτάνει με το χέρι του. Επίσης, το πάνω μέρος της οθόνης θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ύψος των ματιών, έτσι ώστε να αποφύγουμε αυχενικές ενοχλήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις έρχονται γονείς και μας λένε ότι το παιδί ‘καμπούριασε’ από το πολύ διάβασμα. Ο λόγος είναι ότι το γραφείο είναι κοντό, το παιδί ψηλό και αναγκαστικά γέρνει τη ράχη του», λέει ο κ. Αλευρογιάννης.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην αγορά mouse. Η χούφτα του παιδιού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στο «ποντίκι» προς αποφυγή συνδρόμων υπέρχρησης. «Επειδή έχουμε ένα ποντίκι στο σπίτι και το χρησιμοποιούμε όλοι, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και το κατάλληλο και για τα παιδιά μας. Το mouse που θα χρησιμοποιούν πρέπει να είναι ανάλογα προσαρμοσμένο στο μέγεθος της παλάμης τους», λέει σχετικά.

Επίσης, είναι σύνηθες φαινόμενο για αρκετά παιδιά να εμφανίζουν τενοντίτιδες από το πολύ γράψιμο ή ακόμα και ωλένια νευρίτιδα, η οποία προκαλεί μούδιασμα στο μικρό δάχτυλο. «Οι παθήσεις αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ότι το παιδί ακουμπάει τους αγκώνες του σε κάποιο σκληρό σημείο του γραφείου επαναλαμβανόμενα, επομένως χρειάζεται να έχουμε το κατάλληλο υποστήριγμα, όπως για παράδειγμα ένα σιλικονούχο tab», διευκρινίζει.

Όσον αφορά το φωτιστικό, θα πρέπει να υπάρχει ένα ευλύγιστο πορτατίφ με λευκό φως (λάμπες αλογόνου) πάνω στο γραφείο του παιδιού, για να μετακινείται εύκολα και το φως του να πέφτει τοπικά στο αντικείμενο εργασίας. Το ιδανικό πάντως, είναι ο φωτισμός να είναι πίσω από το παιδί. «Βασικός κανόνας είναι το λευκό φως να είναι πίσω από το παιδί, έτσι ώστε να μην ‘τυφλώνεται’ από την λάμπα», λέει σχετικά ο κ. Γιώργος Βέττας - Χειρουργός Οφθαλμίατρος και εφιστά την προσοχή των γονιών: «Αν το παιδί κάνει ανοιγοκλείνει αισθητά τα μάτια στην προσπάθειά του να δει ή πλησιάζει πολύ κοντά στην οθόνη, τότε θα πρέπει να το δει κάποιος ειδικός, καθώς μπορεί να έχει κάποια διαθλαστική ανωμαλία όπως μυωπία ή αστιγματισμό».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v