Η τηλεόραση είναι «πολύ βαρετή» για τα σημερινά παιδιά

Πέντε ηλεκτρονικές συσκευές ταυτόχρονα χρησιμοποιούν σήμερα τα παιδιά στο σπίτι. Κινητό, laptop, τηλεόραση και κονσόλα video game δουλεύουν παράλληλα, γιατί… «η τηλεόραση είναι πολύ βαρετή».
Η τηλεόραση είναι «πολύ βαρετή» για τα σημερινά παιδιά
Τα σημερινά παιδιά χρησιμοποιούν έως και πέντε οθόνες ταυτόχρονα, μεταξύ των οποίων κινητά τηλέφωνα, laptop, κονσόλες video games και τηλεοράσεις, κι αυτό γιατί βαριούνται να επικεντρωθούν μόνο σε μία. Στέλνουν SMS σε φίλους κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων στην τηλεόραση, χρησιμοποιούν το MSN και το Facebook όταν οι γονείς τους παρακολουθούν στην τηλεόραση προγράμματα που δεν τα ενδιαφέρουν, και παίζουν ένα video game καθώς περιμένουν το laptop τους να ανοίξει.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Bristol και Loughborough, που διεξήγαγαν την έρευνα, λένε ότι η μόνη περίπτωση να έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι καμπάνιες για την μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη, είναι να καταλάβουμε πώς και γιατί χρησιμοποιούν τα σημερινά παιδιά την τεχνολογία.

Για να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την τεχνολογία 63 παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών. «Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν πρόσβαση σε πέντε τουλάχιστον συσκευές την φορά, πολλές μάλιστα εκ των οποίων ήταν φορητές» λέει ο Russell Jago, του Κέντρου Άθλησης, Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Bristol.

«Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν τον εξοπλισμό από το δωμάτιό τους στο σαλόνι, αναλόγως αν θέλουν παρέα ή όχι. Οπότε, το να βγάλεις απλά την τηλεόραση από το παιδικό δωμάτιο ίσως να μην αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν στον παιδικό οργανισμό.

«Πρέπει να δουλέψουμε με τις οικογένειες για να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα περιορίζουν τον συνολικό χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά σε όλες τις οθόνες, σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού» καταλήγει.

Τρία στα τέσσερα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν πρόσβαση σε μια φορητή κονσόλα, όπως τα Nintendo DS, DSi και Sony PSP, επτά στα δέκα σε laptop και πέντε στα δέκα σε smartphone.

Όταν ρωτήθηκαν πώς τα χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν η απάντηση «μιλάω στο MSN στο DSi, και στο Facebook στο laptop, ενώ η τηλεόραση είναι ανοιχτή». Η τηλεόραση είναι πλέον ανοιχτή στο φόντο, εκτός εάν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που τα παιδιά θέλουν να παρακολουθήσουν.

«Για πολλά παιδιά η τηλεόραση ήταν απλά ένας τρόπος να γεμίσουν τον χρόνο που περιμένουν ένα παιχνίδι να φορτώσει στον υπολογιστή» δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη, στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v