Μουσικά εργαστήρια: Από μικρό κι από… ρυθμό

Μακριά από αυστηρές παρτιτούρες και old school μαθήματα σολφέζ, τα μουσικά εργαστήρια ανά την Ελλάδα υπόσχονται να βάλουν τα πιτσιρίκια σας στον… χορό, και να τα κάνουν να αγαπήσουν τη μουσική όπως της αξίζει: με κέφι.
Μουσικά εργαστήρια: Από μικρό κι από… ρυθμό
της Ηρώς Κουνάδη

Μουσικό εργαστήριο, όπως παλιά λέγαμε ωδείο; Όχι ακριβώς. Σε αντίθεση με το «αυστηρό» σύστημα εκμάθησης μουσικών οργάνων, θεωρίας, νοτών και παρτιτούρων, τα σύγχρονα μαθήματα, εργαστήρια και μουσικά παιχνίδια στοχεύουν, πρώτα απ’ όλα, να εξοικειώσουν τα παιδιά με τον ρυθμό και τη μουσική εν γένει. Η εκμάθηση ενός οργάνου μπορεί να ακολουθήσει ή μπορεί και όχι –σε καμία περίπτωση δεν είναι, τελικά, το ζητούμενο. «Το βασικό είναι να ανοίξει το παιδί τα αυτιά του, και να προσεγγίσει τη μουσική με αγάπη και ευχαρίστηση» εξηγεί ο Ανέστης Ποϊράζης, ιδιοκτήτης του Πρότυπου Μουσικού Εργαστηρίου Ω2 στη Θεσσαλονίκη.

«Στην ουσία, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η μουσική παιδεία ήταν στα χέρια των κλασικών ωδείων, και βασιζόταν στο κλασικό δυτικοευρωπαϊκό σύστημα εκμάθησης της μουσικής, το οποίο είναι αρκετά μακριά από την δική μας μουσική παράδοση και τον αυτοσχεδιασμό» εξηγεί ο κ. Ποϊράζης. Ουσιαστικά, υπό αυτό το σύστημα ο μουσικός είναι μέλος της ορχήστρας, υπηρέτης της παρτιτούρας και του μαέστρου. Αποτέλεσμα αυτής της εκπαίδευσης ήταν δύο γενιές ανθρώπων με οκτώ χρόνια σπουδών, με τα μουσικά τους όργανα κλειδωμένα στα ντουλάπια, να μη θέλουν να τα αγγίξουν. Σκοπός της σύγχρονης μουσικής εκπαίδευσης είναι να γλυκαθεί το παιδί, να του δώσουμε τα ερεθίσματα που θα το κάνουν να αγαπήσει τη μουσική, και μετά να περιμένουμε να προχωρήσει, εάν θέλει, στην επιλογή του οργάνου που θα μάθει να παίζει».

Γιατί μουσικό εργαστήριο;

Ο κ. Ποϊράζης θεωρεί ότι μια καλή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να παρακολουθεί κάποιο μουσικό εργαστήριο είναι τα 4-5 χρόνια. Στην ερώτησή μας γιατί να επιλέξει ένας γονιός μουσικό εργαστήριο, απαντά αμέσως «γιατί η μουσική εμπεριέχει κι άλλες τέχνες. Γιατί η μουσική βρίσκεται παντού. Κι επίσης, γιατί το βασικό για το παιδί είναι να ασχοληθεί με τον ρυθμό. Ο ρυθμός υπάρχει στον άνθρωπο, κι όσο περνούν τα χρόνια τον χάνει. Αν φτάσεις 12-13 χρονών και δεν έχεις κάνει κάτι για να τον καλλιεργήσεις, δεν έχεις πια ρυθμό μέσα σου».



Έξι διευθύνσεις για μικρούς Μπετόβεν

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 
Λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 9005800

Στην πάντα δραστήρια Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τον Ιανουάριο η μουσική έχει την τιμητική της. Από τις 9 Ιανουαρίου, κάθε Τετάρτη, διοργανώνεται το «Μουσικό λαμπορατόριο», ένα ανοιχτό πεδίο έκφρασης, με τους ήχους του περιβάλλοντός μας, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων δημιουργικών ιδεών και τεχνικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τεχνικούς και sound artists. Στο τέλος των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση από τους συμμετέχοντες. Το εργαστήριο απευθύνεται σε έφηβους από 13 ετών και το κόστος είναι 88€ για τον τριμηνιαίο κύκλο των έντεκα συναντήσεων.

Ακόμα, τις Κυριακές από τις 20 Ιανουαρίου, παιδιά ηλικίας από 5 έως 7 ετών συμμετέχουν σε «Ένα πολυθεματικό εργαστήριο», το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα μουσικής και εικαστικών, αλλά και πολύ παιχνίδι. Σκοπός είναι να εμπλακεί το παιδί βιωματικά σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας μάθησης και να μπορεί να χτίζει ενεργά τις γνώσεις του χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά του. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις συναντήσεις και το συνολικό κόστος είναι 45€. 

Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Το πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» για βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας, έχει πλέον καθιερωθεί στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Τα μαθήματα, τα οποία γίνονται μία φορά την εβδομάδα στα κατά τόπους παραρτήματα του Ωδείου (κέντρο Αθήνας, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Κηφισιά, Μελίσσια, Νέα Σμύρνη, Πειραιάς, Αιγάλεω, Χαριλάου Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα) προϋποθέτουν και την συμμετοχή του γονιού. Το δε κόστος τους είναι 58€ τον μήνα. Πριν αποφασίσετε να γραφτείτε σε κάποιο από τα τρία τμήματα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να κάνετε ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα.

