10 παιδικές κατασκηνώσεις για ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Παιχνίδι, ομαδικότητα και επιστροφή στη φύση: 10 παιδικές κατασκηνώσεις στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα υπόσχονται ένα μεγάλο ξέγνοιαστο καλοκαίρι.
10 παιδικές κατασκηνώσεις για ξέγνοιαστο καλοκαίρι
Μετά από έναν χειμώνα «εγκλεισμού» στις σχολικές τάξεις, το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα παιδιά έχουν την ανάγκη να εκτονώσουν όλη την συσσωρευμένη τους ενέργεια. Ο ήλιος, η θάλασσα και η φύση αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για αυτή την εκτόνωση. Όταν όμως αυτό το σκηνικό συνοδεύεται από μαθήματα ομαδικότητας, ανεξαρτητοποίησης και υπευθυνότητας, είναι ακόμα καλύτερα.

Αυτόν ακριβώς τον ρόλο αναλαμβάνουν οι παιδικές κατασκηνώσεις, που δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά από 6 έως 16 ετών να αγαπήσουν την φύση, να προβληματιστούν σχετικά με το περιβάλλον, να πάρουν πρωτοβουλίες και να συναναστραφούν με δεκάδες παιδιά της ηλικίας τους. Κι αυτός είναι λόγος αρκετός για να πείσει τους γονείς να εγγράψουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας σε καλοκαιρινή κατασκήνωση –πέρα φυσικά από την εύλογη ανάγκη τους να κάνουν κι αυτοί τις δικές τους «διακοπές» από την καθημερινότητα.

Παρακάτω, παραθέτουμε δέκα κατασκηνώσεις στην Αττική, τις γύρω περιοχές αλλά και την Βόρεια Ελλάδα, που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής και περιλαμβάνουν είτε «ποικίλης ύλης» δραστηριότητες είτε εξειδικευμένα αθλητικά camps που θα βοηθήσουν τα παιδιά να περάσουν ένα ξέγνοιαστο αλλά και εποικοδομητικό καλοκαίρι.

Θυμηθείτε ότι στην πλειονότητα των κατασκηνώσεων, κάθε περίοδος διαρκεί 22 ημέρες και καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία με τα οποία συνεργάζονται. Στην περίπτωση που δεν σας καλύπτει το ταμείο σας, μπορείτε να εγγράψετε το παιδί σας ιδιωτικά, με κόστος περίπου 30€ ανά ημέρα και δυνατότητα διαμονής για μικρότερη χρονική περίοδο.

-Παιδικές κατασκηνώσεις στην Αττική

*
Kinderland (Κάλαμος) 
Βρίσκεται στον Κάλαμο, σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε μια καταπράσινη τοποθεσία με θέα τον Ευβοϊκό. Είναι στελεχωμένη με παιδαγωγούς, γυμναστές, γιατρούς, προπονητές, και διαθέτει χώρους άθλησης, αίθουσες ψυχαγωγίας, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Τα παιδιά διαμένουν σε υπερηψωμένες αδιάβροχες σκηνές 10-12 θέσεων με μεταλλικό σκελετό και δάπεδο, καθώς και σε μικρά σπιτάκια υπό την εποπτεία ομαδαρχισσών. Ιδιαίτερα καλαίσθητος είναι ο χώρος της κατασκήνωσης, που χαρακτηρίζεται από τα τρεχούμενα νερά.
Δραστηριότητες: Μουσική, χορός (μοντέρνος και παραδοσιακός), χορωδία, ενόργανη γυμναστική, ζωγραφική, face painting, χειροτεχνία, πηλός, περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ατομικά πρωταθλήματα, όπως πινγκ-πονγκ, tennis και σκάκι. Ομαδικά πρωταθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, beach soccer, μπάσκετ και μπάσκετ 3x3, βόλεϊ, beach volley και γερμανικό. Ψυχαγωγία με καραγκιόζη, κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές βραδιές, διαγωνισμούς χορού και τραγουδιού, χορογραφίας και μεταμφίεσης, κοινοτικές και αθλητικές βραδιές, πορείες στο βουνό, παιχνίδια γνώσεων, τσουβαλοδρομίες κ.α.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 16/6-8/7 και 9/7-31/7
Κόστος για ιδιώτες: 30€ ανά ημέρα

*Παιδική Εξοχή Σαρωνίδα (Ανάβυσσος) 



Σε μια πευκόφυτη έκταση 22 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο της Αττικής, η «Σαρωνίδα» υποδέχεται παιδιά 6-14 ετών στα κτίσματα των κοιτώνων, του εστιατορίου και των σύγχρονων γηπέδων της. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν θαλάσσια σπορ (κολύμπι, κανό, ιστιοπλοΐα αλλά και ποδόσφαιρο, mountain bike, μπάσκετ, βόλεϊ, τοξοβολία, σκοποβολή, περιβαλλοντικές δραστηριότητες και ψυχαγωγικά προγράμματα.
Περισσότερες πληροφορίεςΕδώ 
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 21/6-12/7, 13/7-3/8 και 4/8-25/8
Κόστος για ιδιώτες: 850€ ανά κατασκηνωτική περίοδο

*Αναγέννηση (Κάλαμος)



Σε μια περιοχή 350 μέτρα πάνω από τον Ευβοϊκό Κόλπο μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος, στο «μπαλκόνι του Καλάμου», η κατασκήνωση «Αναγέννηση» φιλοξενεί παιδιά από 6-16 ετών στα πλακόστρωτα μονοπάτια της μεγάλης έκτασης και στα ξύλινα σπιτάκια. Η κατασκήνωση διαθέτει πισίνα με νεροτσουλήθρες, τρία μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα 5x5, δύο γήπεδα μπάσκετ και πολλές ακόμη εγκαταστάσεις για δεκάδες σπορ και δραστηριότητες.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 19/6-11/7, 12/7-3/8 και 3/8-25/8
Περισσότερες πληροφορίες και online περιήγηση στις εγκαταστάσεις: Εδώ 
Κόστος για ιδιώτες: 550€ ανά κατασκηνωτική περίοδο (χωρίς το ΦΠΑ)

*Το Ξέγνοιαστο Μελίσσι (Σούνιο) 
Η συγκεκριμένη κατασκήνωση είναι δημιούργημα μιας ομάδας δασκάλων που ασχολούνται τις τελευταίες δεκαετίες με μεράκι για να οργανώσουν τέλεια την λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων. Βρίσκεται κοντά σ’ έναν όμορφο ορμίσκο στον Πάνορμο Σουνίου, δίπλα στην θάλασσα που διαθέτει ρηχά καθαρά νερά. Κοντά σε εξειδικευμένους γυμναστές και προπονητές, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τα μυστικά κάθε αθλήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και να συμμετάσχουν σε πρωταθλήματα κατά ηλικία και φύλο. Λειτουργούν ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, πρωτάθλημα στο σκάκι, μαθήματα χορού, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και ψάρεμα.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 16/6-8/7, 9/7-31/7 και 1/8-23/8
Περισσότερες πληροφορίεςΕδώ 
Κόστος για ιδιώτες: 720€ ανά κατασκηνωτική περίοδο (και χαμηλότερες τιμές για μικρότερη χρονική περίοδο)

*Κατασκηνώσεις Ασημακοπούλου (Αφίδνες) 
Δύο παιδικές κατασκηνώσεις λειτουργούν δίπλα-δίπλα κοντά στο Καπανδρίτι Αττικής: Ο Παράδεισος του Παιδιού και η νεότερη Φωλιά του Παιδιού (για μικρότερα κατά κανόνα παιδιά 6-9 ετών). Η «ψυχή» της κατασκήνωσης είναι το μεράκι που επέδειξαν οι ιδρυτές της από το 1952, ώστε να συνδυάζεται αρμονικά η οργάνωση, η ψυχαγωγία και η ψυχική ηρεμία των παιδιών. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, αθλήματα και παιχνίδια, στα οποία συμμετέχουν όλα τα παιδιά κατά ηλικία και σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: Για τον Παράδεισο του Παιδιού: 19/6-11/7, 12/7-3/8, 4/8-26/8, Για την Φωλιά του Παιδιού: 16/6-8/7 και 9/7-31/7
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ και εδώ 
Κόστος για ιδιώτες: 660€ ανά περίοδο (ή 580€ για άμεση εξόφληση)

-Κατασκηνώσεις εκτός Αττικής

*Olympia Basket Camp
(Αρχαία Ολυμπία)



Το μπασκετικό camp που διοργανώνεται στην Φρίξα της Αρχαίας Ολυμπίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διαθέτει τον έμπειρο προνονητή και παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή Νίκο Λινάρδο στο τιμόνι του. Στην σκιά της Αρχαίας Ολυμπίας, τα παιδιά από 7 ως 17 ετών μπορούν να συμμετάσχουν σε 7ήμερα ή 16ήμερα προγράμματα προπονήσεων για να βελτιώσουν τις βασικές δεξιότητές τους, με σύμμαχό τους τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που θα είναι φέτος προσκεκλημένος προπονητής. Αυτή τη χρονιά, διατίθενται και δύο εξειδικευμένα τριήμερα camps, ένα “playmaker camp” και ένα “shooting camp”.
Πληροφορίες: Η διάρκεια του φετινού camp θα είναι δύο εβδομάδες, από τις 22 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου. Τα δύο τριήμερα camp θα διεξαχθούν: Playmaker Camp: 22-24 Ιουνίου, Shooting Camp: 2-4 Ιουλίου
Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των camps: Εδώ και εδώ 
Πληροφορίες για το κόστος κάθε περιόδου και camp: 210 3317727, [email protected]