Σημειώστε επίσης ότι, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ωδείου, πραγματοποιούνται κατά καιρούς διάφορες μουσικές διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων



Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι
Θάλητος 31 (απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής), Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 007271

Δύο τακτικά μουσικά τμήματα, το Ταξίδι και η Χρυσαλίδα, αλλά και πολλές έκτακτες εκδηλώσεις, μαθήματα και συναντήσεις για παιδιά και νέους, υπόσχονται να συστήσουν τα είδη της μουσικής στα παιδιά και να τα βοηθήσουν να φτιάξουν τον δικό τους χάρτη του μουσικού κόσμου.

Το πρώτο τμήμα, το Ταξίδι, απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών, και πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, για μιάμιση ώρα. Σε κάθε μάθημα του ταξιδιού διαφορετικοί μουσικοί παρουσιάζουν νέα όργανα, περνώντας τελικά από όλα τα μουσικά είδη. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του "ταξιδιού" θα αναπτύξουν την αίσθηση του ρυθμού και παίζοντας κρουστά, θα φτιάξουν τα πρώτα τους μουσικά σχήματα συνοδεύοντας τους εκπαιδευτές. Το κόστος συμμετοχής είναι 60€ τον μήνα.

Το δεύτερο τμήμα, η Χρυσαλίδα, απευθύνεται σε παιδιά 3 έως 6 ετών, και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα, για μία ώρα. Παίζοντας κρουστά όργανα και μουσικά παιχνίδια επιδιώκεται ο συντονισμός της αίσθησης της ακοής και της όρασης με την κίνηση και το διαλεκτικό. Με κεντρικό άξονα την μουσική τα παιδιά κάνουν αναγνωριστικά βήματα προς τις τέχνες του θεάτρου, του χορού και της ζωγραφικής. Το κόστος συμμετοχής είναι 35€ τον μήνα.

Τσεκάρετε τακτικά το site του Ω2, για νέα και ανακοινώσεις που περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως το σεμινάριο ηλεκτρικής κιθάρας για νέους από 17 ετών, και το διαδραστικό δρώμενο «Τιριμπιμπίμ ο Ιππότης των Χρωμάτων» για παιδιά 4-8 ετών, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Εργαστήρι Ψυχοκινητικής 
Γαρυττού 166Β, Κοντόπευκο, Αγία Παρασκευή, τηλ. 213 0050089

Το τμήμα BabyMusic προσκαλεί γονείς και παιδιά από 2,5 έως 4 ετών να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής, μέσα από μουσικές και χορευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρυθμού, τραγούδια, αφηγήσεις παραμυθιών και επαφή με τα μουσικά όργανα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα απόγευμα, 7.00-7.50, και στο τμήμα συμμετέχουν έως οκτώ παιδιά, μαζί με τους γονείς. Το μηνιαίο κόστος είναι 40€. 



Μουσικό εργαστηράκι Γιώργος Θεοφάνους
Πανδώρας 54, Γλυφάδα, τηλ. 2130357678, 2109680346

Ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους δημιούργησε στην Γλυφάδα έναν όμορφο χώρο για παιδιά κάθε ηλικίας, τα οποία συμμετέχουν σε ειδικά διαμορφωμένα μουσικοκινητικά προγράμματα, συχνά με τη χρήση μουσικών οργάνων, με σκοπό να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη μουσική.

Τα προγράμματα είναι χωρισμένα ανά ηλικιακή ομάδα (3 έως 12 μηνών, 12 έως 24 μηνών, 2 έως 3 ετών, 3 έως 5 ετών, 5 έως 7 ετών και ατομικά μαθήματα για παιδιά από 7 ετών και για εφήβους). Τα ομαδικά προγράμματα λαμβάνουν χώρα ένα δίωρο ανά εβδομάδα, είτε πρωινές είτε απογευματινές ώρες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Η συμμετοχή του γονιού απαιτείται έως την ηλικία των 3 ετών και το κόστος των προγραμμάτων κυμαίνεται στα 100€ μηνιαίως. Μπορείτε, ωστόσο, να συμμετέχετε σε ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα, προκειμένου να αποφασίσει το παιδί αν θέλει να συνεχίσει. 

My Playce
Αδριανείου 44, Ψυχικό τηλ. 210 6727630, και Εκάλης 37, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 8076110

Στο πρόγραμμα «Μικροί Συνθέτες» των My Playce, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως 2 ετών και σε παιδιά από 2 έως 3,5 ετών, τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τους ήχους και να συνθέτουν τη δική τους μουσική. Κάθε μικρός συνθέτης έχει την ευκαιρία να νιώσει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα, μιας και δεν υπάρχει λάθος και σωστό στη μουσική δημιουργία. Έτσι, το παιδί ενεργοποιεί τις αισθήσεις του μέσα από όλες τις δημιουργικές τέχνες και με τη βοήθεια των πρώτων μουσικών οργάνων μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά, συνδυαστικά και να εκφράζεται μουσικά.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Το ενδεικτικό μηνιαίο κόστος για παρακολούθηση μία φορά ανά εβδομάδα στο τμήμα για παιδιά από 2 ετών είναι 68€, ενώ για παρακολούθηση δύο φορές ανά εβδομάδα είναι 122€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v