*DelphiCamp (Ανεμοκόπι, Γαλαξίδι) 



Δύο χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι, προς την Ναύπακτο, η κατασκήνωση Delphicamp υποδέχεται τους λιλιπούτειους κατασκηνωτές της σε ένα μικρό πευκόφυτο χωριό πολύ κοντά στη θάλασσα, όπου φροντίζει το κάθε παιδί να προσαρμοστεί στο φυσικό περιβάλλον και να συμβιώνει, λειτουργώντας ομαδικά και υπεύθυνα. Φιλοξενεί παιδιά ηλικίας 6-16 ετών σε κεραμοσκεπή σπιτάκια, κρεβάτια με ορθοπεδικό στρώμα και αντιαλλεργικό κάλυμμα. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται, πέρα από το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, χόκεϋ, πινγκ πονγκ, πολεμικές τέχνες, κανό, χορός, θέατρο, καλλιτεχνικές δημιουργίες, σκάκι και περιβαλλοντικές δράσεις.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 21/6-12/7 και 13/7-3/8
Περισσότερες πληροφορίεςΕδώ 
Κόστος για ιδιώτες: 33€ ανά ημέρα

*Freeland (Χιλιομόδι Κορινθίας) 



Στο πυκνό πευκόδασος της Κορινθίας που εκτείνεται σε 6.000 στρέματα, στα 400 μέτρα υψόμετρο, το adventure camp Freeland προκαλεί τα παιδιά να εκτονώσουν την ένταση όλης της χρονιάς, σε έναν χώρο που κατασκευάστηκε από το υπουργείο Παιδείας. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται ραπέλ, τοξοβολία, εργαστήρια γνώσεων, μουσικό στέκι, ποδηλασία, αναρρίχηση, ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ, αθλήματα παραλίας, ενώ η κατασκήνωση διαθέτει και παιδική χαρά, πισίνες και δημιουργικά εργαστήρια.
Κατασκηνωτικές περίοδοι: 19/6-11/7, 13/7-4/8 και 6/8 ως 28/8
Περισσότερες πληροφορίεςΕδώ 
Κόστος για ιδιώτες: 30€ ανά ημέρα

*Sport Camp (Λουτράκι)



Το Κέντρο Άθλησης και Αναψυχής Λουτρακίου Sport Camp διαθέτει κατασκηνώσεις για κάθε γούστο: Οι αθλητικές εστιάζουν στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, το βόλεϊ και την κολύμβηση για τους φίλους των συγκεκριμένων αθλημάτων. Το adventure camp, για παιδιά 11-16 ετών με δραστηριότητες όπως Paintball, αναρρίχηση, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία, τουρνουά αθλημάτων, πολεμικές τέχνες και μαθήματα ρακέτας, θαλάσσια σπορ και καταδύσεις. Υπάρχουν επίσης πολλά επιπλέον θεματικά camps – δείτε την ευρεία γκάμα και επιλέξτε εδώ
Περισσότερες πληροφορίες: Στο ενημερωτικό φυλλάδιο της κατασκήνωσης που θα βρείτε εδώ 
Πληροφορίες για το κόστος: Στο τηλέφωνο 27440 23999, στο οποίο θα σχεδιάσετε μαζί με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης το πρόγραμμα που ταιριάζει ειδικά στις ανάγκες του παιδιού σας.

*Skouras Camp (Νέες Φώκιες Χαλκιδικής) 



Για τους βορειοελλαδίτες, ο παράδεισος της Χαλκιδικής είναι η ιδανική λύση, όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και για την κατασκηνωτική εμπειρία των παιδιών τους. Στις Νέες Φώκιες Χαλκιδικής στο πρώτο πόδι, η άριστα οργανωμένη κατασκήνωση Skouras έχει στήσει το ιδανικό σκηνικό για αυτό τον σκοπό, ένα χωριό γεμάτο γήπεδα για κάθε είδους άθλημα, καθώς και για ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει camps στίβου, χορού, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, τάε κβο ντο και Αγγλικών.
Πληροφορίες: Δείτε εδώ τις κατασκηνωτικές περιόδους, το κόστος και τις ασφαλιστικές καλύψεις για κάθε camp 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v